Hlavní obsah

Užijte si žehlení se svou oblíbenou vůní

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Jdete k přátelům na návštěvu a už mezi dveřmi váš nos nasaje příjemnou svěží vůni. Chcete to mít doma také tak voňavé? Pak zkuste přidat aroma do svých spotřebičů. Tyto tipy vás vyjdou na pár korun.

Článek

Používáte doma osvěžovače vzduchu? Možná ale nevíte, že existují i jiné způsoby, jak provonět byt. Přinášíme tipy, co můžete přidat do vysavače, žehličky a sušičky prádla, aby se pro vás staly i tyto rutinní činnosti určitou aromaterapií. Vůně si snadno vyrobíte doma, bez chemie a zbytečného utrácení.

Vyluxujte vanilku

Možná máte zkušenost s vonnými tyčinkami do vysavače. Moc dlouho jejich svěží vůně nevydrží, že? A ještě abyste při každé výměně sáčku do něj nezapomněli dát nový kus. Jenže, když po pár dnech zapnete vysavač, tak je vonný účinek stejně ten tam. Poradíme tedy lepší tip, co vydrží. Potřebnou ingredienci máte určitě doma. Vysypte na podlahu balíček vanilkového cukru, a ten pak vyluxujte. Vanilka příjemně provoní celou místnost a budete ji cítit celou dobu, dokud bude vysavač zapnutý. Tu vůni si ale v sobě uchováte mnohem déle, stejně jako dobrý pocit z ní.

Vůně bylinek nebo esenciální olej

Když nezbožňujete vanilku, nevadí. „Napusťte“ si svou oblíbenou vůní obyčejný krystalový cukr. Smíchejte ho se skořicí nebo s nějakou aromatickou usušenou bylinkou, jako je třeba levandule či máta.

Aromatický cukr si můžete vyrobit také pomocí esenciálního oleje. Nejdříve si trochu cukru odsypte do skleničky s uzávěrem. Pak nakapejte pár kapek vonného oleje na kosmetický tampon a ponořte ho na tři čtyři dny do cukru. Nádobu nezapomeňte uzavřít víčkem. A pak už jen stačí trochu „voňavého“ cukru nasypat na zem a vysát.

Cukrové tipy jsou vhodnější do bytu, pokud bydlíte v domě a vysavač je blízko vstupu ven, mohla by sladká vůně přilákat nezvané návštěvníky, například mravence.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Cukr můžete smíchat s kořením nebo bylinkamiFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Žehlení s oblíbenou toaletní vodou

Plný koš vypraného prádla, žehlicí prkno a žehlička. Asi tohle zátiší moc dobře znáte, ale možná nepatříte mezi jeho fanoušky. Jak si to zpříjemnit? Do napařovací žehličky přidejte svou oblíbenou vůni, která vás hned pozitivně naladí. Navíc tak provoníte i celou místnost. A ještě získáte jeden bonus. Díky tomuto „aroma žehlení“ bude prádlo vonět i při každém otevření skříně.

A jak vyrobit aromatickou náplň do žehličky? Nejlepší bude, když sáhnete po destilované nebo filtrované vodě. Důležité je, aby nezpůsobovala ukládání vodního kamene ve spotřebiči. Dříve, než ji nalijete do nádržky, přidejte do ní pár kapek (záleží na tom, jak intenzivní vůně chcete docílit) své oblíbené toaletní vody či parfému.

Tip pro ty, kteří nepoužívají napařovací žehličku: Stejným způsobem si můžete připravit náplň do láhve s rozprašovačem a při žehlení tak vlhčit prádlo.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Svou oblíbenou vůní se můžete obklopit i při žehlení Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Prádlo sušte s voňavým kapesníkem

Když už jsme u toho prádla, neměli bychom zapomínat na to, že ne všechno se žehlí. Pokud máte doma sušičku, dodejte i těmto kouskům příjemné aroma. Zároveň sušení prádla zafunguje v místnosti lépe než difuzér.

Jak na to? Vyrobte si voňavé ubrousky do sušičky. Použijte k tomu klasický látkový kapesník nebo starší plátěnou látku, z níž nastříháte čtverce velké zhruba 10 × 10 centimetrů. Potom si připravte skleničku s uzávěrem. Do ní nalijte 250 mililitrů vinného octa a přidejte 40 kapek esenciálního oleje s příjemným aroma. Do tekutiny namočte nastříhané čtverce, nádobu uzavřete a nechte odstát alespoň přes noc. Pokaždé, než zapnete sušičku, přidejte k prádlu jeden „navoněný“ kousek látky. Vyndáte pak nejen suché, ale i krásně voňavé prádlo. Výhoda je, že dokud kapesník voní, můžete ho opakovaně použít

Reklama

Načítám