Hlavní obsah

Mulderovi je šedesát. Hvězdě seriálu zkomplikoval život sex

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl všude tam, kde se projevila paranormální aktivita. Zvláštní agent Fox Mulder se totiž v seriálu Akta X nezalekl ničeho. Jeho herecký představitel David Duchovny dnes slaví šedesátiny a stále víc se přibližuje důchodu. Jak žije?

Článek

Ačkoli může klamat tělem, dnes je to přesně 60 let od jeho narození. Herec David Duchovny byl tváří zejména dvou projektů, respektive seriálů. Šlo o sci-fi sérii Akta X a seriál Californication. Jeho život ale není jen herectví, rozkročen je mnohem šířeji a nezajímavý není ani jeho osobní život.

Duchovny herec, režisér, muzikant

Duchovny zastává mnoho dalších profesí – působí jako producent, režisér, ale i mimo filmovou branži. Skládá hudbu, zpívá a píše knihy. Jeho literárním debutem byla v roce 2015 humoristická próza Kráva nebeská, která měla podobu moderní pohádky pro dospělé. Rozhodně nešlo o žádný propadák. V roce 2016 mu vyšlo další dílo Ten mizernej Bucky Dent a jeho posledním literárním počinem je Miss.

To, že Duchovny umí psát, ovšem není zase takové překvapení. Jeho matka dbala na vzdělání, a tak vystudoval prestižní Princetonskou univerzitu, ze které si odnesl bakalářský titul z anglické literatury. Následně pokračoval magistrem na univerzitě Yale.

Prorazit se Duchovny snažil nejen v psaní, ale i v hudbě, a tak rozjel i kariéru v tomto odvětví. Jeho vzory jsou Bob Dylan (79), Beatles, Rolling Stones nebo Leonard Cohen (✝82). Sám hraje ve stylu folk rocku a jeho desky sklízí spíše jen vlažné reakce. Kromě zpěvu hraje na kytaru, na kterou se naučil brnkat až v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Knihy Kráva nebeská a Ten mizernej Bucky Dent byly přeloženy do češtinyFoto: Profimedia.cz

Duchovny a jeho závislost na sexu

Velkým tématem hercova života je sex. Jednou z jeho větších prvních rolí byla totiž postava seriálu Deník červených střevíčků v roce 1992. Ten byl erotického napětí plný. A protože tuto aktivitu měl asi rád víc, než je zdrávo, oznámil v roce 2008, že nastupuje do léčebny, aby mu pomohli s jeho závislostí na sexu.

Ta se projevovala zejména nutkavou potřebou sledovat až příliš často pornografické filmy. Duchovny popírá, že by byl své ženě někdy fyzicky nevěrný (jaká nevěra je nejhorší?). Veškerá jeho sexuální aktivita se prý odehrávala na internetu. Tajné zdroje z jeho okolí ovšem do médií tvrdily, že nevěr bylo tolik, že se ani nedají spočítat. Pověsti sukničkáře a seladona už se tedy asi nikdy nezbaví, ať už je pravda jakákoli.

Je otázkou, jestli pro něj bylo natáčení seriálu Californication, vzhledem k jeho závislosti, spíš za trest, nebo za odměnu. Jeho postava Hank si totiž sexu užívá skutečně hodně, vystřídá desítky žen, a dokonce mu v jedné scéně asistuje i jiný muž.

Léčbu prý Duchovny nicméně úspěšně dokončil a jeho manželka Tée Leoni (54) to s ním i přes krátkou vztahovou pauzu ještě pár let vydržela. Herečku si Duchovny vzal v roce 1997, o dva roky později se jim narodila dcera Madelaine West Duchovny (21) a o tři roky později přišel na svět syn Kyd Miller Duchovny (18).

Foto: Profimedia.cz

Svá vystoupení herec opravdu prožívá a do hudby dává všechnoFoto: Profimedia.cz

Krach manželství

Jenže trpělivost jeho ženy nebyla věčná. Od roku 2011 žil pár odděleně a v roce 2014 bylo manželství po sedmnácti letech rozvedeno. Po rozchodu se samozřejmě vyrojilo mnoho spekulací. Jedna teorie tvrdila, že Téa manžela podvedla se svým tehdejším hereckým partnerem Billy Bob Thorntonem (64).

Pár se ovšem kvůli dětem nerozešel ve zlém, dohodli se na střídavé péči, a dokonce bydleli jen několik domů od sebe.

Foto: Profimedia.cz

Herec se snaží být dobrým otcem. Na fotce je s dcerou Madelaine WestFoto: Profimedia.cz

Návrat na scénu

Co se týče Duchovnyho herecké kariéry, kromě zmíněných seriálů zrovna nezářil. V roce 2016 mu ovšem tvůrci umožnili velký návrat do sci-fi série Akta X. Nové řady ovšem potěšily spíš skalní fanoušky a ostatní nechaly docela chladnými.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadal při natáčení seriálu Akta X v roce 1993 po boku Gillian Anderson (51)Foto: Profimedia.cz

Podívejte se na přehled oblíbených seriálů od 70. let do současnosti. Taky jste v nich jeli?

Načítám