Hlavní obsah

Česnekovo-sýrový gratin z kořenové zeleniny

Hodnocení:
(29)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Uznáváme, že rovnat zeleninu podle barev ocení především čtenáři s uměleckými sklony (anebo s lehčí formou obsedantně-kompulzivní poruchy), ale i ostatní si mohou lahodnou česnekovou zeleninu se sýrem upéct. Jen plátky zeleniny prostě naprosto bezostyšně promíchají!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1000 g kořenové zeleniny
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička tymiánu
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g parmezánu
Článek

Postup

Krok 1: Zeleninu oloupejte a ostrým nožem nebo na mandolíně pokrájejte na tenké plátky. Použila jsem petržel a klasickou oranžovou, fialovou a žlutou mrkev, ale hodí se i batáty, brambory, řepa nebo pastinák.

Krok 2: Jestli chcete mít v zelenině barevný pořádek jako já, dejte každý druh do samostatné mističky, osolte, opepřete a promíchejte se špetkou tymiánu a poměrnou částí parmezánu. Pokud preferujete chaos, tento krok proveďte se vší zeleninou dohromady klidně rovnou v pekáčku.

Krok 3: Do zapékací misky nebo menšího pekáčku pak zeleninu v pruzích vyrovnejte (klidně ji dost namačkejte) a zalijte smetanou, do níž jste prolisovali česnek.

Krok 4: Přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu doměkka. Odkryjte a ještě krátce zapečte pod grilem, aby se vytvořila křupavá krustička. Podávejte jako předkrm i jako samostatné jídlo.

Jí se u vás i očima, nebo na formě nezáleží, hlavně když je dobrý obsah?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama