Hlavní obsah

Citronové lívance bez kynutí

Hodnocení:
(107)
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Lívance milují snad všichni, děti i dospělí. Ne vždy je ale čas na kynutou českou klasiku – a v tu chvíli přijdou vhod tyhle úžasné nekynuté, a přitom kypré placky, které navíc úžasně voní i chutnají po citronech.

Ingredience pro:
12 lívanců
  • 2.5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1.5 hrnku mléka
  • šťáva z jednoho a půl citronu
  • 2 vejce
  • kůra z jednoho citronu
  • máslo na smažení
Článek

Postup

Krok 1: V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli, mleté vanilky a krupicovým cukrem. Hrnkem se myslí ten o objemu asi 200 ml.

Krok 2: Přilijte hrnek mléka a citronovou šťávu a přidejte vejce. Promíchejte, podle potřeby přidejte i zbytek mléka. Hotové těsto nemá být úplně řídké, ale ani úplně hutné, prostě asi jako na klasické lívance: když ho nalijete na pánev, rozteče se do placky, ale ne úplně do tenka jako palačinky. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a nechte asi 10 minut odležet.

Krok 3: Rozehřejte pořádně pánev a rozpusťte na ní oříšek másla nebo ghí. Malou naběračkou na ni nalijte jednotlivé lívance a osmažte je z obou stran dozlatova. Pozor, je to poměrně rychlé! Takto zpracujte všechno těsto.

Krok 4: Hotové lívance podávejte ještě teplé. Skvělé jsou samotné, přelité javorovým sirupem, trochou rozpuštěného másla nebo s oblíbenou marmeládou.

Pokud vás tenhle recept zaujal, tak se určitě podívejte na vychytávky, jak na americké lívance. A až dostanete chuť příště, zkuste tvarohové lívance s blumovou omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek