Hlavní obsah

O zazimované rostliny se musíte starat. Hlídejte teplotu a pomalu jim přidávejte světlo

Foto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Foto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty jsou dlouhodobě kolem nuly a jaro je v nedohlednu. Zahrada leží ladem a na předpěstování většiny druhů sadby je brzy. Stále je ale spousta věcí, na které je třeba se v zimě zaměřit, a jednou z nejdůležitějších je péče a kontrola zazimovaných rostlin.

Článek

Sadba je rok od roku dražší a předpěstování vyžaduje již jisté zkušenosti, píli a trpělivost. Ne každý má navíc na předpěstování vlastní sadby vhodné podmínky. Proto je důležité dobře se starat o zazimované truhlíky muškátů nebo dalších trvalek, které jsme na podzim sklidili a ukryli před mrazem. Na co se tedy zaměřit?

Teplota a světlo

Pravidelně kontrolujte, že teplota v místnosti, kam jste je přestěhovali, se drží ideálně kolem 10 stupňů. Obecně se dají trvalky v truhlících zazimovat v teplotách 5-15 stupňů, ale při vyšších teplotách nebo silném slunečním světle se mají tendenci vytahovat a tím se na jaro oslabují, nižší teploty zas některé druhy špatně snáší.

Nutné je také, aby teplota příliš nekolísala, na to je třeba se zaměřit především v místnostech, které nevytápíme ani netemperujeme a jejichž teplotu snadno ovlivňují silné mrazy. Od konce ledna můžeme rostlinám dopřávat postupně více světla, a připravit je tak na sezonu.

Vždy si zjistěte, v jaké teplotě má nejen daný druh, ale také kultivar přezimovat - například Fuchsia x hybrida by měla být uskladněna v teplotách v rozmezí 5 až 8 °C, ale Fuchsia triphylla přezimuje při teplotě vyšší (8 až 10 °C).

Zálivka v zimě

Obecně platí, že čím nižší je teplota a čím méně má rostlina listů, tím méně je třeba ji zalévat. Vodu doplňujte, až půda úplně vyschne, abyste předešli uhnívání kořenů. V žádném případě do zálivky nepřidávejte hnojivo! Hnojit rostliny můžete až na jaře, kdy potřebují probudit.

Foto: Robert Bodnar T, Shutterstock.com

Mladé, probouzející se rostlinky můžete na jaře začít přihnojovat. Ale nikdy ne v zimě!Foto: Robert Bodnar T, Shutterstock.com

Choroby a škůdci

Je velmi důležité pravidelně kontrolovat zdravotní stav rostlin, a to i pokud jste před zazimováním použili postřik proti škůdcům. Škůdci i plísně se dokáží šířit velmi rychle, a tak vám včasné zjištění problému pomůže zachránit většinu rostlin. Pokud zjistíte, že je některá z rostlin napadena, okamžitě ji přeneste co nejdál od ostatních a použijte na ni postřik nebo jiné vhodné ošetření.

Pro jistotu rostlinu nevracejte k ostatním až do jara, kdy se probudí z vegetativního stavu, a vy tak zjistíte, zda je již opravdu v pořádku. Nezapomeňte také odstraňovat žluté nebo uschlé listy, které by po opadání na substrát mohly vytvořit vhodné podmínky pro plísně (jak se jí zbavit).

Rostliny na zahradě

Také rostliny přezimující na zahradě potřebují vaši pozornost. Poslední roky bývala suchá zima a to znamená také častější zalévání. Zalévejte ale pouze v případě, kdy déle nepršelo, nebo na zahradě neležela vrstva sněhu. Nikdy rostliny nezalévejte, když mrzne!

Kontrolujte i jejich zdraví – většina škůdců sice není v zimě aktivní, ale v teplejší zimě vás mohou překvapit, stejně jako houbové choroby (například padlí).

Patříte mezi příznivce zimního řezu ovocných dřevin? Pak můžete snadno využít vzniklý odpad. „Dřevo z prořezávek pomocí drtiče nebo štěpkovače snadno proměníte ve štěpku, která vytvoří skvělou izolační vrstvu proti mrazu,“ radí zahrádkářka Lenka Matoušková. „Můžete ji využít ještě stejnou zimu, pokud nečekaně udeří silné mrazy, nebo ji uskladnit na příští rok.“

Načítám