Hlavní obsah

Pořádek podle horoskopu: Panny jsou jím posedlé, Ryby ho nesnáší a Berani mají uklízecí záchvaty

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo se v životě neobejde bez organizace, kdy má každá věc své pečlivě určené místo, a když na něm není, je to znepokojující... Jiní mají kolem sebe zase radši zdravý chaos a přílišný pořádek je stresuje. Kam patří vaše znamení?

Článek

Chaos, nebo pořádek? To je věčná otázka. Časté bývá spojení dvou znamení, která jsou v tomto ohledu diametrálně odlišná: jeden potřebuje mít prostor kolem sebe jako ze škatulky, aby se mohl soustředit, zatímco druhý si libuje v tvůrčím chaosu a nepořádku. Ani jedno není špatně, každému zkrátka vyhovuje něco jiného a je třeba hledat společné cesty a kompromisy. Jak je na tom právě vaše znamení?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

U Beranů záleží na tom, jak se vyspí a co je zrovna popadne. Rozhodně pro ně úklid a organizace domácnosti či života nepředstavují prioritu a radši stráví odpoledne s přáteli nebo sportem, protože to je něco, co je baví. Ale čas od času se v příliš zacpaném a zaneřáděném bytě začnou cítit udušeně, takže se najednou po hlavě vrhnou do vyklízení, rovnání, mytí – a do všeho pokud možno najednou. Doufejte jen, že jim nadšení vydrží, než to dotáhnou do konce – taky vám to můžou hodit na krk.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci hodně dbají na to, jak věci vypadají. Starají se ze všech sil o sebe a svůj vzhled, a protože svůj domov vnímají jako prodloužení sebe samých, pečují hodně i o něj. Navíc patří mezi jedince, kteří si nedokážou pořádně odpočinout, dokud je kolem nich nepořádek, protože se potřebují obklopit harmonickým prostředím. Na druhou stranu nejsou náruživí uklízeči ani organizátoři a umějí si říct, že se jim dnes nechce, mávnout rukou a nechat binec na zítřek. Zvlášť když mají v plánu něco lepšího.

Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Přístup k pořádku je dán znamením zvěrokruhu i povahou a není jednoduché ho změnitFoto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci mívají dobré úmysly – rozhodnou se třeba, že je nutné vyprat. A tak s tím začnou. Jenže pak jim někdo zavolá... Prádlo zůstane v pračce, ale nikdo ji už nezapne. Nebo zrovna myjí okna, ovšem pípne jim upozornění na zprávu – a koho zajímají okna? Blíženci jsou roztěkané znamení a zaujme je kdeco, takže k tomu, aby opravdu uklidili a řádně zorganizovali věci, potřebují motivaci, nějaký cíl. A co se týká každodenní běžné údržby… No, trocha nepořádku ještě nikoho nezabila, že.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Rakům hodně záleží na pohodlí a příjemné atmosféře, ale moc jim nejde o ně samé: chtějí, aby se fajn cítili všichni, kdo s nimi sdílejí domácnost či přišli jako hosté. A i když oni sami mají radši naklizeno, přizpůsobí se i chaosu, je-li vyžadován. Mají dar kolem sebe vytvářet útulno, ke kterému trocha nepořádku patří... Ale rozhodně nečekejte žádnou pohromu. V jejich přítomnosti vám bude blaze, ať jste spíše organizační, nebo chaotický typ: je to jedno. Tohle zkrátka patří k račímu kouzlu.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi rádi dělají dobrý dojem na všechny kolem sebe, včetně návštěv. Raději však budou okouzlovat svou osobností než pečlivě naklizenou předsíní. Rozhodně nejsou špindírové, ale v jejich domově může převládat jakési neorganizované nacpano a špetka chaosu. Pohybují se životem v takovém tempu, že uklízení dost často nezvládají – a neuspořádanost okolo je absolutně nevzrušuje. Právě oni si nejčastěji na úklid najímají někoho jiného, když jim začnou věci přerůstat přes hlavu.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tak nějak takhle si Blíženci představují sami sebe, když se chystají uklízet. Ale dobrý plán jim většinou zhatí něco neodkladného a je po úklidu!Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny nejsou jen obyčejně pořádkumilovné, kdepak! Organizovaný prostor kolem sebe, kde jsou všechny věci vždy tam, kam patří, bytostně potřebují. A nejde jen o uspořádání a pořádek – zcela zásadní je pro ně také čistota, takže pečlivě a pravidelně vysávají, vytírají a utírají prach. Domluvit se s nimi v tomto ohledu na nějakém kompromisu se bohužel moc nedá. Jak jde o tuhle jejich vášeň, jsou Panny nekompromisní.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy mají veliký vkus, cit pro estetiku a dobré oko, mají rády hezké věci a chtějí se jimi obklopovat. Na druhou stranu jsou to ale trochu lenoši a snílci, takže dost často nepořádek kolem sebe nevnímají – zase tolik je materiální svět nesvazuje. A když už je nepořádku příliš a přerůstá jim přes hlavu, všechno docela rychle uklidí, protože mají vnitřní koncept, jak má být svět okolo nich uspořádaný. Ale než se míra neorganizovanosti dostane nad hladinu jejich tolerance, dost dlouho to trvá.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři ohledně organizace a chaosu balancují tak trochu na pomezí. Působí dojmem, že je jim jedno, co si o nich lidé myslí, a spokojeně si žijí ve svém chaosu. A oni se opravdu nesnaží někoho oslnit. Na druhou stranu je ale přílišný zmatek kolem ve chvílích, kdy se stahují do svého soukromí a ústraní, poněkud děsí a rozrušuje. Jejich domov je jejich svatyně a úkryt před světem, kde se musejí cítit dobře. Záleží tak spíše na jejich aktuálním rozpoložení, jak se k nepořádku postaví.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Váhy milují pěkné věci a uspořádaný svět okolo sebe, ale jsou to také snílci, které hned tak něco neznepokojí. Takže uklidí, až když je na to pravý časFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelcům nepořádek nevadí, nejsou křehké květinky a tři dny špinavé nádobí je nerozhodí, pokud měli na práci něco lepšího. Organizace okolního prostoru je zdržuje, považují ji za zbytečnou, když je obklopuje tolik lepších aktivit a zážitků. Když už přijde na nutnost úklidu, raději vyhazují všechno, co jim přijde pod ruku, jen aby to měli rychle za sebou. Rozhodně jim nezáleží na tom, aby věděli, co kde mají. Snažit se budou jen tehdy, když je o to někdo požádá: pravidelný úklid zkrátka nemají v povaze.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou ve všech oblastech života velmi pilní a odhodlaní dělat všechno správně – a platí to i ve věcech úklidu. Svou pořádkumilovnost sice nebudou řadit třeba nad kariéru, na té jim přece jen záleží víc. Ale lépe se jim přemýšlí, když je kolem nich pořádek, protože chaos není jejich přítel, a také odmítají připustit, že by snad existovalo něco, co nemají plně pod kontrolou. Mají rádi systém, zavedené škatulky, každý předmět má svůj domov. A pokud něco delší dobu nepoužili? Sbohem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnářům se v životě děje tolik důležitých, krásných a zajímavých věcí, že je úklid vůbec nezajímá – a chaos je navíc větší zábava! Jedině když nevíte přesně, kde se vaše věci nacházejí, můžete objevovat skryté poklady, na které jste zapomněli. Neuspořádanost je dobrodružství! Podporuje kreativitu a nikdy netušíte, co vás inspiruje k další tvůrčí činnosti: třeba vás u drobečků na pátém talířku zleva napadne konečně převratné řešení zápletky vašeho nového románu. Chaos je zkrátka pro umělce.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby by se bez kreativního chaosu neobešly. A nejde o to, že by nepořádek kolem sebe nevnímaly, že by jim to bylo jedno. Ne, ony se v něm naopak cítí dobře! Chtějí ho a vyhledávají a nesnášejí sterilitu a naklizenost minimalistických interiérů. Pro Ryby chaos představuje život a bez něj chřadnou, cítí se jako v muzeu a bojí se v takovém prostoru fungovat. Jsou snílci s hlavou plnou barev a tvarů a napůl zformovaných konceptů a takový je i svět, který je obklopuje: fantaskní a zcela neorganizovaný.

Načítám