Hlavní obsah

Vinylová vs. laminátová podlaha: Která je pro vás lepší?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Při zařizování či rekonstrukci domácnosti je dobré to vzít pěkně od podlahy. Výběr krytin je poměrně široký a my se dnes podíváme na to, jaké jsou rozdíly mezi těmi vinylovými a laminátovými.

Článek

Laminátové i vinylové podlahy toho spoustu vydrží, mají variabilní vzhled i realistickou kresbu, jsou cenově dostupné, snadno se udržují a náročná není ani jejich instalace. Mezi oběma materiály je ovšem pár rozdílů, které pro vás mohou být při rozhodování důležité. Jaké to jsou?

1. Složení

Laminát je tvořený několika vrstvami spojenými k sobě. Skládá se ze spodní vyrovnávací vrstvy, lepené dřevotřískové desky (HDF), dezénové vrstvy s dekorem a svrchní transparentní vrstvy, která zajišťuje odolnost vůči opotřebení. Někteří výrobci nabízí také izolační podložku na spodní straně a voděodolnou či protiskluzovou vrstvu na vrchu.

Vinyl se, stejně jako dobře známé PVC, vyrábí z polyvinylchloridu, pevného a měkčeného plastu. Na rozdíl od lina prodávaného v rolích se ale nabízí v podobě tvrzených obdélníkových či čtvercových dílů. Díky tomu si drží svou rozměrovou stálost a snáze se pokládá.

2. Odolnost vůči vlhkosti

Jedním z největších rozdílů, na něž u vinylu a laminátu narazíte, je jejich schopnost zvládat vlhkost. Vinyl s ní problém mít nebude (výjimkou je ten nalepený na HDF desce) a bez problémů ho můžete položit i do kuchyně nebo koupelny.

Laminát je na vodu a vlhkost mnohem citlivější a do prostorů, v nichž by s nimi mohl přijít do styku, se příliš nedoporučuje. Pokud vám nevadí si připlatit, můžete si pořídit kvalitnější lamino s voděodolnou vrstvou. Jen si ji nespleťte s voskovou impregnací, která chrání jen proti krátkodobé vlhkosti a spíše usnadňuje úklid.

Foto: ERainbow, Shutterstock.com

Vinyl odolá vlhkosti, vodě i zátěži, jen pozor na ostré předměty, jako jsou nožeFoto: ERainbow, Shutterstock.com

3. Odolnost vůči poškození

Důležitá je i odolnost vůči oděru a mechanickému poškození, kterou nepodceňujte. Tady vám mnohé napoví cena krytiny. Důležité je to hlavně u laminátu, jež sice mnohé vydrží, musí být ale opravdu kvalitní. Vinyl je odolný proti poškrábání i nárazu, hůř se snáší s ostrými předměty, v kuchyni tak hrozí, že ho padající nůž a nádobí proříznou.

U obou podlah je dobré sledovat zátěžové třídy. Třída 21 se hodí do méně zatěžovaných prostorů například do ložnice, třída 22 do obývacího pokoje či jídelny a třída 23 pak do namáhaných prostorů, jako jsou chodby, kuchyně a dětské pokoje.

4. Teplo od nohou

Jen málokdo si nejspíš užívá, když ho zebe od nohou. Pokud jste opravdu zimomřiví, měli byste při výběru podlahy obzvlášť zbystřit. Vinyl je příjemný na došlap a má nižší tepelný odpor, díky čemuž je sám o sobě hřejivější. Laminát naproti tomu odvádí teplo mnohem rychleji a na bosá chodidla může působit poměrně chladně.

Dobrou zprávou je, že obě krytiny si rozumí s podlahovým topením. Vinyl je však citlivý na vysoké teploty a nedoporučuje se pod něj pokládat elektrické podlahové topení. Vhodnější variantou je to teplovodní, přičemž je dobré hlídat, aby teplota podlahy nepřesáhla 27 °C.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Laminátové podlahy nejsou samy o sobě příliš hřejivé. Není tedy od věci nainstalovat pod ně podlahové topeníFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Jaké máte sousedy?

Jisté rozdíly jsou rovněž v hlučnosti obou povrchů. Laminát je tvrdší, je na něm tedy vše více slyšet. Což může být nepříjemné vám, ale hlavně sousedé bydlící pod vámi uslyší každý váš krok, padající předměty i drápky vašich mazlíčků.

Kročejový hluk je možné o něco snížit pořízením protihlukové podložky, myslete ovšem na to, že se jedná o investici navíc, a výsledek pro vás nemusí být dostačující. V bytech a vícepatrových domech je tak mnohem lepší sáhnout po vinylu, jež má skvělé zvukově izolační vlastnosti.

6. Myslete i na zvířátka

Na laminát by měli zapomenout majitelé domácích zvířátek. Pod jejich drápky totiž nepříjemně klouže a nesvědčily by mu ani případné loužičky či rozlité misky. Mnohem vhodnější je pro ně tedy odolnější vinyl. Jak ještě můžete mazlíčkům zpříjemnit společné soužití?

Foto: Kinek00, Shutterstock.com

Pro vaše mazlíčky bude lepší vinylová podlaha, která je odolnější a tolik nekloužeFoto: Kinek00, Shutterstock.com

Vinyl, nebo laminát?

Obecně lze říci, že vinyl je jistější volbou, která se hodí do bytů i každé místnosti. Je odolný, hřeje a nevadí mu kontakt s vodou ani se zvířecími drápky. Jen se může snáze poškodit v kuchyni a není vhodný pro ty, kdo plánují instalaci elektrického podlahového topení.

Při výběru laminátu je důležité dbát na kvalitu a v případě, že ho plánujete pokládat do místností, kde hrozí kontakt s vodou, vybírejte ten s voděodolnou vrstvou. A pokud nemáte rádi chladné povrchy, je vhodné si pod něj pořídit podlahové topení.

Reklama

Související témata:

Načítám