Hlavní obsah

Čínská léčivá rýžová kaše kondži – congee

Hodnocení:
(63)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Tato hustá rýžová kaše se v Asii jí naslano, a to zejména při nemocech. Snadno se totiž tráví a nemocnému dodá tekutiny i potřebné živiny. Tradičně se podává k snídani, ale chutná kdykoli během dne. Obložte ji dle chuti (v dnešní době spíše dle stavu ledničky) a doufejte spolu s námi, že opravdu léčí!

Ingredience pro:
4 porce
Na kaši
  • 1 hrnek rýže
  • 7 hrnků kuřecího vývaru
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
K podávání dle chuti
  • smažená cibulka
  • vejce
  • jarní cibulka
  • chilli olej
  • maso
  • sezamové semínko
Článek

Postup

Krok 1: Pokud nemáte hotový vývar, začněte jím. Necelou hodinu jsem povařila 1 kuřecí skelet, 2 mrkve, kousek celeru, rozčtvrcenou cibuli, 2 stroužky česneku, lžičku soli, 10 kuliček pepře, kousek zázvoru a hvězdičku badyánu. Vody jsem dala tolik, aby bylo vše ponořeno. Vývar sceďte a maso oberte a schovejte. Použít můžete i křídla, krky či stehna.

Krok 2: Je vcelku jedno, jakou rýži použijete, basmati nebude tolik krémová, zatímco kulatozrnná se více rozvaří. Já jsem použila jasmínovou. V cedníku ji pořádně propláchněte a pak ji spolu s vývarem (kdyby ho bylo málo, dolijte ho vodou) a plátky zázvoru přiveďte k varu a za občasného míchání bez pokličky vařte kolem hodiny do konzistence husté kaše. Doba vaření záleží na typu rýže.

Krok 3: Kaši servírujte s vařenými vejci, obraným masem z vývaru (nebo třeba zbytky pečeného bůčku), smaženou cibulkou, jarní cibulkou, sezamem, chilli olejíčkem nebo třeba domácím naloženým zelím kimči.

Foto: Autorka

No řekněte, nepostavila by vás taková snídaně na nohy?

Tip: Maso můžete povařit také přímo v kaši: stačí na posledních 15 až 25 minut přidat kousky kuřecích prsou, mletého vepřového či jiného masa marinovaného v sójové omáčce.

Co si dáváte vy, když na vás něco leze? Vývar, česnečku nebo zázvorovici?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama