Hlavní obsah

Džínové šortky, pověst kata, život s modelkou a spousta hitů. Idol 90. let Pavol Habera slaví 60

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Reklama

Majitel absolutního sluchu, skvělý muzikant, skladatel a zpěvák, do kterého byla v devadesátkách zamilovaná kdejaká puberťačka. Je až neuvěřitelné, že ten vlasatý vypracovaný mladík, který se vyžíval v krátkých džínových šortkách, dnes slaví šedesátiny.

Článek

Je to vo hviezdach, Reklama na ticho, Držím ti miesto... To jsou písně, které se staly symbolem československých devadesátek. Když je zaslechne kdokoli, kdo tehdy procházel dospíváním, nejspíš se mu na tváři objeví úsměv a zasněný pohled. Plakáty s kapelou Team a především Pavolem Haberou zdobily pokojíčky, mladí muži si nechávali narůst vlasy po vzoru svého idolu a frčely otrhané džínové minišortky a bílé ponožky do půli lýtek. Přesně takové totiž nosil Pavol Habera! 

Nechce se tomu věřit, ale dnes mu je rovných 60. A stále vypadá skvěle a na důchod to u něj opravdu nevypadá.

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia 1995

Rok 1995 a Pavol Habera se svým typickým účesem a zamyšleným pohledem, z něhož mnoho žen nemohlo spátFoto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia 1995

Sexy devadesátky

Pavol Habera studoval ekonomii, ale skončil u muziky. Už na střední škole založil kapelu Small a hrál v několika dalších hudebních formacích. Zlom nastal v roce 1988, kdy se přidal ke skupině Team a začala se rodit hvězda. Hudebník kombinoval sólovou kariéru s prací s kapelou a obojí šlo na výbornou. V letech 1989 až 1991 Team třikrát po sobě získal Zlatého slavíka za nejoblíbenější kapelu a v roce 1991 si cenu odnesl také sám Pavol Habera jako nejoblíbenější zpěvák.

Většinu hitů, které populární uskupení proslavily, složil právě on. A jestli existuje čtyřicátník, který i po probuzení uprostřed noci bezchybně neodzpívá refrén songu Reklama na ticho, měl by se stydět.

Slavné songy a filmová role

Jedna věc je kapela Team, druhá sólová kariéra. Pavol Habera spolupracoval i s dalšími slavnými hudebníky – například Karlu Gottovi (†80) složil spolu s Karlem Šípem (76) slavný song Když muž se ženou snídá (1992).

A samozřejmě nelze nezmínit ani oblíbené písně, které nahrál s jinými umělci. Legendární je song Svet lásku má, který napsal a v roce 1996 nazpíval s Karlem Gottem a operním pěvcem Peterem Dvorským (70). Za zmínku stojí i duet z roku 2020 s Lucií Bílou (56) Zkus jenom žít, i v tomto případě je také autorem hudby.

A samozřejmě nesmíme zapomenout i na filmový muzikál Fontána pre Zuzanu 2 (1993), kde si zahrál po boku Evy Vejmělkové (53). Pravda, moc pochvalných kritik se snímek nedočkal, ale i tak je to dobová klasika!

Foto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

S Karlem Gottem a Peterem Dvorským Pavol Habera zpíval píseň Svet lásku má. Tady se píše rok 2010 a vystoupili s ní v TalentmaniiFoto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Přísný porotce aneb Kat Habera

Začalo to v září 2009, kdy se na českých a slovenských obrazovkách objevila zábavná talentová soutěž. Diváci pořad Česko Slovenská SuperStar hltali a porota ve složení Pavol Habera, Marta Jandová (47), Ondřej Hejma (71) a Dara Rolins (49) se těšila obří popularitě.

A po pár odvysílaných dílech bylo jasné, že jedním z nejpřísnějších porotců je právě slovenský fešák. Ne nadarmo si vysloužil přezdívku kat. Ale především je to pořádný „držák“ – jako jediný vydržel v křesle pro porotce zatím všech sedm sérií.

Foto: Profimedia.cz

Potota SuperStar z roku 2020: Marián Čekovský (44), Patricie Pagáčová (33), Monika Bagárová (27), Pavol Habera a Leoš Mareš (45)Foto: Profimedia.cz

Rodinný život jak z reklamy

Leckdo by možná čekal, že slavný muzikant, ve své době velký idol žen a stále velmi výrazná osobnost showbyznysu, bude popularity využívat k různým aférkám a románkům. Ale Pavol Habera posledních více než 20 let žije poklidným rodinným životem po boku české topmodelky Daniely Peštové (51).

Mají spolu dvě děti – v roce 2002 se narodila dcera Ella a v roce 2009 syn Paul Henry. K tomu má každý z prvního manželství dalšího potomka: modelka syna Yannicka (narodil se v roce 1996) a hudebník dospělou dceru Zuzanu, díky níž je z něj dvojnásobný dědeček.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Habera a Daniela Peštová patří k nejkrásnějším párům česko-slovenského showbyznysuFoto: Profimedia.cz

Devadesátky jsou nezapomenutelné, a to nejen díky kapele Team a Pavolovi Haberovi. Pamatujete kultovní pořady z devadesátek?

Reklama

Související témata:

Načítám