Hlavní obsah

Chvíle, kdy sex chce většina mužů

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdy si partner dá jedno, dvě piva a má na milování zvýšenou chuť. Nebo si o fyzický kontakt říká, když přijde z posilovny. Tak proč se chce „nenápadně“ tulit i v jinak obyčejný den bez lahodného moku a fyzického vybití? Na jejich eroticky laděné okénko kalendář nepotřebujete!

Článek

Pohoda, vnitřní klid, harmonie. U většiny z nás jen zbožné přání! Kdo dnes může s klidem říct, že si žije bez úzkosti, napětí a všudypřítomného stresu? Podle českých i zahraničních statistik lékárníci zaznamenávají zvýšený prodej nejen antidepresiv a léků na spaní, ale i volně prodejných přípravků na uklidnění. Stres se skloňuje ve všech pádech a sexuologové jej považují za hrobaře libida. Soumrak milování? Nic není tak horké!

S denními úkoly se dá vypořádat po svém

Některé výzkumy sice naznačují, že sexuální zájem a aktivita mají tendenci se snižovat, když jsou lidé pod tlakem, nicméně na samotném stresu se přece jen dá najít i něco pozitivního. Předvídavost a vliv na touhu! Tuto skutečnost objevili vědci ze soukromé Reichmanovy univerzity sídlící v Izraeli, kteří se u 75 heterosexuálních mužů a žen žijících ve vztazích rozhodli zjistit, jak moc se současná moderní a hektická doba zaměřená na výkon a plnění termínů odráží na sexuální spokojenosti a erotických choutkách.

Všechny účastníky studie požádali o vyplňování sexuálního deníku po dobu 18 po sobě jdoucích dnů. Dobrovolníci zároveň vedli záznamy o svých pocitech a emocích, svěřovali se s tím, jaký v práci měli den a informovali o míře stresu, který zažili za posledních 24 hodin (jednalo se o počet stresových událostí a jejich dopad na osobní pohodu). Záznam vždy končil tím, zda žena nebo muž měli ten den pohlavní styk.

Foto: Pra Chid, Shutterstock.com

Zkuste si psát deník a zjistíte, zda jste na tom podobně jako dobrovolníci z výzkumuFoto: Pra Chid, Shutterstock.com

Něco jako osobní věštec

Akademici díky těmto záznamům odhalili, že stresující dny převážně u mužů zvyšují pravděpodobnost sexu následujícího dne. Přesněji řečeno, do 24 hodin od psychicky náročné situace se pánové sexu dožadují. Sex tak může fungovat jako prostředek ke zmírnění tísně a k regulaci stresu.

Nárůst stresových hormonů, ke kterým patří kortizol či třeba adrenalin, jejichž vylučování se zvyšuje při stresu bez ohledu na to, zda je fyzický či psychický, tak u některých mužů automaticky podporuje myšlenky na milování. Co se týče uspokojení a realizace pohlavního styku, má to ale podmínku.

Foto: Med Photo Studio, Shutterstock.com

Masáž pozadí má relaxační účinkyFoto: Med Photo Studio, Shutterstock.com

Samotná chuť na milování uspokojení nezaručuje

Pozitivní účinky spojené se sexem lze totiž očekávat hlavně ve spojení s osobou, ke které člověk cítí blízkost a intimitu. V překladu to znamená, že sex jako ventil stresu funguje jen tehdy, když jste ve svém partnerském vztahu šťastní a spokojení.

Vědci dále hlásají, že následující den po pohlavním styku se pak vysoká úroveň stresu významně snižuje, což je informace platná pro obě pohlaví. Zase o důvod víc, proč se někdy ke společným intimním chvílím „přemluvit“, ačkoli máte v hlavě tunu věcí na zařizování a starosti vám nedovolí pořádně se uvolnit. Abyste se na hezké chvíle naladili, můžete zkusit meditační techniky, horké koupele nebo i smyslnou masáž zadku. Co ale výše uvedený výzkum neukázal?

Souvislost, kterou můžete vypozorovat

Tento vědecký experiment byl omezen tím, že zkoumal pouze heterosexuální jedince a akademici brali v úvahu potenciální úlevu od stresu spojenou s vaginálním stykem. Není tedy jasné, zda stejné výhody platí pro jedince, kteří žijí ve vztahu s osobou stejného pohlaví nebo zda k úlevě od stresu dochází i u jiných typů sexuálních aktivit, kupříkladu během orálního sexu.

Už teď se ale ví, že pokud vašeho milého v určitý den naštve někdo v práci nebo z rodiny, můžete očekávat, že až z něj opadne prvotní emoce a rozčarování, bude si chtít v posteli spravit tu hořkou pachuť všedního dne.

Reklama

Načítám