Hlavní obsah

Žhavé scény přeskakujete a pohlazení je pro vás cizí slovo: Signály, že vám hrozí bezpohlavní vztah

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páry, které se milují méně než desetkrát do roka, se označují za bezpohlavní. Rozšíříte jejich řady? Jestli děláte nějakou z těchto šesti věcí, řítí se váš vztah do milostné záhuby!

Článek

Smutná realita v praxi. Z různých anket vyplývá, že bezpohlavních párů může být až 20 procent. Je jasné, že na začátku vztahu se zamilovaní muži i ženy milují nad rámec svých skutečných potřeb a něco takového si ani nedokáží představit. Za jak dlouho od seznámení a jak může k takovému intimnímu propadu dojít?

Fenomén mrtvé ložnice

První rána obvykle přichází po dvou až třech letech soužití. Tato lhůta je podle amerického sexuologa Johna Manyho průměrnou dobou potřebnou k námluvám, oplodnění, porodu a odkojení. Co vypadalo jako jedna sexuální nonstop party, mění se v období sucha, ze kterého už se pár nemusí dostat. A pozor, riziko toho, že s partnerem přestanete spát, hrozí v podstatě kdykoli. I proto se lidé zajímají o varovné signály, které tomuto stavu předcházejí. Některé z nich specifikoval americký on-line časopis Huffington Post. Co by vás před vztahem bez sexu mělo varovat?

1. Začínáte se cítit více jako spolubydlící

Už týdny trávíte na gauči u televize, přitom se vždycky někdo z vás zvedne a odchází spát dřív než partner. Když se z role milenců proměníte spíš ve spolubydlící, možná se budete muset převléknout z flanelového pyžama, vystoupit z komfortní zóny a připravit se na intimní společnou noc. Vložte energii do pocitu smyslnosti. „I když jste doma, pečujte o sebe a noste oblečení, které vám umožní cítit se sexy a otevřeně vůči intimitě,“ doporučuje psycholožka a sexuální terapeutka Shannon Chavez z Los Angeles.

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Nemohla bych si radši pustit další díl seriálu?Foto: tommaso79, Shutterstock.com

2. Veškerý svůj čas a energii věnujete dětem

Existuje mnoho rodičů, kteří mají problém navázat milostný život poté, co se jim narodí dítě. „Je ovšem důležité pečovat nejen o svého potomka, ale i o sebe a svůj vztah. Pomilujte se, když děti spí, nebo je dejte na hlídání babičkám,“ apeluje sexuální terapeutka Sari Cooper z New Yorku. A ten čas si záměrně plánujte, jinak si jednoho dne uvědomíte, že vaše manželství sexuálně vyhaslo.

3. Vyhýbáte se společnému sledování erotických scén

Sexuální scény ve filmech nebo v televizi mohou páry inspirovat k akci. Přepínáte je? Odcházíte na toaletu, když v seriálu běží něco lechtivého? Podle docentky psychiatrie z losangeleské Kalifornské univerzity Kimberly Resnick Anderson platí, že pokud je vám sledování erotických scén nepříjemné, může to naznačovat problém ve vašem vlastním sexuálním životě nebo spouštět nějaký aspekt vaší vlastní sexuality, který je ostudný nebo matoucí. „V takovém případě je ale poctivost nejlepší politika. Přímá komunikace o vašem sexuálním uspokojení, očekávání a preferencí patří k nejlepším způsobům, jak se vyhnout bezpohlavnímu vztahu.“

Foto: NancyHlisnikova, Shutterstock.com

Vášeň v televizi? Jdu se napít a zkontrolovat dětiFoto: NancyHlisnikova, Shutterstock.com

4. Málokdy se dotýkáte

Možná, že jste se celé měsíce jeden druhého nedotkli, nepohladili se, nepolíbili, neobjali. A to ani při pozdravu na uvítanou nebo rozloučenou. Tak ani tohle nezavání červenou knihovnou! Vytvořte prostor pro milování a přeneste erotickou energii do vašeho společného spojení. Flirtujte, navazujte oční kontakt, používejte řeč těla, zapracujte na smyslnosti. Mimochodem, terapie dotekem probouzí sexuální energii!

5. Přetěžujete svůj rozvrh

Newyorská terapeutka Sari Cooper dál podotýká, že k silným varovným znamením toho, že se vztah řítí do sexuální záhuby, patří přidávání dalších a dalších povinností, koníčků a závazků. (Ne)vědomě vám pak už nezbývá energie na potěšení, zábavu a intimitu a je docela dobře možné, že se vy nebo partner sexu tímto způsobem vyhýbáte. Položte si otázku, proč tomu tak je.

6. Na partnera se díváte jinýma očima

Sexy chlápka vystřídal budižkničema. Partnerovo pivní břicho, přístup k výchově dětí, finanční gramotnost i to, jakým způsobem po sobě uklízí umyvadlo, je předmětem hádek. Všechno vám leze na nervy. Proč? V období zamilovanosti cítíme určitou euforii, za kterou mohou neurotransmitery a hormony, jako jsou fenylethylamin, oxytocin nebo dopamin. Člověk je zfetovaný láskou, bohužel jen dočasně. Přitažlivost se může odmlčet, ale pro vás je důležité zjistit, zda ještě k partnerovi chováte city (nebo on k vám). Je-li tomu tak, pokuste se znovu zažehnout jiskru, třeba romantikou a vzpomínkami na staré časy.

Reklama

Načítám