Hlavní obsah

Bolí vás pravá strana břicha? Toto mohou být důvody

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Sem tam vás zabolí v podbřišku a dost často nad tím mávnete rukou, případně si vezmete nějaký zklidňující prášek. Co když ale bolest nepolevuje, případně se stupňuje?

Článek

Za bolestmi břicha, které mohou přecházet až do křečí, stojí v některých případech „jen“ nahromaděné plyny vzniklé tím, že tělo správně nestrávilo přijatou stravu nebo trpí zácpou.

Vedle toho ale bolest na pravé horní či spodní straně břicha může naznačovat jiné zdravotní problémy, a pokud neustupuje nebo se zhoršuje, je vždy rozumné vyhledat odborníka. Léčba totiž závisí na příčině – od úpravy životního stylu přes medikaci až po chirurgický zákrok. Co může být na vině?

1. Žlučníkové kameny

Bolest či tlaky v pravém podžebří a nadbřišku, které trvají hodiny a ústí i ve zvracení, mohou být zapříčiněny žlučníkovými kameny. Ty vznikají nerovnováhou ve složení látek vytvářejících žluč a mohou vyústit v řadu život ohrožujících komplikací.

„Závažnost se odvíjí od projevů, asi 60 procent postižených je celoživotně bez obtíží. Nejčastěji přijde žlučníkový záchvat nebo se objeví zánět žlučníku. Pak je tu riziko s vycestováním kamenů do žlučovodů, tedy hrozí i akutní zánět slinivky,“ popisuje Ludmila Mazylkinová, vedoucí praktická lékařka Moje ambulance. Mezi další projevy patří plynatost, nadměrné říhání a zchvácenost po jídle.

Na žlučníkové kameny jsou náchylní lidé s cukrovkou, obezitou, po operacích zažívacího traktu a také těhotné. Léčí se změnou životosprávy a analgetiky, v krajních případech je nutné odstranit žlučník.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Na vině mohou být jen zaražené větry nebo zácpa, ozývají se tak ale i žlučníkové kamenyFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

2. Zánět slepého střeva

Pokud vás břicho bolí v pravé dolní části, nejčastěji se jedná o zánět slepého střeva (apendicitida). Bolest může začít v horní části břicha a dospod napravo se přesunout. Pokud nepolevuje a přidá se zvracení, nechutenství, teplota nebo průjem, je v takovém případě nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Prasknutí slepého střeva může ohrozit na životě, proto se většinou co nejdřív vyoperuje.

3. Akutní zánět ledvin

Infekce močových cest se může rozšířit do ledvin a způsobit zánět a bolest. Ta se objevuje v pravé spodní části břicha a může se rozšiřovat až do bederní či střední části zad. Bývá doprovázena nevolností a zvracením, případně horečkou a zimnicí.

Vlivem zánětu dochází k častému nutkání na močení, které je bolestivé a pálí. Moč je tmavá a zakalená, může obsahovat hnis a krev. Akutní zánět ledvin se řeší hospitalizací v nemocnici, s infekcí pomohou antibiotika, s bolestí analgetika.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bolest břicha napravo může mít řadu příčin, pokud neustupuje nebo se stupňuje, vyhledejte lékařeFoto: New Africa, Shutterstock.com

4. Cysta na pravém vaječníku

Když jsou vývody některých žláz ucpané, hromadí se v nich škodlivé látky, které by jinak odešly. Žláza potom oteče a vznikne cysta – váček nebo dutina naplněná tekutinou či tuhou hmotou. Může se objevit kdekoliv na těle a není-li přímo pod kůží, nemusíte o ní vědět. Na cysty trpí především ženy, nejčastěji se jim tvoří na vaječnících. Stojí za tím hormonální nerovnováha.

„Jak cysta roste a zvětšuje se, může působit tlak na ostatní orgány, což může žena vnímat bolestivě,“ popisuje Radka Gregorová, gynekoložka Lékařského domu Praha 7. Pokud se cysta nachází na pravém vaječníku, může se projevit pocity tlaku a bolesti v pravé části podbřišku, objevuje se i bolest při pohlavním styku nebo krvácení mimo cyklus. „Cysty na vaječnících jsou většinou nezhoubné a samy se vstřebávají. Pokud je cysta velká nebo působí potíže, je obvykle nutné ji odstranit – dělá se to laparoskopicky,“ říká lékařka.

Bolest břicha je záhadná a můžou za tím stát i problémy se srdcem. Zde máte mapu bolestí břicha.

Reklama