Hlavní obsah

Chcete svůj česnek? Zasaďte ho na podzim

Foto: Tim UR, Shutterstock.com

Foto: Tim UR, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česnekem voní bramboráky i topinky a česká kuchyně se bez něj neobejde. Nejlépe chutnají stroužky vypěstované doma. Jak na to? Je to vyšší zahradnická, ale s našimi tipy všechno zvládnete.

Článek

Abyste sklidili voňavé a velké paličáky (i nepaličáky), musíte česnek zasadit do správné půdy a ve správný čas. Někdy je potřeba víc pokusů, než získáte plný košík voňavého česneku, ale s našimi tipy se vám to podaří pravděpodobně hned napoprvé. Připravte dobře půdu, posilněte sadbu mořením a počkejte si na správnou teplotu zeminy.

1. Jak vybrat sadbu: paličák, nebo nepaličák?

V zahradnictví si pořiďte sadbový česnek – podobá se kuchyňskému, ale je určen k sázení. Vždy zvolte certifikovanou sadbu, jinak se může stát, že koupíte jen předražený konzumní česnek, který vám bude k ničemu.

Česnek má dvě kategorie: paličák a nepaličák. Paličák vytváří stonek, kolem kterého vznikají stroužky, pro začátek zvolte třeba odrůdu Slavin nebo Bjetin. Nepaličák uspořádává stroužky do spirály a populární je například Lukan nebo Anton – tyto odrůdy jsou v České republice tradiční a všechny mají pořádný česnekový říz. Takže nezáleží na tom, zda jde o (ne)paličák, důležitá je kvalitní česká odrůda.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Pro sázení vyberte zdravý česnekFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

2. Moření česneku před výsadbou

A rovnou si kupte i mořidlo. Sadba není zrovna levná a moření je pojistka, že stroužky v zemi neshnijí – česnek je totiž náchylný k houbovým chorobám a hnilobě. Než budete česnek mořit, skladujte ho v suchu a chladu, pozor ale na mráz! Palice rozdělte na stroužky a pak postupujte podle návodu k použití mořidla. Většinou trvá moření šest až dvanáct hodin, potom se sadba nechá oschnout na vzdušném místě. Do země putuje až suchá (pro začátečníky: stroužky se neloupou, sázejí se ve slupce).

Česnek lze mořit několik dní před sázením, namořenou sadbu uchovejte v chladu a suchu. Při moření si stroužky pořádně prohlédněte a vyřaďte příliš titěrné, poškozené, nebo dokonce nahnilé.

3. Správná půda a nejlepší záhon

Už jste česnek pěstovali? Vyberte mu letos jiné místo – na stejný záhon by měl přijít nejdříve po pěti až sedmi letech. Doporučení se týká hlavně míst, kde se objevila háďátka či jiní česnekoví škůdci. Nevysazujte ani tam, kde letos rostl pórek, cibule, hrách nebo fazole, po těchto rostlinách by se sadbě v půdě nemuselo líbit. Staré hospodářské kalendáře varují i před sázením česneku po rajčatech nebo bramborách.

Česnek miluje slunce, proto mu vyberte stanoviště, kam jde během jara a léta hodně teplých paprsků. Libovat si bude v lehčí a propustné půdě, klidně ji obohaťte pískem. Nehnojte – česneku by to spíš uškodilo. Můžete ho ale vložit do záhonů, které jste loni obohatili hnojem a pěstovali jste tu rostliny první trati (třeba okurky).

Foto: yuris, Shutterstock.com

Když česnek na jaře raší, je to radost Foto: yuris, Shutterstock.com

4. Kdy sázet česnek, aby neshnil

Nejdůležitější a nejtěžší je vystihnout moment, kdy stroužky zavrtat do země. Počkejte na chladné počasí, teplota půdy by měla trvale klesnout pod devět stupňů. Klidně vysazujte až začátkem prosince, v říjnu i počátkem listopadu bývá ještě teplo, zemina je prohřátá a sadbu by mohla napadnout hniloba.

Teplotě, respektive času výsadby, upravte i hloubku, do níž česnek zasadíte. V říjnu vložte stroužky osm centimetrů hluboko, v prosinci stačí o polovinu méně. Mezi řádky ponechte 20 až 25 cm. Jestli nedokážete teplotu půdy pohlídat, řiďte se instinktem anebo dejte na radu předků: ti sázeli česnek většinou v době kolem Dušiček. Vhodný čas bývá také v druhé půli listopadu.

5. Jak zalévat a sklízet

Do každé jamky, kam přijde stroužek, můžete nasypat trošku písku – půda se tak ještě lépe provzdušní. Přesvědčte se, že jste česnek zasadili správně – kořínky dolů. Potom jamku zahrňte a zeminu lehce přimáčkněte. Nezalévejte! Zalévat nemusíte ani na jaře, v parném létě lze rostliny lehce pokropit. Na jaře česnek vyraší mezi prvními rostlinami: je to příjemné znamení, že jste práci odvedli dobře. Na úrodu si počkáte do léta: podle druhu sklízíte od června do srpna.

Reklama

Načítám