Hlavní obsah

5 tipů, proč bolí pod prsy a na hrudi. Kdy volat záchranku?

Foto: ilikeyellow, Shutterstock.com

Foto: ilikeyellow, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už za bolestí pod prsy stojí hormonální změny, nebo svalové obtíže, vždy se jedná o nepříjemnou záležitost, která dokáže pořádně vyděsit. Kdy jsou obavy namístě?

Článek

Podle statistik se s bolestí hrudníku, která se velice často projevuje intenzivně pod prsy, během života setká až 70 procent žen, lékařské ošetření ale vyžaduje jen 15 procent z nich: většinou se tedy nejedná o nic vážného! Může souviset jak přímo s prsy, tak s pohybovým a nervovým aparátem nebo s vnitřními orgány.

Příčiny bolesti pod prsy a na hrudníku

Potíže jsou rozmanité. Někdy se objeví zvýšená citlivost, jindy pálení, bolest může být rozptýlená, nepříliš výrazná a po chvíli zmizí; může být ale také velmi silná, bodavá a jasně patrná na konkrétním místě a jen na jedné straně. Někdy trvá stále, anebo se objevuje při pohybu, při nádechu, při dotyku...

1. Hormonální změny

Nejobvyklejší příčinou bolestivých prsů bývají hormonální změny v různých obdobích života. Co se menopauzy týče, bolest většinou zmizí po ustálení situace, u menstruace po ovulaci a v těhotenství po porodu a po ukončení kojení. Citlivost prsů či bolest hrudníku je v těchto obdobích normální, mimo ně by vás ovšem výrazně trápit neměla.

A jestli přece? Pak je vhodné zajít k lékaři. „Napětí a bolest způsobuje i zvýšená hladina prolaktinu, která může být mimo jiné doprovázena i poklesem sexuální apetence,“ říká Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra Mediol v Olomouci. Mohou za tím být léky na vysoký tlak či žaludeční vředy, antikoncepce, stres nebo i nesprávná funkce ledvin, jater, štítné žlázy či nádorové onemocnění.

Foto: SNeG17, Shutterstock.com

V období těhotenství jsou příčinou bolestí hrudníku a pod prsy jak hormonální změny, tak i roztahování žeber kvůli rostoucímu dítěti, k tomu se často přidává i pálení žáhyFoto: SNeG17, Shutterstock.com

2. Pohybový a nervový aparát

U žen všech věkových skupin mohou hrát roli svalové obtíže nebo podráždění nervů mezi žebry, velice často se jedná i o bolesti od páteře. Někdy jsou potíže velice intenzivní a připomínají bolest při infarktu.

Typický je zánět chrupavky mezi hrudní kostí a žebry (= kostochondritida), k němuž se může přidat zánět kloubů horní části zad a krku. Nejčastěji se objevuje u žen starších 40 let, léčí se změnou pohybových stereotypů, fyzioterapií a léky proti bolesti a zánětu.

Velice nepříjemný je i zánět mezižeberních nervů (= interkostální neuritida). Způsobuje silné bodavé bolesti a může za ním být mnoho příčin: prochladnutí, úraz, nevhodné pohybové stereotypy při práci a sportu, osteoporóza, těhotenství (roztahují se žebra), změny na páteři... Léčí se léky proti bolesti a zánětu a dále podle příčiny.

3. Vnitřní orgány

Časté také je, že se bolest do hrudníku a pod prsy šíří z vnitřních orgánů – může se jednat o jícnový reflux, onemocnění žlučníku, žaludku či jater a srdeční nebo plicní problémy. Tady je nutné zjistit přesnou příčinu a léčit postižený orgán. Při náhle vzniklé bolesti na hrudi volejte záchranku, infarkt pozná jen odborník!

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Nevhodná volba podprsenky může způsobit nejen bolest pod prsy, ale také zad nebo ramenFoto: AboutLife, Shutterstock.com

4. Panická ataka

Akutní záchvat úzkosti je mimořádně nepříjemný zážitek. Často ho provázejí subjektivní příznaky připomínající infarkt či anginu pectoris – tedy i svíravá bolest na hrudníku či pod prsy. Léčí se psychoterapií, případně psychofarmaky.

5. Nevhodná podprsenka

Velice častou příčinou bolestí a nepohodlí je špatné prádlo. „Podprsenka s volným obvodem a malým košíčkem je v Česku častá chyba, která má na komfort prsů velký vliv,“ potvrzuje gynekoložka Kateřina Kneiblová, autorka projektu Gynopsychosomatika. Jak vybrat vhodnou podprsenku? Ňadra by neměla stlačovat, měla by jim ponechat dostatek prostoru pro změnu polohy. Příčinou nepohodlí bývají i tuhé kostice, které některé ženy nesnesou a mohou zavinit nejen bolesti pod prsy, ale také zad nebo ramen.

Kdy zajít k lékaři

Ačkoliv je bolest na hrudníku a pod prsy hodně nepříjemná a může vyvolat obavy o život, většinou se nejedná ani o infarkt, ani o rakovinu. Přesto se poraďte s odborníkem, je-li bolest náhlá, intenzivní, velmi nepříjemná, nepolevuje nebo se vrací nápadně často.

Reklama

Načítám