Hlavní obsah

Toužíte po větších prsou? Rozhovor s lékařem o všem, co je třeba vědět, než půjdete na operaci

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Úprava či zvětšení prsou je jednou z nejčastějších plastických operaci. Stále více žen si však prsní implantáty nechává odstranit. Jak je to s jejich bezpečností a případnými riziky, co se děje v těle po jejich voperování i následném odstranění a jak je to s kojením? Odpovídá lékař Martin Molitor, přednosta Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prsní implantáty mají miliony žen, po operaci očních víček jde o druhou nejčastější operaci v oboru plastické chirurgie. Stále více žen se však rozhoduje pro jejich vyjmutí. Mnohdy udávají, že je to zejména z důvodu, protože je trápí záněty nebo další zdravotní obtíže a příznaky (mj. bolesti kloubů, únava, zažívací problémy, oslabená imunita, záněty dutin, kašel), které jsou označované jako nemoc z prsních implantátů. Zeptali jsme se zkušeného plastického chirurga Martina Molitora, jak to vidí on.

Rizika prsních implantátů

Jsou prsní implantáty bezpečné skutečně pro každou ženu?

Prsní implantáty typu, jak je známe nyní, byly poprvé v klinické praxi použité v roce 1962 ve Spojených státech amerických. Jejich výroba je pod přísnou kontrolou a musí splňovat desítky různých norem. Vzhledem k jejich podstatě, tedy že jsou často používané komerčně, jsou pod velkým drobnohledem a bez nadsázky lze říci, že jsou to nejvíce kontrolované implantáty v medicíně. Prsní implantáty mají certifikát pro použití v jednotlivých zemích. Můžeme tedy zodpovědně říct, že jsou bezpečné pro všechny ženy. Musíme si jenom ujasnit definici bezpečnosti v medicíně.

Můžete to, prosím, upřesnit? Znamená to, že jsou zcela bez rizika?

V medicíně neexistuje žádný lék, prostředek nebo procedura, která by neměla žádné riziko komplikací různé závažnosti. Když si vezmete jakýkoli lék, máte tři možnosti reakce. Buď vám lék zabere, nezabere nebo můžete mít nežádoucí reakci, včetně smrtící alergie. Pro bezpečnost v medicíně je důležitý poměr benefit versus malefit. Pokud dosáhneme benefitu s přiměřeným rizikem, pak je to medicínsky a vědecky zdůvodnitelné. To platí i pro prsní implantáty.

Existuje termín „nemoc z prsních implantátů“, co si pod ním konkrétně představit?

Breast implant illness, tedy nemoc z prsních implantátů není medicínská diagnóza. Je to mezinárodně přijatý název pro více než sto různých příznaků zdravotních potíží v různých kombinacích, projevujících se v různé intenzitě, na které si stěžují ženy s prsními implantáty. Nejčastější příznaky jsou bolesti kloubů, nespavost, poruchy paměti, únava a nevýkonnost, kožní vyrážka, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, v podstatě se pod tento název může schovat cokoli. Jsou to všechno příznaky, které mají také v různých kombinacích a intenzitě i ženy bez implantátů, muži a děti.

Foto: Archiv Martin Molitor

Doc. MUDr. Martin Molitor, Ph.D., MBA, přednosta Kliniky plastické chirurgie 1. LF UK a FN Bulovka PrahaFoto: Archiv Martin Molitor

Možné komplikace

Co je příčinou podobných obtíží?

Problematika se intenzivně studuje a není prokázáno, že tyto příznaky mají jednoznačnou příčinu v prsních implantátech. Problémem je to, že všechny ženy s implantáty jsou vystaveny desítkám jiných vlivů, které stejné příznaky mohou způsobit (všudypřítomné mikroplasty, alergeny v potravinách, pracovní prostředí, aktivní nebo pasivní kouření a jiné škodlivé návyky, stres, nemoci apod.). Potíže proto mohou být způsobené jinými vlivy nebo kombinací všech možných vlivů, včetně implantátů.

Jaké případné zdravotní komplikace mohou vzniknout po voperování prsních implantátů? Může se stát, že je tělo zkrátka nepřijme?

Pokud pomineme obecné komplikace, které mohou nastat u každé operace v celkové anestézii, pak u prsního implantátu, stejně jako u jakéhokoli jiného implantátu, vzniká reakce na cizí těleso. Je těžké odpovědět na otázku, zda tělo implantáty přijme. Prsní implantát je celý ze silikonu, což je biokompatibilní materiál, tedy tělo na něj reaguje jen minimálně.

Silikon je široce využíván v potravinářství, v kosmetice, oděvním průmyslu, ve zdravotnictví, je přítomen téměř na všech předmětech denní potřeby. Silikonu jsme tedy vystaveni všichni denně a velmi dobře ho tolerujeme. Nicméně určitě mohou existovat geneticky supersenzitivní jedinci, kteří silikon jako materiál nemusí snášet, a tělo implantát odmítne. Je to ale spíše raritní.

Výdrž prsních implantátů a omezení

Jaká je „trvanlivost“ implantátů v těle? Po jak dlouhé době by se měly vyjmout, případně vyměnit?

Všeobecně se říká, že implantáty se mají po deseti létech vyměnit. Není to nutnost, pouze doporučení Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie. Je to z důvodu, že se mohou postupně opotřebovávat, až dojde k jejich prasknutí. Stejně tak jako se kloubní implantáty mohou zlomit. Nicméně, pokud jsou prsní implantáty nepoškozené a žena nemá žádné s nimi spojené potíže, mohou zůstat v těle celý život.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Silikonu jsme vystaveni denně a obvykle ho dobře tolerujeme. Mohou ale existovat velmi citliví jedinci, kteří ho nemusí snášetFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Co se v organismu děje, když si implantáty žena nechá voperovat, a naopak poté, co se po delším čase z těla vyjmou?

Jak už bylo řečeno, po vložení implantátů do těla dochází k reakci na cizí těleso. Tělo se brání přímému kontaktu s cizím tělesem, a proto implantát obalí vrstvou jizevnaté tkáně, které se říká kapsula.

Ta vznikne vždy?

Ano, vzniká kolem každého cizího tělesa – kloubní protézy, kardiostimulátoru, drenážních katétrů, někdy kolem nevstřebatelného šicího materiálu i kolem traumaticky vpravených částic, například kolem kulky po střelném poranění, zadřeného kamínku, třísky a tak dále. Je to naprosto přirozená reakce, není to žádná nemoc. V této kapsule pak cizí těleso může přetrvávat po celý život. Pokud se implantát nebo cizí těleso odstraní i s kapsulou, vzniklá rána se zahojí jako jakákoli jiná. Pokud se odstraní bez kapsuly, pak se kapsula vstřebává kompletně nebo částečně.

Mají ženy s prsními implantáty nějaký zvláštní režim, omezují je v něčem? Jak je to třeba se sportem nebo saunováním?

Prsní implantáty slouží k léčbě pacientek, ať už k odstranění psychického komplexu, řešení vrozené anomálie nebo k náhradě prsou po ablaci pro nádor, a není jejich funkcí ženy nějak omezovat. Pokud pacientka dodrží doporučený pooperační režim a vše se zhojí bez komplikací, pak není žádné omezení, může dělat úplně vše, včetně náročných sportů. Snad je jenom vhodné vyhnout se přímému nárazu na hrudník, to ale určitě není žádoucí ani u žen bez implantátů.

Prsní implantáty a kojení

Jak je to s prsními implantáty a kojením? To je věc, kterou ženy hodně řeší, a informace se mnohdy liší…

Kojení po zvětšení prsou implantáty není žádným způsobem ovlivněno. Implantát se vkládá pod prsní žlázu nebo pod prsní sval a vůbec není v kontaktu s prsní žlázou. Tvorba mléka není žádným způsobem ovlivněna. Pokud by si žena nechala vložit hodně velké implantáty, mohlo by tlakem implantátu na žlázu dojít ke zmenšení-atrofii žlázy, ale i tak žena bude moci kojit.

Také se ženy často ptají, zda se silikon nedostává do mléka. V podstatě to není možné, ani kdyby došlo nějakým přímým nárazem k prasknutí implantátu a vniknutí silikonu do tkání prsní žlázy. Možnost, že by se pak nějaký vývod prsní žlázy napojil na malou dutinu se silikonem a silikon by se dostával do mléka, je prakticky vyloučena.

Načítám