Hlavní obsah

Otázky, které si musíte položit, než koupíte sedačku

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se vyplatí dát na intuici a první dojem, jindy se ale hodí nákup více promyslet. Co se nábytku týká, platí druhá varianta. Sedačka je jedním z nejdůležitějších kusů v interiéru, proto radíme její výběr nepodcenit. Na co všechno byste měli myslet předem?

Článek

Nákup žádného kousku nábytku byste neměli podcenit, ale u sedačky to platí ještě o něco víc. Kdybychom obývací pokoj vzali jako srdce domova, pak sedací souprava by byla aorta. Abyste při výběru měli šťastnou ruku, doporučujeme si položit následující otázky.

1. Jak ji budu využívat?

Pokud je pro vás obývací pokoj především reprezentační místnost pro návštěvy a zároveň nemáte ve zvyku trávit čas dlouhým sledováním televize, bude vám stačit klasická dvou nebo trojmístná sedačka. Případně můžete vybrat sedací soupravy, kde k sedačce přibudou křesla nebo taburety. Naopak ti, co rádi tráví dlouhá sobotní odpoledne sledováním seriálů, ocení sedačky ve tvaru L nebo U. Jednoduše proto, že se na nich dobře lenoší.

Máte-li malý byt, kde se každý metr čtvereční počítá, vyplatí se vybrat sedačku s něčím navíc. Buď rozkládací pro návštěvy, nebo s úložným prostorem.

2. Jaké rozměry připadají v úvahu?

Máte-li velký obývací pokoj, pak sem rozhodně patří velká sedací souprava. V tomto případě málokdo chybuje, pro úplnost ale dodejme, že malá sedačka ve velkých prostorách nevypadá dobře. Takovému interiéru jako by chyběl řád.

Větší problém je, když se do malého pokoje snažíte nacpat co největší sedačku. Myslete vždy na to, že budete potřebovat ještě konferenční stolek a kolem ní byste měli mít nejméně 80 cm prostor, aby byla dobře přístupná. Zároveň ji nemůžete vždy natěsno namáčknout ke zdi, například když je zde radiátor. Malým místnostem sluší sedačky na nožičkách, které působí vzdušnějším dojmem.

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Jednoduché pravidlo zní: velký obývák - velká sedačka. A naopakFoto: Diego Cervo, Shutterstock.com

3. Co očekávám od materiálu?

Kůže, ale i kvalitní koženka působí luxusním dojmem. Obzvlášť sluší moderním, industriálnímglamour interiérům. Navíc kůže je hodně odolná a dobře se udržuje. Když něco vylijete, jednoduše malou pohromu utřete. To platí i o kožence, která je jen o něco méně odolnější. Oba tyto materiály se ale považují za vhodné, pokud máte domácího mazlíčka.

Má to ovšem svá ale. V případě kůže jde o výrazně vyšší pořizovací cenu, v zimě tyto materiály ještě víc chladí a v létě se k nim zase lepíte vlastní kůží. Navíc nepůsobí moc útulně, proto třeba v oblíbených skandinávský interiérech většinou zvítězí textilie.

Nejčastěji jde o hrubé nebo hladké tkaniny, které můžete mít v dražších variantách jako omyvatelné a voděodolné. Výhodou je i větší výběr, co se týká barev a textilií. Hodně oblíbený je dnes velur, který vypadá jako samet, a tedy působí luxusním dojmem. Variantou jsou i mikrovlákna, jsou velmi odolná, nedělají se na nich žmolky a snadno se udržují.

4. Jakou barvu?

Vzhledem k tomu, že sedačka je obvykle dražší záležitost, většina lidí volí spíš neutrální odstíny. Není to špatná cesta, protože interiéru budou slušet i tehdy, když výrazněji změníte okolní zařízení. Navíc zpestřit sedačku vždy můžete bytovými textiliemi – měnit potahy polštářků, přidávat plédy a podobně. Stojí za to dát šanci i výraznějším kouskům od smaragdově zelené přes rudou až po oceánově modrou či třeba hořčičnou. Dodají interiéru šmrnc a nedá se říct, že se nutně dříve okoukají. Platí, že malým prostorám sluší světlé barvy, větší hravě snesou tmavou sedačku.

Na základní dvou a trojmístné sedačky lze celkem snadno sehnat napínací potahy (představte si je jako velké prostěradlo, akorát uzpůsobené na sedačku). Často je využívají ti, co mají doma starší, ne moc hezký kousek, kterému tak dají nový život. Navíc můžete střídat barevnosti a vzory.

Načítám