Hlavní obsah

Abyste v ložnici mohli stáhnout topení: Vsaďte na správný materiál a nepodceňujete prostěradlo

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšleli jste o tom, že byste na noc snížili teplotu v ložnici, ale obáváte se, že vám bude chladno? Ke komfortnímu spánku určitě pomůže správně zvolené povlečení. Po jakém materiálu sáhnout v zimních měsících?

Článek

Ceny energií rostou a většina lidí začala šetřit. Za okny pomalu přituhuje, chladno vám tak může být i doma. Zejména pak v ložnici, kde se obecně doporučují o několik stupňů nižší teploty než v jiných pokojích (tedy mezi 17 a 20 °C). Pokud se nechcete probouzet s červenými tvářemi, cvakajícími zuby a promrzlí na kost, je dobré zvolit správný materiál povlečení i prostěradla. Jak na to?

Ty pravé barvy i vzory

Základním pravidlem při výběru povlečení je se ujistit, že je z prodyšného, savého a zároveň hřejivého materiálu. Ideální je si látku před koupí naživo osahat, abyste si vyzkoušeli, zda je vám na dotek příjemná.

V potaz berte i barevnou paletu, pro kvalitní spánek jsou ideální nerušivé tóny a jemné či žádné vzory. Pocitově vás zahřejí teplejší barvy, jako je světle žlutá, broskvová a korálová, tyto odstíny však podporují aktivitu, kvůli čemuž mohou znesnadňovat usínání. Uklidňující chladné tóny modré a zelené naopak pocitově ochlazují, nejvhodnější je tedy zvolit spíše neutrální a zemité tóny.

Foto: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock.com

Lepší než povlečení s výrazným vzorem a odstínem je to jednobarevné neutrálníFoto: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock.com

Bavlněný satén hřeje i chladí

Bavlněný satén je skvělou volbou po úplně celý rok. Má totiž skvělé termoregulační vlastnosti, díky nimž vás přes zimu zahřeje a v létě naopak ochladí. Kromě toho je příjemný na dotek, působí luxusně, je měkký, hebký a zároveň pevný.

Nezaměňujte ho přitom s chladným a kluzkým saténem z polyesteru, který se hodí maximálně na léto. Na zimu chcete ten z kvalitní česané bavlněné příze.

Při praní je nutné obrátit ho na rub, zapnout a prát na 40 °C. Patříte mezi odpůrce žehlení? Poohlédněte se po povlečení v nežehlivé úpravě.

Přírodní len pomůže s úklidem

Termoregulační vlastnosti má i přírodní len. Díky své velké odolnosti vám vydrží dlouhé roky, je pevný, savý a mimořádně prodyšný. Navíc má antibakteriální vlastnosti, je tak výbornou volbou pro alergikyastmatiky. A někoho nejspíš potěší i to, že se svou přirozenou mačkavostí dodá místnosti ležérní a uvolněný nádech a vypadá skvěle i na neustlané posteli.

Ze začátku bývá tvrdší a hrubší na dotek, s jeho pravidelným používáním se ale obě tyto vlastnosti zjemní. Doporučuje se prát samostatně, na šetrný program a 40 °C.

Foto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

Přírodní len je přirozeně mačkavý a i neustlané posteli to s ním bude slušetFoto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

Flanel hlavně kvalitní

Nic nezkazíte ověřenou klasikou v podobě flanelu. Mezi jeho největší přednosti patří to, že opravdu výborně hřeje, rychle schne a nemusí se žehlit. Navíc je příjemný na dotek, měkký, savý a pružný.

Vybírejte ten ze 100% česané bavlny s vysokým vlasem a sledujte plošnou hmotnost tkaniny. Ta by se měla pohybovat nad 160 g/m2. Povlečení s menším údajem bývá nekvalitní, málo vydrží a jeho koupě by se vám nemusela vyplatit.

Foto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Přírodní i syntetické materiály mají své výhody a nevýhody. U těch umělých riskujete potenciální vyrážky, dobře ale odolávají roztočůmFoto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Syntetika ano, ale…

Kromě přírodních materiálů seženete i syntetické, často označované s předponou mikro. Oblíbené bývá zejména mikrovlákno, mikroplyš a mikroflanel. Tyto materiály jsou velmi příjemné na omak a dobře odolávají roztočům, nejsou ovšem příliš prodyšné a mohou dráždit kůži.

Mikrovlákno je hladké, jemné a antibakteriální. Seženete ho za rozumnou cenu, snadno schne a nemačká se. Dá se používat po celý rok, přičemž v zimě vás zahřeje a v létě ochladí.

Antibakteriální je i mikroplyš, který je navíc opravdu příjemný na dotyk. Drží si svou barvu a vyhnete se s ním žehlení, časem se na něm však mohou tvořit nevzhledné žmolky.

Mikroflanel je jemnější než ostatní syntetické materiály a dokáže i lépe zahřát. Bonusem je i to, že poměrně rychle schne a nežmolkovatí.

Prostěradlo nepodceňujte

Neméně důležité je i prostěradlo. V zimě je výbornou volbou froté, které se nemusí žehlit, tvarově se přizpůsobí matraci, dobře saje a skvěle hřeje.

Pozor si s ním ale dejte v případě, že používáte povlečení z bavlněného saténu, damašku či bambusu. Tyto materiály mají velké rozdíly ve struktuře a kvůli tření se může poškodit jejich jemný povrch. Alternativou je prostěradlo přímo ze stejného materiálu, jako je povlečení, případně to z flanelu či žerzeje.

Reklama

Načítám