Hlavní obsah

Návštěva historického bytu v centru Prahy: Koupelna v ložnici, skleněné plochy a mramorové podlahy

Foto: Kamarumah architekti

Foto: Kamarumah architekti

Reklama

Historický byt v centru Prahy si i po rekonstrukci zachoval genia loci. Stále mu vévodí dobové prvky, doplňují je ale i moderní kousky. Výzvou byly zejména obrovské skleněné plochy a velkoformátové dlaždice, výsledek je ale velkolepý.

Článek

Byt v historickém domě v pražské Spálené ulici pochází z přelomu 19. a 20. století a byl v dezolátním stavu. Mladí partneři tu chtěli vytvořit moderní bydlení hotelového typu s důrazem na zachování genia loci a dobových prvků. Ateliér Kamarumah architekti, kterému rekonstrukci zadali, má s byty v památkově chráněných zónách bohaté zkušenosti. „Je i v našem zájmu zachovat maximum hodnotných historických prvků, v našich interiérech s nimi vždy počítáme,“ doplňuje hlavní architekt Petr Reksoprodjo.

Malý byt se dvěma koupelnami

Byt má 58 ma dispozici 2+kk. I přes menší užitnou plochu se povedlo vytvořit dvě koupelny – jednu se sprchovým koutem, druhou se solitérní vanou. Hlavní obytný prostor tvoří obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem a dále je tu ložnice. „Hlavní změna dispozice spočívala ve vložení koupelny do ložnice. Původní prostor byl příliš velký a neútulný, tímto tu vznikla další funkční zóna, která nejen zvýšila komfort místnosti, ale zároveň ji rozčlenila a zútulnila,“ vysvětluje architekt.

Foto: Kamarumah architekti

Obývací pokoj opticky zvětšuje skleněná stěna. Vestavěné skříně a vchod do koupelny jsou obložené velkoformátovými dlaždicemiFoto: Kamarumah architekti

Historie v hlavní roli

Díky tomu, že se jednalo o menší prostor, mohli si architekti dovolit složitější technická řešení a použití dražších materiálů. Ty jsou ovšem vždy jen v malých plochách. Prim tu hrají velká špaletová okna s krásnými rámy, která repasovali a nechali vyniknout. Původní zůstala i parketová podlaha, i té dopřáli kvalitní renovaci.

Aby se prostor opticky zvětšil a prosvětlil, jsou v celé obytné místnosti bílé povrchy a obrovské zrcadlové a prosklené plochy. Truhlářské prvky jsou z dubové dýhy, která navazuje na dubové parkety, a v kombinaci bílého a hnědého laku ve vysokém lesku.

Sklenářská výzva pro osm řemeslníků

Velkou technickou výzvou a zároveň překvapením pro majitele bylo propojení koupelny s ložnicí. Dělí je skleněná stěna zhotovená z jednoho kusu bezpečnostního skla. „V ateliéru nemáme rádi lišty, a tak se vždy snažíme o bezrámová a bezlištová řešení. Celý kus skla o rozměru 200 × 420 centimetrů jsme museli uchytit tak, aby byl obvod čistý a bez zasklívacích profilů. Samostatnou kapitolou bylo vynesení do čtvrtého podlaží, protože do výtahu se samozřejmě nevešlo. Naštěstí je v domě prostorné schodiště, takže jsme to s pomocí osmi řemeslníků zvládli,“ popisuje architekt.

Foto: Kamarumah architekti

Od ložnice dělí koupelnu velká skleněná stěnaFoto: Kamarumah architekti

Obrovské zrcadlo

Aby toho nebylo málo, v obývacím pokoji čekala další sklenářská výzva. Zde navrhli zrcadlovou stěnu velkou 300 × 280 cm a trvali na tom, aby tu nebyla žádná spára a aby byl maximalizován dojem pokračujícího prostoru v odrazu zrcadla. „Oproti výše zmíněné skleněné stěně má poloviční tloušťku, takže manipulace byla náročná a riskantní. Výsledný efekt je ale velkolepý,“ pochvaluje si architekt.

Skryto za mramorem

Na úložné prostory měli zákazníci minimální požadavky, naopak preferovali vzdušnost. Všechny úložné prostory tak integrovali do vestavěných skříní v obytné části. Na celou stěnu, kde jsou i dveře do koupelny, použili stejně jako na podlahách koupelen luxusně vypadající velkoformátové dlaždice s mramorovou texturou.

„Jednotlivé dlaždice jsme rozřezali tak, aby přesně odpovídaly konstrukčním spárám ve stěně. Po uzavření všech skříní a dveří působí vestavba jako čistý mramorový blok dekorovaný nahodilým spárořezem,“ vysvětluje architekt. Majitelé jsou výsledkem nadšeni. Už v návrhu je neotřelé prvky příjemně překvapily a realizace očekávání ještě předčila.

Vizitka ateliéru

Ateliér Kamarumah architekti tvoří interiéry již více než 27 let. Zakladatelem a hlavním architektem je Petr Reksoprodjo. Připravují nejen projekty, ale interiéry také kompletně realizují. Více informací a portfolio ateliéru najdete na Kamarumah.cz nebo na instagramu @kamarumah_architekti.

Reklama

Načítám