Hlavní obsah

Děkujte, že se potíte aneb 5 věcí, které musíte vědět o potu

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pot zmáčí tričko tak, že vás to kolikrát pěkně namíchne. O pocení se ale hodí vědět mnohem víc: třeba že ve skutečnosti vůbec nepáchne. Co ještě vás překvapí?

Článek

Na pot říká hodě lidí „fuj“ a přitom ani nepomyslí, jak moc je tato tělesná tekutina důležitá. Bez ní byste se jednoho horkého dne mohli také pořádně přehřát. A tohle se hodí o pocení vědět...

1. Pot nepáchne

Když se začne mluvit o pocení, možná se vám vybaví především mokré orosené tělo a spolu s tím typický zápach. Pravda ale je, že ekrinní potní žlázy, rozmístěné takřka po celém těle, produkují tekutinu bez zápachu. Nepříjemný odér vytvářejí až bakterie na povrchu kůže, jež rozkládají složky potu.

2. Bez potu byste se uvařili

Možná byste si rádi přečetli zaručený návod, jak se už nikdy nepotit. Ten vám určitě nedáme a věřte, že by to byl danajský dar. Pot slouží k regulaci tělesné teploty – funguje jako jakýsi chladič, který chrání organismus před přehřátím a aktivně ochlazuje pokožku i cévní zakončení pod kůží. Pocítíte to ve chvíli, kdy se zpotíte a následně se dostanete do chladnějšího prostředí: kapičky potu na povrchu těla vás velmi znatelně studí.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Na čele je veliké množství potních žlázFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Pot není jen voda

Skoro 99 procent potu je voda. Avšak to jedno až dvě zbylá procenta tvoří sodík, hořčík, draslík, aminokyseliny, močovina, kyselina mléčná a další cenné látky, které při nadměrném pocením začnou tělu chybět. Například deficit sodíku a hořčíku může vést k svalovým křečím, chybějící draslík k celkové únavě a bolestem hlavy. Proto se sportovcům, lidem, kteří mají v práci velkou fyzickou zátěž, nebo obecně osobám, jež se v létě výrazně potí, doporučuje konzumace iontových nápojů – dokážou potřebné látky doplnit.

4. Potních žláz jsou miliony

Potní žlázy jsou téměř po celém těle a celkem jich je kolem třech milionů. Nejvíce se jich nachází na chodidlech, dlaních a na čele. Neuvěřitelné číslo, že? Počet ale není neměnný. Kolem půl milionu žláz vzniká až v době dospívání a objevují se další žlázy v podpaží, tříslech nebo kolem bradavek. Právě tyto „dospělácké“ (apokrinní) potní žlázy vylučují hutnější výměšek, který v kombinaci s látkami na povrchu těla tvoří specifickou osobní vůni. Podle mnoha odborníků právě tento odér, o kterém obvykle ani nevíme, že ho vnímáme, stojí za tím, že nás určitý jedinec (ne)přitahuje.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Osobní vůně je příjemná, ale je fajn, když nepřeroste v nepříjemný pachFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

5. Nadměrně se potí asi 4 % lidí

Je úplně v pořádku se potit. Pokud ale máte na oblečení mokré fleky i ve chvíli, kdy je venku příjemných 20 stupňů, žádné dusno a vy klidně sedíte, pak možná tušíte, že se potíte víc než ostatní. Zhruba tři až čtyři procenta populace trpí hyperhidrózou neboli nadměrným pocením. Zásadní je zjistit, zda se nejedná o doprovodný projev cukrovky či onemocnění srdce nebo štítné žlázy. Jinak se jedná o vrozený problém, který se nejčastěji objeví už během dětství a dospívání. S hyperhidrózou dnes poměrně slušně zvládají bojovat dermatologové. Populární je zejména botulotoxin nebo iontoforéza, která pomocí elektrických pulzů částečně blokuje činnost potních žláz.

Chcete vonět? Důležitá je nejen osobní hygiena, ale také jídelníček. Po kterých potravinách budete smrdět?

Reklama

Související témata: