Hlavní obsah

Zima jako nepřítel pokojovek: nejčastější signály, kterými dávají najevo, že jim není dobře

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Reklama

Máte v zimě radiátor puštěný naplno a okna otevíráte jen na dobu nezbytně nutnou? Zajistí vám to příjemné teplo, bohužel ale pokojové rostliny už tak velký komfort nezažívají.

Článek

Pro venkovní rostliny by mohla být mrazivá zima smrtící, proto ji přežívají v jakémsi zimním spánku. Do něj se přirozeně ukládají i vaše pokojovky, proto si v zimě zaslouží jinou péči než po zbytek roku. A pokud na ni nedojde, mohou začít chřadnout.

Žloutnou listy? Chyba v zalévání

V zimním vegetativním klidu toho rostliny přijímají méně, než po zbytek roku, kdy si potřebné živiny nastřádaly do zásoby. Většině druhů stačí méně častá zálivka, šetřete i s množstvím vody. Každá pokojovka má jiné potřeby, nejlepší je sáhnout do hlíny kolem květiny a zjistit, zda je vyschlá nebo vlhká, a dolévat vodu dle potřeby. Žloutnutí listů totiž vzniká jak z přelití, tak z nedostatečného zalévání. Květiny mohou vadnout i kvůli příliš studené vodě, nechte ji odstát na pokojovou teplotu, odpaří se tak i chlor, na který jsou některé druhy citlivé.

Zasychající listy? Přesušený vzduch

Problém může být nejen v zálivce, ale i ve vlhkosti v bytě. Pokud hodně topíte, může být nízká, pak chřadnou vlhkomilné rostliny jako břečťany a kapradí. Potřebují častější rosení a zálivku, případně květináč vložte do větší nádoby vyložené vlhkou rašelinou nebo keramzitem. Do jejich blízkosti můžete také umístit pokojovky, které naopak vysoké množství vody odpařují. „Účinně tak pomáhají zvlhčovat vzduch v místnosti. Mezi takové rostliny patří především ty širokolisté, například monstery, filodendrony, fíkusy nebo draceny,“ radí Vojtěch Ptáček, odborník Zahradního centra společnosti Bauhaus.

Foto: Nikita Burdenkov, Shutterstock.com

Teplo v bytě může znamenat přesušený vzduch, který některým pokojovkám nesvědčíFoto: Nikita Burdenkov, Shutterstock.com

Skvrny na listech? Chyba v hnojení

Snažíte se v zimě pokojovkám přilepšit hnojením? Vždy pečlivě čtěte etiketu. Nevhodný přípravek nebo špatná koncentrace mohou rostliny zahubit nebo popálit. Typické jsou různé deformace, skvrny nebo dokonce díry v listech. V zimě je nejlepší zapomenout na hnojení úplně, nechte ho až na jarní měsíce.

Zaschlé špičky? Sálající radiátor

Sálající radiátor je pro většinu květin velkým nepřítelem, dobře se jim bude dařit ve vzdálenosti dvou metrů od topícího tělesa. Pokud nemáte doma moc prostoru, zkuste rostliny alespoň zpřeházet. Přímo nad radiátorem si budou libovat sukulenty a kaktusy, odolné jsou i pokojovky se silnými dužnatými listy, jako je tchynin jazyk, reo nebo tlustice. Pokud tu musí zůstat i jiné rostliny, častěji je zalévejte, roste nebo do jejich blízkosti umístěte zvlhčovač.

Foto: zaleskyphoto, Shutterstock.com

Suché špičky listů mohou signalizovat blízkost radiátoruFoto: zaleskyphoto, Shutterstock.com

Křehnou listy? Nedostatek světla

Sluneční svit potřebují rostliny k fotosyntéze a produkci chlorofylu. Právě to je barvivo, které dává rostlinám zelenou svěžest. Je-li ho nedostatek, listy blednou, flekatí, křehnou a ztenčují se. „Rostliny vyžadují i v průběhu dne měnící se spektrum barev denního světla. Proto situaci nevyřeší umělé osvětlení. Řešením může být světlovod, který zachovává denní světlo, což svědčí nejen rostlinám, ale má pozitivní vliv i na lidskou psychiku,“ radí Jakub Brandalík ze společnosti Lightway. Jinak přestěhujte postižené pokojovky do místnosti, kde máte nejlepší přístup venkovního světla, a opět se uzdraví.

Foto: Jus_Ol, Shutterstock.com

Rostliny potřebují přirozené světloFoto: Jus_Ol, Shutterstock.com

Listy opadávají? Průvan

Listy nijak neneschly ani nezežloutly, a přesto masivně opadávají? Viníkem by mohl být průvan. Některé pokojovky jsou na něj tak citlivé, že stačí jediné ofouknutí a chřadnou. Obezřetně chraňte například fíkus nebo orchideje. Pokud nemáte doma příliš manévrovacího prostoru, do zón, kde se průvanu nevyhnete, přestěhujte odolné dracény nebo zamiokulkas.

Nekvetou? Chyba v umístění

Stěhování na nové místo může pro citlivé rostliny představovat šok, v zimě ale bude třeba se u některých druhů přeci jen po nové lokalitě poohlédnout. Například bylinkám svědčí chladnější místo, klidně i veranda. Pokud vám přestaly kvést orchideje, zkuste je umístit na okna směřující na jih, která jim zajistí dostatek světla. Nevadí, když budou v chladnější místnosti, třeba v ložnici, kde topíte minimálně. Naopak to podpoří masivnější kvetení.

Reklama

Načítám