Hlavní obsah

Podzim a zima na parapetu? Truhlíky plné barev!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dát do truhlíků ještě předtím, než je naladíte na vánoční notu? Zkuste je udržet pěkně barevné a hravé, podobně jako v létě. Budou vypadat krásně a rozsvítí vám někdy trochu pochmurná podzimní rána a večery. Poradíme, čím je naplnit!

Článek

Každý podzim přichází tradiční dilema: Co dát do truhlíků v mezidobí, kdy letničky už zašly a na vánoční dekorace je ještě moc brzy? Tahle doba „bezvládí“ může představovat příležitost, kdy okna naladit do výrazných a zářivých barev.

1. Dýňové dekorace do truhlíku

Nejste zrovna zkušení zahradníci, kteří se vyznají ve výběru a pěstování vhodných rostlin? Vyrobte si barevnou a trvanlivou dekoraci do truhlíku z podzimní úrody. Klasika jsou dýně: užijte spíš okrasné a ozdobné druhy, které déle vydrží. Když použijete jedlé tykve, jednou za týden je prohlédněte, zda neplesnivějí. Dýně lze doplnit i jablky, hruškami nebo ořechy. Dobrý nápad je posadit plody na vrstvu trávy nebo krásně zabarveného spadaného listí. A jestli chcete větší objem dekorace, můžete do truhlíků zapíchat i větvičky mahonie cesmínolisté, která vydrží velmi dlouho krásná.

Foto: Tomáš Rubín

Dýně jsou klasický symbol podzimu, takže stačí, když je spolu s dalšími podzimními plody vyskládáte do truhlíku a máte „osazeno“. Jde o zcela bezúdržbovou variantuFoto: Tomáš Rubín

2. Ozdobená chryzantéma v květináči

Barevné chryzantémy jsou podobně známým symbolem podzimu jako dýně. Mnoho lidí je ale vnímá jen jako hřbitovní květinu. To je ovšem škoda! Velká chryzantéma v květináči může být první, kdo přivítá hosty u vašich dveří, a v miniprovedení se hodí i do truhlíku. Chraňte ji před deštěm a zalévejte ji ke kořenům – nasáklé květy mohou rychle plesnivět. Po odkvětu ji lze přenést do místnosti, kde je kolem 10 °C, a na jaře pak vysadit do zahrádky. A věděli jste, že oblíbenou květinu lze používat i jako léčivku? Čaj z květů chryzantémy pomůže snížit horečku i vysoký krevní tlak, uvolní křeče a podílí se na očistě jater.

Foto: Tomáš Rubín

Chyzantéma, lidově listopadka, je častou ozdobou oken, ale i aranží kolem vchodových dveří. Měli byste ji umístit tak, aby na ni nepršelo. Zkusíte k ní přidat nějaký ozdobný detail, který ji oživí jako věnec z břečťanu na fotce?Foto: Tomáš Rubín

3. Rozkvetlý truhlík s maceškou

Chryzantémy, vřesy a vřesovce, hebe (rozrazilec), ale třeba i macešku – i to můžete vysadit místo letniček. Jestli potřebujete truhlík na balkon ve vyšším patře paneláku, kam mrazík dorazí o trochu později, pak vám klidně vydrží i do Vánoc. Je lepší, když na ně neprší: hlavně chryzantémy to nemají rády. Jestliže některá květina přece jen zahyne, lze na její místo zapíchnout větvičku mahonu nebo jehličnanu. Klasika je drátovec, který vydrží celou zimu. A i když zemře, vypadá pořád stejně.

Foto: Tomáš Rubín

Představa, že podzimní truhlíky musejí být spíš jen zelené, je mylná. Lze v nich s úspěchem pěstovat spoustu krásně barevných druhůFoto: Tomáš Rubín

4. Podzimní truhlík s bramboříkem

Do venkovního truhlíku můžete dát i brambořík. Miluje chladno a vydrží teploty kolem 5 °C, i když ideální je pro něj 10 až 15 stupňů. Živé dekorace můžete mít třeba na zaskleném balkoně, kde by mohl brambořík prospívat klidně celou zimu, ovšem pozor na dny, kdy hodně svítí sluníčko a balkon se zahřeje! Teploty nad 20 °C mu totiž dobře nedělají.

Foto: Tomáš Rubín

Nebojte se dát do podzimního truhlíku brambořík. Dokud nebude mrznout, bude nádhernou ozdobou okna. A pak ho přesunete dovnitř na parapetFoto: Tomáš Rubín

5. Krásné truhlíky na celou zimu

Stálice podzimních a zimních truhlíků jsou vřesy, vřesovce a zmíněný drátovec. Mají schopnost „klamat tělem“ – i když nevydrží mráz nebo sucho a uhynou, většinou vypadají stále stejně. Vřesy a vřesovce mohou časem ztratit barvu, ale pokud zcela nezhnědnou, můžete je v truhlíku nechat. Vřesovec vás na první pohled zaujme svými květy, na vřesu jsou zase nápadnější ozdobné lístky v podobě jehliček. Nezapomeňte, že truhlíky s těmito druhy je zapotřebí zalévat, aby vydržely co nejdéle.

Foto: Tomáš Rubín

Klasika je spojení vřesovců nebo vřesů a drátovce, které většinou vydrží po celou zimu stejné, ať stále žijí, nebo už bohužel zahynulyFoto: Tomáš Rubín

6. Okrasné zelí vydrží až do jara

Chcete, aby vaše truhlíky zářily barvami celou zimu? Vsaďte na okrasné zelí. Abyste ho udrželi co nejdéle krásné, postarejte se, aby nestálo na dešti nebo na něm nebyla později vrstva tajícího sněhu: voda v listech mu nesvědčí. Zelí je citlivé také k přelití, takže ho i v truhlíku zalévejte jen mírně a v mrazech vůbec. Sice nesnese příliš velké mrazy, ale v našich podmínkách vydrží běžně do ledna a na chráněnějším místě klidně až do března. Okrasné zelí můžete také nechat na záhonku přes zimu. A v kombinaci s jasně zeleným vřesovcem a věnečkem ze stonků popínavek může být ozdobou okna opravdu po celou zimu.

Foto: Tomáš Rubín

Okrasné zelí a vřesovec – kombinace, která vás může těšit velmi dlouho, v ideálním případě až do jaraFoto: Tomáš Rubín

Vyhoďte muškáty, nakupte alobal a vysaďte vřesy aneb Co s balkonem na zimu?

Související témata:

Načítám