Hlavní obsah

Dokonalé sexuální sladění na věky věků. Dodržujte dvě zásadní věci

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Foto: MJTH, Shutterstock.com

V posteli si vyhovíte, máte podobné vášně a touhy, a navíc jeden druhého pochopíte, když na milování není nálada nebo chuť. Je tohle ta bájná sexuální kompatibilita? A co dělat, aby souhra mezi milenci vydržela?

Článek

Sex je jednou ze čtyř hlavních příčin rozpadu vztahů. Potvrdila to studie publikovaná v časopise Journal of Sex & Marital Therapy, která zkoumala důvody rozvodu 2 372 nedávno rozvedených lidí. Téměř polovina účastníků (47 %) odpověděla, že jim v manželství chyběl sexuální soulad. Co si pod tím představit?

Sexuální soulad

Americký sociální psycholog, sexuolog a výzkumník Justin Lehmiller na svém blogu píše: „Je vždycky skvělé, když si partneři hned na začátku sednou, mají podobné sexuální nastavení a i po týdnech, měsících a dokonce i letech vztahu pociťují vášeň. V těch šťastnějších případech to vydrží déle, ale ne věčně. Touha a zájem o intimitu obvykle zmizí, pokud se partneři dostatečně nesnaží o to, aby jejich ložnice nepřipomínala pohřebiště, ale byla příjemné místo lásky.“

Platí tedy, že pokud si v posteli rozumíte a zároveň se o soulad snažíte – říkáte si, co potřebujete, udržujete intimitu i mimo stěny domova a jste vůči sobě vnímaví – můžete si gratulovat. A víte, které dvě věci by se pro vás měly stát zákonem?

1. Překvapujte se v sexu

Alespoň občasné zkoušení nových věcí v posteli (nebo kdekoli, kde máte rádi sex) patří k účinným způsobům, jak udržet vzrušení naživu. Kdekdo si pod pojmem „experimenty“ představí náročné milostné pozice či sex na veřejných místech, nicméně nic takového není nutné. Stačí maličkosti. Třeba když vyzkoušíte paruku a proměníte se z dlouhovlasé blondýnky na krátkovlasou brunetku, jak doporučuje britská sexpertka Tracey Cox. Přeloženo do milostného slovníku, váš partner dostane zbrusu novou milenku, neboť na něj zapůsobíte jako neznámá osoba. A právě o tom jsou ona „drobná“ překvapení.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Na intimitě se musí celý život pracovatFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

2. Jednou za čas si promluvte o sexu

Sexuální přání i potřeby se časem mění, což je způsobeno tělesnými změnami, zdravotními omezeními, těhotenstvím, kojením, chronickým stresem, užívanými léky a podobně. To, co vás vzrušuje právě teď, nemusí za rok za dva fungovat. Proto je důležité si v pravidelných frekvencích, které si nastavíte (jednou za dva měsíce, půl roku?) otevřeně promluvit o tom, co je pro vás po fyzické i emoční stránce příjemné a co vás už přestalo bavit. Stydíte-li se, vezměte do ruky papír a tužku a napište dopis.

Hlavně spolu o svých sexuálních fantaziích a představách mluvte – Justin Lehmiller varuje, že pokud začnete na sexuální kompatibilitu pohlížet jako na samozřejmost, která přece „funguje od začátku“, můžete pěkně pohořet.

Co když nejste dokonalý pár?

V ideálním případě a za vaší spolupráce se sexuální kompatibilita postupem času vyvíjí a zesiluje. Jestli nejste s partnerem kompatibilní dokonale, je to něco, co lze zlepšit otevřenou komunikací a kompromisem. Když to nevyjde nebo jsou rozpory příliš velké (například vy chcete monogamii, on otevřený vztah), je to také v pořádku! Ne všechny vztahy jsou předurčené k tomu, aby fungovaly bez chyby nebo celý život.

Reklama