Hlavní obsah

Celosvětový úklidový den: od šuplíku po planetu

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Reklama

I když není úklid zrovna aktivitou, na kterou byste se těšili, má brzy svůj den. Tradice vznikla před třinácti lety v Estonsku a postupně tato myšlenka přešla i do dalších zemí. Letos vychází Celosvětový úklidový den na sobotu 18. září.

Článek

Celosvětový úklidový den vyzývá lidi, aby s úklidem pamatovali nejen na svou domácnost, ale vyšli i do okolí svého domu, vesnice nebo města a uklidili tam. Zapojit se může každý a je velmi pravděpodobné, že i ve svém okolí najdete akci, ke které se můžete připojit.

Ukliďme Česko

V České republice organizuje a koordinuje jednotlivé akce spolek Ukliďme Česko. První ročník úklidu proběhl 15. září 2018. Do přírody vyrazili jednotlivci, ale i celé firmy, připojily se obce, školy, skautské oddíly... Výsledkem jejich snažení bylo třeba 550 pytlů odpadu, který lidé sesbírali na březích i dně v 70 kilometrů dlouhém úseku Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou. A to je pouze jeden příklad za všechny. První rok akce se konalo 3 295 úklidů po celé republice a celosvětově se zapojilo 18 miliónů dobrovolníků ze 157 zemí světa a zbavili přírodu více než 88 500 tun odpadu.

Následující rok už uklízelo po světe 20 milionů dobrovolníků a i loni, v roce pandemie, kdy měli lidé jiné starosti, se do úklidu zapojilo 11 milionů lidí.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Každý rok se v rámci Celosvětového úklidového dne zbaví příroda tisíců tun odpaduFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Letošní úklid Česka proběhne v sobotu 18. září, a pokud se budete chtít zapojit, pak se můžete přidat k některé již plánované akci – jejich přehled najdete na stránkách akce. Jestliže nenajdete v okolí organizovaný úklid, můžete si udělat vlastní – udělat si malou procházku, při které vyčistíte okolí cesty, park nebo les, kam rádi chodíte.

Úklid jako sport?

Pokud se nemůžete zapojit do úklidu v okolí, můžete se symbolicky přidat alespoň úklidem doma. Uděláte něco i pro svou kondici a možná i zhubnete – za hodinu běžného úklidu spálíte 100 kalorií, ještě o polovinu víc, pokud během toho umyjete okna.

Úklid je navíc doporučenou aktivitou i z hlediska psychiky – když se zbavíte chaosu a zbytečností doma, vyčistíte tím i svou hlavu.

Kolik času dáte úklidu?

Uklízíte průběžně, nebo na to jednou za čas „vletíte“ a poperete se se vším najednou? Existují statistiky, které ukazují, že ve skoro 60 procentech domácností se uklízí průběžně. Takový přístup se líbí hlavně ženám (proč je každodenní úklid škodlivý?), muži by hlasovali pro úklid jednou za čas. Není tedy divu, že je uklízení a pořádek častým důvodem hádek mezi partnery.

Pokud bychom dělali žebříček popularity jednotlivých druhů úklidu, pak mužům většinou nevadí vysávání, ale nesnáší žehlení nebo utírání nádobí. Ženy také žehlení nemusí, ale záporné body od nich má i mytí oken.

Ať tak či tak, úklidu prý průměrná hospodyňka věnuje zhruba desetinu svého života – třeba v osmdesáti je to osm let s kbelíkem, hadrem, drátěnkou, žehličkou a smetákem v ruce.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Vysávání je podle statik oblíbeným mužským druhem úkliduFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Časté chyby při úklidu?

Každý má o úklidu jiné představy, ale je pár věcí, které dělá většina lidí, aniž tuší, že to je chyba.

Hlavní je to, že při něm zapomínáte na některá místa - tady vám je představíme. Ještě k nim můžeme přidat třeba sprchový závěs, který pere opravdu jen málokdo. Přitom je to místo, na kterém se díky teplu a vlhku velmi daří plísním a bakteriím. Podobné je to i s vnitřkem rychlovarné konvice nebo chladničky, termoskou nebo jinou nádobou, ve které si nosíte pití.

Mezi zlozvyky patří i zbytečně velké dávkování čisticích a pracích prostředků. Málokdo poslouchá doporučení výrobce a raději přidá víc, aby byla podlaha, prádlo nebo nádobí čistší. Je dobré vědět, že samotná voda má mycí schopnost přes 50 % a přidané čisticí prostředky ji mají tedy spíš podpořit. Dobré je vybírat si přípravky ekologické, myjí srovnatelně s chemickými. Uklidit se dá i zcela bez chemie.

Reklama

Související témata:

Načítám