Hlavní obsah

Chcete, aby vám vlasy rostly rychleji? Tyto potraviny vám s tím pomohou!

Foto: Thinkstock

Naše tipy vám pomůžou vyzrát na nedostatečný růst vašich vlasů. Zkuste je i vy!Foto: Thinkstock

Reklama

Krásná hustá hříva pozvedne vzhled ženy na vyšší level. Proto po ní tolik z nich tak bezmezně touží. Co ale dělat, když vlasy nechtějí růst? Musíte je správně vyživit. Víme, jaké potraviny vybrat!

Článek

Vlasy by v průměru měly povyrůst o jeden až dva centimetry za měsíc. Jedná se však o velmi zobecněná čísla. Někdo má geneticky dáno, že mu vlasy rostou mnohem rychleji, někomu zas méně. To už se nedá ovlivnit.

Jenže u většiny žen, které si stěžují na to, že jim vlasy rostou pomalu nebo téměř vůbec, obvykle není problém v genetických předpokladech. Jejich vlasy jsou však v důsledku různých chemických a tepelných úprav, ale i v důsledku nevhodného životního stylu poškozené a špatně vyživené, a tím pádem samozřejmě nemohou zdravě růst. Trápí vás nadměrná ztráta vlasů, kterou si nedokážete vysvětlit? Zjistěte pravou příčinu a začněte ji řešit!

Pouze stravou svoje vlasy nezachráníte. Obnovu vlasových kořínků však můžete poté, co přestanete se svými vlasy experimentovat, značně podpořit, a především urychlit.

„Obecně lze říci, že pro správný růst vlasů je důležitý dostatek bílkovin, vitaminu A, C, E, biotinu a také železa. Nedostatek železa je hlavní příčinou ztráty vlasů,“ uvádí nutriční specialistka Světa Zdraví Ivana Šestáková. Z minerálních látek jsou dále velmi důležité zinek, selen, hořčík a vápník, z vitaminů jsou to vitaminy skupiny B. Skvělý vliv na zdraví vlasů mají i omega-3 mastné kyseliny.

Co tedy zařadit do jídelníčku?

Listová zelenina

Brokolice, kapusta, nebo salát jsou zaprvé výbornými zdroji železa a vápníku, které skvěle prospívají vašim vlasům, a vápník je i účinný v boji proti lámavosti nehtů. Dále jsou bohaté na vitamin A a C, které přispívají k tvorbě kožního mazu. Ten působí jako přírodní kondicionér a pokožku hlavy intenzivně vyživuje.

Foto: Thinkstock

Máte málo železa? Přidejte do svého jídelníčku brokoliciFoto: Thinkstock

Vejce

„Vajíčka obsahují prospěšný biotin, který pomáhá proti padání vlasů. Dalšími významnými složkami pro vlasy jsou omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, ale i lecitin a selen,“ popisuje Ivana Šestáková.

Vlašské ořechy

Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, jsou také výborným zdrojem biotinu, zinku a vitaminů skupiny B a E. „Vlasy potřebujete také chránit před sluncem, čemuž vám látky obsažené ve vlašských ořeších pomůžou. Vlašské ořechy obsahují také měď, která pomáhá udržet přirozenou barvu vlasů a lesklost,“ říká výživová poradkyně.

Skvělý vliv na vaše zdraví i krásu mají i další druhy ořechů. Které vybrat? Podívejte se na našeho průvodce ořechy.

Ústřice

Zinek je z hlediska kvality vlasů, nehtů i kůže zcela zásadní, a pokud ho máte nedostatek, vede to k vypadávání vlasů a špatnému stavu vlasové pokožky. „Jeho doporučená denní dávka je 14 mg. Ústřice jsou jeho nejbohatším přírodním zdrojem a v 100 g ústřic najdete až 50–75 mg zinku,“ říká Ivana Šestáková. Ve velkém množství se zinek nachází také v játrech, ořeších, vaječných žloutcích, mléce, fazolích nebo v dýňových semínkách.

Foto: Thinkstock

I vitamin B12, který najdete například v červeném mase, je nezbytné dostat do vaší starvy, pokud máte problém s kvalitou a růstem vlasůFoto: Thinkstock

Červené maso

Mezi červené maso se řadí vepřové, telecí, skopové, jehněčí a hovězí. Oproti drůbežímu má o dost vyšší obsah železa a vitaminu B12. Železo z červeného masa pomáhá ostatním živinám vstřebat se do vlasových folikulů. Navíc červené maso obsahuje síru, která prokrvuje pokožku a podporuje tak rychlejší růst vlasů.

Voda

„Kromě klasických potravin doporučuji dodržovat kvalitní pitný režim. Bez patřičné hydratace docílíte správného vývinu vlasů jenom stěží. Dochází bez ní k poškození samotného kořene vlasu, kdy může dojít až k vypadávání,“ uzavírá Ivana Šestáková.

Foto: Archiv firem

Dejte vlasům luxusní péči! Na foto (zleva): Brazil Keratin Serum 150 ml s Aloe Vera se postará o intenzivní regeneraci a zpevnění vlasů, Revlon Pro You Anti-Hair Loss je kúra proti vypadávání vlasů a kondicionér Schwarzkopf BC pro poškozené vlasy dodává hřívě novou sílu a pružnostFoto: Archiv firem

Co děláte pro krásné a zdravé vlasy vy? Podělte se s námi o své tipy!

Reklama

Načítám