Hlavní obsah

Dýně rozzáří zahradu. Pěstujte je na kompostu i v truhlíku

Foto: NataSnow, Shutterstock.com

Foto: NataSnow, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí jim málo a dají vám hodně. Z jedné sazenice dýně sklidíte hned několik plodů. Pěstovat je můžete na klasickém i vyvýšeném záhoně, na kompostu i v truhlíku. A s pár triky budete mít bohatou úrodu.

Článek

Dýně jsou vděčné a nenáročné. Potřebují hlavně slunce a dobře živenou půdu. Ozdobí zahradu krásnými žlutými květy a později zářivými oranžovými plody. Vedle populární dýně hokkaidó můžete pěstovat i další druhy, třeba špagetovou dýni, máslovou, muškátovou nebo velkoplodou dýni Goliáš. Vybrat si můžete i rostliny, které plodí okrasné dýničky, což oceníte na podzim, až budete chystat výzdobu.

Hlavně slunce a živiny

Dýně hýří barvami, tvary a chutěmi. Ať už zvolíte jakýkoli druh, požadavky bude mít víceméně stejné. Rostlinám vyberte hlavně teplé a slunné stanoviště, žádný stín nebo vlhké místo.

Dýně si můžete snadno předpěstovat ze semínek, ale na to už je teď pozdě. Proto si kupte sazeničky. Rostliny pak vysazujte v druhé půlce května (ale teď to ještě také stihnete), zhruba půl metru od sebe. Záleží na odrůdě. U rostlin s velkými plody může být vzdálenost až jeden metr. Pokud je chladno jako toto jaro a pořád hrozí mrazíky, můžete rostlinky chránit tak, že je na noc přikryjete bílou netkanou textilií.

Rozhodně dýním dopřejte dobře vyživenou půdu, kterou jste obohatili o koňský nebo kravský hnůj. Dýně můžete pěstovat i v uleželém kompostu. Jde totiž o rostliny takzvaně první trati, to jsou ty, které mají značnou potřebu živin a snesou i přímé hnojení.

Foto: Mila Che, Shutterstock.com

Dýním se dobře daří i přímo na kompostuFoto: Mila Che, Shutterstock.com

Voda a trocha péče

Dýně jsou tak nenáročné, že vás v průběhu růstu nebudou moc potřebovat. Když bude sucho, obden je zalévejte. Nejlépe navečer, rostliny pak vodu lépe využijí. Občas zkontrolujte listy, jestli je nenapadla plíseň, to by potom byly potažené šedobílým povlakem a jediné, co by pomohlo, by byl postřik.

Když se začnou dělat plůdky a bude vlhké léto, můžete je podložit prkénkem nebo cihlou, aby se nedotýkaly přímo země a nechytly tak snadněji plíseň. Kromě této péče už jen vytrhávejte plevel a čekejte na úrodu.

Foto: rbkomar, Shutterstock.com

Hokkaidó mini můžete pěstovat i na balkoně v truhlíku, plody čekejte na podzimFoto: rbkomar, Shutterstock.com

Na kompost i do kontejneru

Dýně můžete pěstovat ve velkém na zahradě nebo na kompostu. Pokud ale máte jen dvorek nebo terasu, ani tak se nemusíte o požitek z vlastních plodů připravit. Menší odrůdy dýní, například hokkaidó mini, můžete vsadit do většího truhlíku nebo kontejneru. Nezapomeňte ho naplnit výživným substrátem nebo smíchejte dva díly kompostu, dva díly zeminy a přidejte dvě tři lopatky odleželého hnoje.

Jestliže máte na zahradě vyvýšené záhony, i v těch se bude dýním dařit, zvlášť budou-li na slunném místě. Pokud by se dýně z vyvýšených záhonů i z kontejnerů rozrůstaly tam, kam nemají, stačí jejich výhonky jednoduše zaštípnout.

Až dozrají první dýně

V létě dýně vykvetou a pak se květy promění v malé zelené kuličky, jež budou postupně nabírat na objemu a zrát. V této chvíli dopřejte rostlinám hlavně zálivku a kontrolujte, zda listy a plody nechytají plíseň. Čas sklizně pak bezpečně poznáte podle toho, že plodům začínají usychat stopky a jdou snadno ulomit.

Reklama

Související témata:

Načítám