Hlavní obsah

Jak poznat, že stará semínka ještě vyklíčí: zkuste rychlotest či poctivou několikadenní zkoušku

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Máte doma starší semínka mrkve, ředkviček nebo salátu a nejste si jistí, jestli ještě vyklíčí? Než je vysejete, otestujte je. Je to jednoduché a vyhnete se zklamání, pokud by už byla semena prošlá.

Článek

Sebemenší semínko je živý organismus. Vyčkává, až ho vložíte do půdy a zalejete ho. Když se k tomu přidá teplo a sluneční paprsky, semínko začne klíčit a růst. Samozřejmě jen pokud je v dobré kondici a není už moc staré. Právě teď je ideální doba na to, abyste si udělali pořádek v zásobě semínek. Projděte je, zkontrolujte jejich životnost a otestujte si je.

Od druhého roku semena stárnou

Největší šanci na dobrou úrodu máte s novými semínky, nejlépe z předchozí sezony. Od druhého roku totiž u většiny semínek klesá klíčivost. Týká se to třeba právě salátu, cibule, kopru nebo saturejky. Třetím rokem jsou šance na vzklíčení spíše mizivé.

Na druhou stranu, existují i semínka, která si klíčivost uchovávají dlouhé roky. Mezi nimi kralují třeba semena mrkve, okurek, cuket nebo lichořeřišnice. Ty by měly vzejít i po pěti nebo šesti letech. Až deset let si pak uchovávají klíčivost semínka ředkviček, rajčat nebo zelí.

Je tedy škoda se starších semínek zbavovat a utrácet za nová, když je můžete ještě využít. Pro jistotu ale doporučujeme zmíněný test.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Některá semínka vydrží i deset let. Malým testem poznáte, zda se ta vaše dají ještě použítFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Poctivý test klíčivosti semínek

Test semínek není nic náročného. Možná doma zavzpomínáte i na hodiny přírodopisu, když jste dostali za úkol sledovat, jak klíčí hrách. Je to dost podobné. Kromě semínek budete potřebovat ještě misku, vatu nebo papírové ubrousky a vodu.

Na dno misky rozprostřete vatu nebo ubrousky. Navlhčete je. Na ně pak vyskládejte menší množství semínek. Drobnějších stačí třeba patnáct či dvacet, větších například pět až deset. Misku pak můžete překrýt fólii (udělejte do ní pár dírek, ať mohou semínka dýchat) nebo navlhčeným papírovým ubrouskem. Misku položte na teplé a světlé místo. Parapet je ideální. Pamatujte, že většina semínek klíčí na světle. Jen cibuli, pažitku, dýně, cukety a okurky testujte v tmavší místnosti.

Foto: ThamKC, Shutterstock.com

Ideální je, pokud vyklíčí 80 procent testovaných semínekFoto: ThamKC, Shutterstock.com

Kdy semínka ještě použít

Pokud jsou semínka v pořádku, drobné klíčky se vyloupnou už za týden. U některých rostlin to ale může trvat déle, například rajčata potřebují až čtrnáct dní. Nejdéle klíčí petržel, mrkev a celer – dejte jim tři týdny až měsíc. Nezapomeňte semínka udržovat vlhká. Vodu nad nimi rozprašujte jemným rozstřikovačem.

U dobré sadby vzklíčí více než 60 procent semínek, nejlépe pokud je to 80 procent. Pokud se klíčky objevily na méně než polovině semínek, pořiďte si raději nová nebo je vysejte hustěji. I tak ale bude výsledek nejistý.

Rychlé otestování semínek

Když nemáte čas, svrbí vás ruce a už chcete honem rychle vysévat, udělejte alespoň rychlotest. Nasypte jich pár do sklenice s vlažnou odstátou vodou a nechte je asi půl hodiny v klidu. Zdravá a klíčivá semínka klesnou na dno, zatímco ta prošlá budou plavat na hladině.

Plovoucí semínka vyhoďte, vysejte ta, která klesla ke dnu. Z jasných důvodů se takový test hodí hlavně pro větší semínka, protože lovit maličká semínka na dně sklenice bude náročnější. Na druhou stranu i takový test vám pomůže vyhodnotit, jaký je potenciál semínek v sáčku.

Ať už dáte přednost několikadennímu testu anebo rychlotestu semínek, vyhodnocení úspěšnosti klíčivosti je na vás. A ještě tip k samotnému výsevu. Abyste klíčení semínek urychlili, než je vysejete, můžete je máčet ve vodě. Salátům stačí čtyři hodiny, rajčata a papriky můžete máčet i dva dny. Vodu občas promíchejte, aby se okysličila.

Reklama

Související témata:

Načítám