Hlavní obsah

Z prázdné půdy krásný mezonet: Dřevo, nábytek na míru a do posledního kouta využitý prostor

Foto: Archiv designéra

Mezonetový byt vznikl přestavbou prázdné půdy v budově bývalé obchodní a živnostenské komory v centru Liberce, která byla postavena na počátku 20. století. V nadčasovém interiéru zaujmou původní trámy i zrcadlo na kuchyňské lince. Pojďte na návštěvu!

Článek

V nevyužitém půdním prostoru historického paláce v centru Liberce vznikl šedesátimetrový byt, který noví majitelé koupili jako investiční záležitost. V budoucnu by ho ale rádi přenechali svému synovi. Rodiče věří, že pokud zůstane v Liberci, mohl by takové startovací bydlení ocenit.

„Líbila se nám hlavně lokalita v samotném srdci historického centra s výbornou občanskou vybaveností. Atypický zevnějšek a zároveň netradiční pojetí bydlení nás doslova nadchlo,“ říkají k tomu.

Atypický prostor

Majitelům bylo jasné, že náročný atypický prostor nezvládnou zařídit bez pomoci odborníka, proto oslovili interiérového designéra Josefa Trakala. „Navrhl interiér restaurace, kam rádi chodíme, a její originální nadčasové řešení se nám velmi líbí, a tak byla volba jasná. Spolupráce nám ušetřila spoustu času a přešlapů a celkový dojem z výsledku je nad naše očekávání,“ pochvalují si majitelé.

Designérovi pro představu ukázali fotografie interiérů, které se jim líbí a které naopak nikoliv, a Josef Trakal z toho skvěle odhadl jejich vkus a s návrhem se trefil na první dobrou. „Návrh byl víceméně v mých rukou, vždy ale probíhají korekce a výsledek ladíme společně, tak aby byly spokojené obě strany,“ doplňuje designér.

Foto: Archiv designéra

Ve spodní části je obytný prostor spojený s kuchyní a jídelním koutem

Trámy a zkosené stěny

Dominantou prostoru, která designéra trochu potrápila a donutila udělat několik kompromisů, jsou přiznané příčné i podélné trámy. Developer je nezabudoval do stěn, ale nechal je v prostoru mnohdy na nevhodných místech, a bylo nutné zajistit, aby trámy vhodně doplnily jednotlivé zóny a nepřekážely.

Oříškem pak byly i zkosené stěny a umístění stočeného schodiště, které trčelo do prostoru.

Foto: Archiv designéra

Dominantou interiéru jsou původní trámy, které zůstaly přiznané

Oddělení otevřené ložnice

„Skvěle zafungovala dělicí příčka, která je napojená na původní zábradlí a díky níž jsme vytvořili zástěnu oddělující prostor otevřené ložnice a schodiště,“ popisuje designér.

Původní zábradlí od developera nevyhovovalo, co se materiálu, kresby ani barvy týče. Společně s truhláři proto designér navrhl řešení, kdy zábradlí zdvojili, již ve správném dekoru, a na něj napojili úložný prostor. Na vrchní část pak zakotvili kovovou konstrukci, kterou propletli černým lanem a vytvořili tak za postelí příjemné prostorové clonění.

Foto: Archiv designéra

V horním patře je otevřená ložnice a koupelna

Byt s duší

Moc dobře dopadl také zrcadlový bok kuchyňské linky, díky kterému je prostor opticky větší. „V zrcadle se člověk vidí při odchodu z bytu a zároveň není na první pohled poznat, že se jedná o kuchyňskou linku,“ vysvětluje designér.

Majitelé oceňují, že je prostor dokonale a do posledního kouta využitý a spokojení jsou také s kombinací dřeva a kovu. Masivní dřevo je použité na podlaze, schodišti i laťkovém obložení, dále se tu objevuje betonová stěrka a na pracovní desce v kuchyni kompakt.

„Nejdůležitější ale je, že se povedlo vytvořit bytu duši, že působí pohodově, klidně a zabydleně,“ uzavírá designér.

Vizitka designéra

Interiérový designér Josef Trakal vystudoval střední školu tvorby a designu nábytku v Liberci a Fakultu umění a architektury TU v Liberci pod vedením Bořka Šípka, Leony Matějkové a Jaroslava Brabce. Spolupracuje s architektonickými a projekčními kancelářemi, grafickými studii i s řemeslníky. Více na stránkách JosefTrakal.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek