Hlavní obsah

Domácí jarní závitky bez smažení

Hodnocení:
(81)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Máte rádi populární asijskou pochoutku, ale nechcete jíst smažené? Máme pro vás tip na dokonale křupavé jarní závitky bez smažení – potřou se pikantní marinádou a upečou se v troubě. Jsou dozlatova a křupavé, přitom o hodně zdravější.

Ingredience pro:
6 závitků
Rýžové závitky
  • 6 plátků rýžového papíru
  • 6 krabích tyčinek
  • 1 hrst červeného zelí
  • 1 půlka salátové okurky
  • 1 mrkev
  • 1 kousek červené papriky
  • 1 kousek žluté papriky
Na marinádu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce piva
  • 1 lžíce medu
Na omáčku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1/2 červené chilli papričky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce medu
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou omáčky: chilli papričku nasekejte a všechny ingredience smíchejte. Stejným způsobem připravte marinádu. 

Krok 2: Nakrájejte zeleninu na plnění závitků. Mrkev, zelí, papriky a okurku nakrájejte na tenké nudličky cca 7 cm dlouhé – zeleninové nudličky musejí být dlouhé jako krabí tyčinky. 

Krok 3: Do hlubokého talíře nalijte vlažnou vodu. Vezměte rýžový papír, nechte ho ve vodě krátce nasáknout, až změkne a je pružný a vláčný. Namočený rýžový papír přeneste na pracovní desku a navršte na něj (kousek od jednoho okraje) všechny suroviny – do každé rolky patří jedna krabí tyčinka a nakrájená zelenina. Náplň rovnejte pěkně podélně, aby vytvořila špalíček, který půjde dobře zabalit.

Krok 4: Až je náplň hotová, začněte balit závitek. Okraj rýžového papíru přehněte přes náplň, pak dovnitř přehněte i boční strany a začněte rolovat. Snažte se rolku utahovat, ale opatrně, ať se neprotrhne. Stejně připravte i další závitky. Jak naplnit a zabalit rýžový papír, aby vznikl závitek?

Krok 5: Hotové rolky potřete připravenou marinádou, položte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Aby byly závitky křupavé z obou stran, po pěti minutách pečení je obraťte.

Krok 6: Hotové teplé jarní závitky podávejte jako předkrm s pikantní omáčkou.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Chutnají téměř jako smažené, ale není v nich ani kapka tuku

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek