Hlavní obsah

Vypěstujte si drátovec alias krásnohlávek. Udělá vám krásnou podzimní dekoraci

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní výsadba je v plném proudu. A právě krásnohlávek patří mezi stálice, které společně s chryzantémami, vřesy a okrasným zelím tvoří základ venkovních podzimních truhlíků.

Článek

Krásnohlávek (Leucophyta brownii), lidově drátovec, je velmi univerzální a vzhledově zajímavá rostlinka využívaná hlavně v truhlících. Své jméno získal díky svým stříbřitě bílým větvičkám připomínajícím drátěnku. Přestože ve své domovině, kterou je Austrálie, je rostlina vytrvalá a dorůstá výšky až jednoho metru, u nás výška nepřesahuje 50 centimetrů.

Velmi oblíbený je v truhlících a skupinových výsadbách, kde jeho zajímavý tvar a barva skvěle doplňují jiné, pestřejší druhy. Nejčastěji se pěstuje venku v truhlíku nebo květináči, můžete ho ale použít i v letničkových záhonech. Přes zimu omezte zálivku na minimum, stačí jednou za 14 dní, a přeneste rostlinu zvenku dovnitř, nejlépe do světlé místnosti s teplotou kolem 10 stupňů (například do nevytápěné chodby nebo zimní zahrady). Pokud ale necháte drátovec ve venkovním truhlíku, také se nic nestane, po prvních mrazících sice vymrzne, ale zachová si svůj tvar a barvu, takže bude v nádobách i nadále vypadat dekorativně.

Jak pěstovat krásnohlávek

Krásnohlávek je velmi univerzální a nenáročný na pěstování. Jeho květy jsou malé, žluté a ne příliš nápadné, a tak je dekorativní především svými stříbrnými drátovitými listy. U nás jsou běžně k dostání především kultivary Brownii Compact, Silver Dollar a Silver Nugget. Jelikož jsou jeho přirozeným prostředím písečné duny a útesy, krásnohlávek skvěle snáší i větrná stanoviště, která mohou být přistíněná nebo slunná, a krátkodobě zvládne i úpal. Půdu vyžaduje písčitou a dobře propustnou, zálivku jen mírnou a ocení občasné přihnojení hnojivem pro balkonové rostliny.

Foto: Rafael SANTOS RODRIGUEZ, Shutterstock.com

I když krásnohlávek zmrzne, vypadá kouzelněFoto: Rafael SANTOS RODRIGUEZ, Shutterstock.com

S čím kombinovat drátovec

Krásnohlávek se skvěle hodí i k modernějším typům zahrad, kde se dá (v záhonech nebo truhlících) kombinovat například s různými druhy okrasných trav nebo s bylinkami. Pokud máte rádi romantickou a přírodní zahradu, bude se skvěle vyjímat v létě s levandulí a na podzim s vřesem nebo vřesovcem. V kombinaci s mrazuvzdornými druhy macešek vytvoří krásnou a dlouhotrvající ozdobu od jara až do zimy.

Díky své barvě je velmi univerzální, a tak ho můžete sladit téměř s jakýmikoli dalšími letničkami a trvalkami, které nevyžadují přílišnou zálivku. Především na podzim oceníte jeho všestrannost, kdy se dá kombinovat s okrasným zelím, pestrobarevnými chryzantémami a astrami nebo různými bobulovitými rostlinami, jako je okrasný lilek nebo libavka hrotitá. Celé aranžmá můžete doplnit také starčekem přímořským, který má velmi podobnou barvu a velmi dekorativní vyřezávané listy, nebo tmavými odrůdami drobnolistého břečťanu, který vytvoří efektní kontrast. Ve výsadbě s krásnohlávkem skvěle vyniknou i oblíbené okrasné tykvičky, kterými lze podzimní truhlíky dozdobit.

Dekorace z krásnohlávku

Jak již bylo zmíněno, vymrznutí nebo vyschnutí krásnohlávku na zdobnosti neubere. Ani po zmrznutí nemusíte krásnohlávek vyhazovat! Jeho větvičky jsou velmi cenný aranžérský materiál, ze kterého se dají vyrábět například věnce nebo další vánoční aranžmá. Můžeme také využít jejich přirozeně „zamrzlého“ vzhledu a větvičky svázat červenou mašlí a použít jako ozdobu na vánoční stromeček.

Načítám