Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Uznáváme, že rovnat zeleninu podle barev ocení především čtenáři s uměleckými sklony (anebo s lehčí formou obsedantně-kompulzivní poruchy), ale i ostatní si mohou lahodnou česnekovou zeleninu se sýrem upéct. Jen plátky zeleniny prostě naprosto bezostyšně promíchají!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 000 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
    9
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 180 ml smetany ke šlehání
    7
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g parmazánu
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zeleninu oloupejte a ostrým nožem nebo na mandolíně pokrájejte na tenké plátky.

02.

Jestli chcete mít v zelenině barevný pořádek , dejte každý druh do samostatné mističky, osolte, opepřete a promíchejte se špetkou tymiánu a poměrnou částí parmezánu. Pokud preferujete chaos, tento krok proveďte se vší zeleninou dohromady klidně rovnou v pekáčku.

03.

Do zapékací misky nebo menšího pekáčku pak zeleninu v pruzích vyrovnejte (klidně ji dost namačkejte) a zalijte smetanou, do níž jste prolisovali česnek.

04.

Přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu doměkka. Odkryjte a ještě krátce zapečte pod grilem, aby se vytvořila křupavá krustička. Podávejte jako předkrm, přílohu nebo samostatné jídlo.

Jí se u vás i očima, nebo na formě nezáleží, hlavně když je dobrý obsah?

Načítám