Hlavní obsah

Zázračná šťáva z cibule: Proti vypadávání vlasů i akné!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vadí vám cibulové aroma? Nebo vás rozčiluje slzení, které způsobuje, když ji chcete nakrájet? Máme pro vás důvody, kvůli kterým možná svůj negativní vztah k cibuli přehodnotíte. Tahle štiplavá zelenina obsahuje ohromné množství vitaminů a minerálů a je lékem na spoustu zdravotních potíží!

Článek

Cibule možná sem tam někoho dovede k pláči, ale umí také hodně pomoct. Věděli jste, že šťáva z ní je skvělá proti pupínkům, má protizánětlivé účinky a pomáhá i proti padání vlasů?

1. Cibule zlepšuje imunitu

Ve 100 gramech cibule je až 12 mg vitaminu C, který je pro tělo nesmírně důležitý. Vitamin C se účastní na stovkách tisíc metabolických procesů v těle, a protože si ho tělo neumí samo vyrobit, je třeba mu ho dodávat stravou. Při nachlazení nebo jakémkoli oslabení organismu je to právě céčko, kdo s bacily bojuje nejvíc a posiluje tím naši obranyschopnost. Kromě něj obsahuje cibule také vitaminy řady B. Vitamin B1 pozitivně působí na nervový systém, B2 posiluje nehty a vlasy a vitamin B3 snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho je v cibuli sodík, vápník, železo a draslík, zkrátka samé zdravé věci.

2. Detoxikuje tělo

S vitaminy, které cibule obsahuje, se pojí další bod, a to detoxikace těla. Pravidelná konzumace cibule nebo šťávy z ní vám zajistí přísun spousty antioxidantů, které odstraňují volné radikály z těla. Právě jejich nadbytek je spojován s mnoha nemocemi, jako je ateroskleróza, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, rakovina. V syrové formě působí skvěle také proti kašli. 

„Cibule napomáhá funkci ledvin, zastupuje mnoho vitaminů a obsahuje vlákninu, která přispívá k normální hladině cukru v krvi. Z cenných látek je v ní obsažen také alicin, který dodává cibuli štiplavou vůni a má antibakteriální a protiplísňové účinky,“ doplňuje Ivana Kabelková, konzultantka v oblasti výživy z Cambridge Weight Plan.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Šťáva z cibule je skvělým bojovníkem s volnými radikály, které způsobují řadu nemocíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Cibulí proti zánětům i infekcím

Cibule je močopudná, a tak napomáhá vylučování odpadních látek z těla. Je proto vhodná pro pacienty trpící na záněty močového měchýře, infekcemi ledvin  a ledvinovými kameny.

Prospěšná je i střevům: „Cibule ve své dužině obsahuje inulin, což je prebiotická vláknina, která podporuje osídlení našeho trávicího traktu druhy bakterií, které jsou pro nás pozitivní. Má účinky podobné antibiotikům a působí i antioxidačně,“ uvádí Mgr. Jitka Laštovičková, odborná garantka z VímCoJím.

4. Pro lepší pleť a hustší vlasy

Cibule vám ale nepomůže jen z hlediska zdraví, ale i krásy! Obsahuje totiž velké množství zinku, který regeneruje a omlazuje pokožku. Proto je pleťová maska z cibule ideální proti vráskám, vyrážkám i akné.

Blahodárně působí cibule také na vlasy. A to zejména díky síře, kterou obsahuje. Podle odborníků působí cibulová vlasová maska na hustotu i proti vypadávání. Pro zjemnění agresivity této zeleniny funguje dobře med, proto ho také většina domácích receptů obsahuje.

  • Pleťová maska - Na domácí pleťovou masku stačí smíchat nadrobno nasekanou cibuli či šťávu s medem a lžičkou olivového oleje. Směs naneste na pleť a nechte tak dlouho, dokud neuschne. Poté opláchněte a aplikujte ještě jednou. Po umytí vlažnou vodou naneste na obličej krém, abyste se zbavili cibulového aroma. Vyhněte se oblasti očí a v případě, že je máte hodně citlivé, zakryjte si je.
  • Maska na vlasy - 4 cibule rozmixujte v mixéru a přidejte trochu medu. Směs naneste na celou délku vlasů a nechte působit půl hodiny až hodinu. Poté si vlasy důkladně umyjte.
Foto: puhhha, Shutterstock.com

Domácí pleťová maska z cibule je účinná a skoro zadarmoFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jak získat šťávu z cibule?

Pro lepší imunitu a čistší organismus si dopřejte alespoň dvakrát týdně cibulový sirup. Pokrájejte oloupanou cibuli, smíchejte ji se lžící medu nebo cukru a nechte přes noc odstát. Druhý den uvolněnou šťávu vypijte. Můžete ale zkusit i cibulový čaj: Dvě nadrobno nakrájené a oloupané cibule zalijte horkou vodou a oslaďte medem či cukrem. Nechte odstát asi čtvrt hodiny, sceďte a vypijte.

Vyždímejte si všelék

Pokud z cibule ale chcete doslova vyždímat co nejvíc koncentrované šťávy, jednoduše hoďte oloupanou a pokrájenou cibuli do hmoždíře, nadrťte a nechte chvíli stát. Šťávu sceďte a přelijte do uzavřené nádobky. Podávejte 2 až 3 lžičky denně při nachlazení či nemoci, 1 denně jako prevenci. Uchovávejte v lednici maximálně 4 až 5 dní.

Související témata:

Načítám