Hlavní obsah

Hit mezi seriály: V Papírovém domě budete na straně lupičů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Seriálový hit, který pobláznil fanoušky po celém světě, ačkoli to tak původně vůbec nevypadalo. V angličtině Money Heist, ve španělštině La casa de papel a v češtině Papírový dům se vyznačuje tím, že i lidé se smyslem pro spravedlnost v něm sympatizují s lupiči.

Článek

Mají odvahu, arzenál zbraní, perfektní plán, inteligentního Profesora a jeden odvážný nápad. Odnést si peníze z jednoho z nejstřeženějších míst ve Španělsku, ze Státní tiskárny cenin. A usilují o to celé dvě řady, aby si v dalších dvou troufli rovnou na Španělskou národní banku.

Druhý dech

Premiérový díl se vysílal v květnu 2017 na stanici Antena 3 a vidělo ho přibližně 4,5 milionu diváků. Byl to ohromný úspěch. Vysoká sledovanost ovšem dlouho nevydržela a druhá série tvůrce přesvědčila o tom, že je poslední.

Po prudkém pádu ale povstal tento televizní počin z popela jako bájný fénix. Přišla totiž streamovací služba Netflix, která seriál odkoupila do své nabídky. Okamžitě se zvedla druhá vlna nadšení, tentokrát ze strany diváků mimo Španělsko. Pro tvůrce a hlavně herce, jejichž tváře se takřka přes noc ocitly na tričkách po celém světě, to byl šok. A tak se znovu sešli a vznikla třetí a čtvrtá řada a chystají se další (jak dnes vypadají herci ze seriálu Přátelé?). 

Berlín, Tokio, Profesor a spol.

Příběh pojednává o skupince vyvrhelů, kteří se většinu života pohybují za hranou zákona a místo poctivé práce kradou. Dohromady je dá mozek operace přezdívaný Profesor a několik měsíců je učí a cvičí k dosud největší loupeži v dějinách. Sám následně celou akci řídí zvenku.

Ve snaze zabránit ve skupině osobnějším vztahům (i kvůli policii) si její členové nesdělí pravá jména, ale zvolí si přezdívky podle názvů měst. A tak se můžete skrz obrazovku potkat s impulzivní Tokio (Úrsula Corberó, 30), mladičkým Riem (Miguel Herrán, 24), odvážnou Nairobi (Alba Flores, 33), psychopatickým Berlínem (Pedro Alonso, 48), dobromyslným Moskvou (Paco Tous, 56), jeho synem Denverem (Jaime Lorente, 28) a dalšími.

Jenže jména měst stejně nepomohou a vznikne spousta vztahů. Jak mezi lupiči navzájem, tak s rukojmími. A pořádně to zkomplikuje situaci. Máme pro vás šest zajímavostí, které jste možná nevěděli, i když seriál třeba znáte (9 zajímavostí a hlášek ze seriálu Simpsonovi).

Foto: Profimedia.cz

Láska vzplane například mezi Tokio a Riem a děj to pořádně zkomplikujeFoto: Profimedia.cz

1. Slavní obdivovatelé Papírového domu

K fanouškům, které si seriál získal po celém světě, se řadí i celebrity. Z našich tuzemských je to například zpěvák Tomáš Klus (34) se svou ženou Tamarou (32), ze zahraničních spisovatel Stephen King (72) nebo fotbalista Neymar (28), ti všichni se ze svého obdivu vyznali na sociálních sítích. Neymar se dokonce objevil ve třetí řadě, protože o to sám požádal. Zahrál si brazilského mnicha jménem Joao (sportovci, u kterých neobdivujeme jen výkon, ale i styl).

Foto: Profimedia.cz

V seriálu si zahrál i známý fotbalista Neymar, sám si o roli řeklFoto: Profimedia.cz

2. V masce Salvadora Dalího

Španělé jsou velcí patrioti, a jestli jsou na někoho hrdí, pak na svého rodáka, surrealistického malíře Salvadora Dalího (✝84). Tvůrci mu vzdali hold tím, že lupiči používají masku s jeho obličejem. K tomu mají červené kombinézy, které oblečou i rukojmím, aby policii ztížili možnost odhalit, kdo je kdo. Proč červené? Protože je to tradičně barva odporu. Masku, oblečení i tričko s potiskem tváří hlavních představitelů začalo vyrábět mnoho firem a vy si je můžete objednat přes internet.

Foto: Profimedia.cz

Jako maskování použili lupiči tvář Salvadora DalíhoFoto: Profimedia.cz

3. Bella Ciao...

Seriál oživil i jednu starou píseň, kterou teď můžete slyšet skoro všude. Jmenuje se Bella Ciao a jde o italskou píseň, kterou zpívali dělníci na polích na konci 19. století na protest proti tvrdým pracovním podmínkám. Ve čtyřicátých letech minulého století byla přijata jako hymna antifašistického odporu a zpívali si ji italští partyzáni (a víte, jak vznikl slavný hit Macarena?).

4. La saca de papel a scénář

Seriál má i zajímavé podmínky vzniku. Zatímco většinou se dílo napíše, natočí a odvysílá, v tomhle případě pracují scénáristé za pochodu. Herci tedy dopředu nevědí, jak se budou věci vyvíjet ani jak to celé dopadne. A protože štáb pracuje rychle, aby se seriál dostal k divákům, dokud je o něj tak vysoký zájem, nemají čas učit se texty a jedou v podstatě bez zkoušení rovnou na ostro.

5. Money Heist – scéna pod vodou

Jednu z nejnáročnějších scén s sebou přinesla třetí série, kdy se natáčelo potápění v zatopeném trezoru Španělské národní banky plného zlatých cihel. Náročné bylo nejen stavění scény, která se pak musela celá ponořit do vody, ale komplikace způsobily i molitanové zlaté cihly. Ty totiž začaly pod vodou měnit tvar nebo vyplavaly na povrch, a tak musel nastoupit tým vizuálních grafiků, který strávil hodiny a hodiny počítačovou úpravou jedné cihly po druhé.

Foto: Oleksandr_Delyk, Shutterstock.com

Makety zlatých cihel způsobily při natáčení komplikace, pod vodou změnily tvarFoto: Oleksandr_Delyk, Shutterstock.com

6. Jak se jmenoval Profesor?

Také Profesor má kromě této přezdívky své tajné jméno města, přestože se v seriálu neobjevuje a nikdo ho tak neoslovuje (možná na to ale ještě dojde). Jeho představitel Alvaro Morte v rozhovoru prozradil, že jeho tajné jméno je Vatikán.

Co se týče páté série, její natáčení ovlivnila koronavirová pandemie. Nicméně bude, protože ve čtvrté řadě tvůrci děj neukončili. Datum zveřejnění ovšem zatím není známo.

A tohle jsou nové zahraniční seriály pro rok 2020. Máte se na co těšit!

Reklama

Související témata: