Hlavní obsah

Výhody a nevýhody půdního bytu: na co se přichystat, pokud se chystáte na rekonstrukci

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Reklama

Pohled na oblohu, panoramatický výhled na okolní krajiny či města, zkosené stěny a útulná atmosféra. Půdní byty mají své kouzlo a bývají dost žádané, doprovází je ale i celá řada negativ. Na co si dát pozor?

Článek

Toužíte po podkrovním bytě nebo předěláváte starší půdu na obytný interiér? Na chvíli se zastavte a celou situaci pořádně promyslete. Bydlení pod střechou je sice pro mnohé splněným snem, nese s sebou ovšem celou řadu problémů, a hodně rychle se vám může omrzet. Co byste měli předem zvážit?

Více světla i soukromí

Důvodů, proč říct podkrovnímu bydlení „ano“, je hned několik. Někoho zlákají originální dispozice místností v čele se zkosenými zdmi a výhledem přímo do nebes. Jiní se nemohou dočkat, až se pustí do jeho dekorování a z dřevěných trámů si udělají dominantu místnosti, případně s nimi kreativně rozdělí prostory v ní.

Pro další je lákavá představa většího množství světla, které si s dostatkem oken můžete naplno užít i v zimních měsících. A výhodou je i větší soukromí, než byste měli v nižších patrech.

V létě vás potrápí horko

Zní to dobře, ale nic není bez chyb. Počítejte s tím, že v létě se vám v interiéru pěkně oteplí. Sluneční paprsky totiž budou dopadat přímo na střechu i okna, a byt vám tím pořádně ohřejí. Klasické větrání v tomhle případě často příliš nepomůže a vhod přijde spíše klimatizace.

Slunce vás může potrápit ještě jinak. Prostor pod sešikmenými okny je mnohem více vystaven jeho záření a není tedy vhodné do něj umístit věci náchylné na blednutí a poškození vlivem světla. Zauvažujte proto nad pořízením kvalitních stínících prvků, přičemž nejúčinnější jsou venkovní rolety a žaluzie.

Foto: mavo, Shutterstock.com

Největší výhodou bytů pod střechou je více světla, během léta vám ale sluneční paprsky mohou pořádně zatopit. A to doslovaFoto: mavo, Shutterstock.com

Déšť dokáže být pořádně hlučný

Problémy mohou nastat i při dešti, který v půdním bytě rozhodně nepřeslechnete. Přestože v jistých chvílích může být jemný déšť bubnující na střechu a okna příjemný a romantický, jakmile přijde silnější průtrž mračen či kroupy, neuslyšíte nic jiného.

Kvůli vlivům počasí byste rozhodně neměli podcenit izolaci střechy. Ať už podkrovní byt kupujete, nebo si ho chystáte vybudovat na půdě, budete potřebovat dobrou hydroizolaci i izolaci hlukovou a tepelnou. Důležitá je také důkladná skladba střešního pláště, dejte si tedy pozor na odbytou práci a služby nespolehlivých řemeslníků. Když vám zatéká do bytu, není to nic příjemného.

Mimo to počítejte s tím, že střešní byty jsou rozmarům počasí vystaveny mnohem více než byty běžné, a je možné, že budou vyžadovat častější úpravy, například výměnu oken. Jste na tuhle možnost finančně připraveni?

Foto: jafara, Shutterstock.com

Počítejte s tím, že v půdním bytě uslyšíte déšť či kroupy hodně nahlasFoto: jafara, Shutterstock.com

Nábytku na míru se možná nevyhnete

Úplně snadné to nebudete mít ani s výběrem nábytku. Přestože je možností na trhu poměrně dost, šikmé stěny vám je značně zúží. Navíc ne každý půdní byt je souměrný, liší se třeba sklonem střech či výškou svislých stěn, přičemž u těch opravdu nízkých budete mít problém běžný nábytek ke stěně vůbec umístit.

Často pak přichází v úvahu jedině ten dělaný na míru a pečlivější plánování, zejména u místností, které vyžadují větší praktičnost, například kuchyně.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Do místností se šikmou stěnou je náročnější vybrat i umístit nábytek. Někdy tak nezbývá nic jiného, než si nechat některé kousky vyrobit na míruFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pohrajte si s barvami

Nevýhody vás neodradily? Aby se vám v bytě žilo co nejlépe, je dobré dodržovat jisté zásady. Kvůli sníženému a zešikmenému stropu může interiér vypadat menší a působit stísněně. Pokud si chcete pomoct optickými hrátkami, vymalujte strop a šikmou stěnu stejným světlým odstínem a tmavší barvy používejte výhradně na nejdelší rovnou zeď.

Není také od věci nechat okna zapracovat i do nešikmých stěn. Díky tomu budete moct udělat v místnosti průvan a zajistit lepší kvalitu větrání.

Reklama

Načítám