Hlavní obsah

Krev ve stolici může být projevem zdaleka ne jen rakoviny, důležité je sledovat barvu a další potíže

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Jestliže se na toaletním papíře objeví krev, většina lidí zpanikaří. Pravděpodobně je napadne rakovina tlustého střeva. Obvykle není situace zdaleka tak vážná, ale přesto je potřeba vždy určit příčinu.

Článek

Krev ve stolici může být příznakem hemoroidů, důsledkem řitní trhliny, ale i projevem rakoviny tlustého střeva. Na vině ale mohou být i jiné potíže. Jak je od sebe rozeznat?

Jedním z ukazatelů je barva krve, přítomnost hlenu a související příznaky. Tím se myslí svědění, bolest, pálení, otok, výtok, ale také zažívací potíže – bolest břicha, případně křeče, zvracení nebo nevysvětlitelné hubnutí.

Statistiky říkají, že od prvních příznaků trvá většinou až rok a půl, než pacient vyhledá lékaře. V dřívější návštěvě mu zpravidla brání stud. Pokud se ale obtíže dlouho neléčí, zadělává se tím na větší problémy.

Zácpa a řitní trhlina

Krvácení ve stolici může být důsledkem řitní trhliny související obvykle se zácpou nebo análním sexem. Ta se obvykle hojí sama, může ale přejít do chronického stádia a pak je nutný zásah lékaře. Pokud potíže do třech dnů neustoupí, navštivte ho, může vám doporučit koupele, léčivé čípky, speciální ubrousky a podobně.

Průjmy, infekce i záněty

Krev se ve stolici může objevit také v souvislosti s virovými či bakteriálními infekcemi střev, které se obvykle projevují akutními průjmy. Nejčastěji to bývá lidově zvaná „střevní chřipka“, salmonelóza, kampylobakterióza nebo úplavice. Bývají doprovázené teplotou a člověku hrozí dehydratace. Pokud nezaberou běžné léky na průjem, navštivte lékaře.

Původcem může být i otrava jídlem nebo přecitlivělost na potraviny.

Bolesti břicha, průjmy a krev ve stolici s hlenem bývají příznaky Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy.

Divertikulitida

Krev ve stolici může být i příznakem divertikulitidy, onemocnění, které souvisí se špatným stravováním. Zjednodušeně řečeno, pokud je ve stravě málo vlákniny, stolice je tuhá a poškozuje střevo.

Foto: absolutimages, Shutterstock.com

Pokud se obtíže nezlepší do třech dnů, je potřeba krev ve stolici konzultovat s lékařemFoto: absolutimages, Shutterstock.com

Hemoroidy

Je-li krev jasně zbarvená, naznačuje to, že můžete mít hemoroidální onemocnění. Co to vlastně jsou hemoroidy? Jde o rozšíření žilních pletenin v okolí konečníku. Projevuje se nepříjemnými pocity, jako je svědění, pálení nebo bolest, otoky v jeho okolí, případně již zmiňovaným krvácením. Škrábání situaci jen zhoršuje, protože na už tak nemocné kůži vznikají další prasklinky a oděrky.

Jak léčit hemoroidy

Pokud se u vás svědění objeví, pozor na to, situaci může zhoršovat hygiena – nedostatečná i přehnaná. Co dělat? Snažte se vyhnout zácpě. Určitě již máte vysledované, jaká strava ji může zhoršit a jaká naopak. Obecně platí, že pomáhá ovoce, zelenina, celozrnné potraviny a celkově vyšší procento vlákniny ve stravě. Riziko zácpy snižuje také dostatečné pití tekutin a pohyb. Nedoporučuje se dlouhé sezení na toaletě, kořeněné jídlo a samozřejmě ani alkohol.

Hemoroidy se často poprvé objeví v těhotenství, neprospívá jim sedavé zaměstnání, špatná životospráva a také zátěž, kterou v této oblasti těla vyvolává například cyklistika. Nemoc je do značné míry dědičná.

Akutní příznaky zlepší masti, které se aplikují buď jen na vnější části, nebo také pomocí aplikátoru vnitřně. Stejně tak se zavádí čípky. Vše koupíte bez předpisu v lékárně. Lékař vám může předepsat takzvaná venofarmaka, léky posilující žíly.

I když jde o zdánlivě banální potíže, je třeba konzultace s lékařem, aby se stav dále nezhoršoval. Jinak totiž může dojít k vyhřeznutí hemoroidu a ke zhoršování obtíží. Kromě režimových opatření a léků je často potřeba chirurgická léčba. I tady jde o čas. Zatímco v prvních stádiích je možné využít ambulantní metody, později je nutný několikadenní pobyt v nemocnici. Pak je nutné se stále držet správné životosprávy, jinak se potíže vrátí.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

S hemoroidy pomůže i zdravá stravaFoto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Krvácení ze žaludku

Příčina krvácení však nemusí souviset s vyměšováním. Pokud je krev zbarvena do černa, může jít o krvácení ze žaludku, pravděpodobně následkem žaludečních vředů. Pak je na místě rychlá lékařská pomoc, se kterou rozhodně neotálejte. Pokud se objeví i jiné celkové příznaky, zejména pak zvracení krve a bolesti břicha, je na místě zavolat záchranku.

Krvácení do stolice může souviset i se záněty jícnu.

Rakovina tlustého střeva

Naopak obávaná rakovina tlustého střeva nebo konečníku se v první fázi určitě neprojeví viditelným krvácením do stolice, ale takzvaným okultním, tedy tím, které není vidět okem. Proto se doporučuje, aby si v rámci prevence rakoviny tlustého střeva každý člověk ve věku nad 50 let nechal jednou za dva roky udělat preventivní test. Toto vyšetření může nahradit provedení screeningové kolonoskopie jednou za 10 let.

Krev ve stolici

  • Příčiny: zácpa a řitní trhlina, průjmové onemocnění, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida, hemorodiy, krvácení ze žaludku, rakovina tlustého střeva.
  • Jak si pomoci sám: na řitní trhlinu pomáhají koupele, léčivé čípky, speciální ubrousky, hemoroid se léčí pomocí mastí či čípků.
  • Kdy k lékaři: pokud se obtíže nezlepší do třech dnů, je potřeba krev ve stolici konzultovat s lékařem. Pokud je krev zbarvena do černa, je na místě rychlá lékařská pomoc, se kterou rozhodně neotálejte, zejména pokud se objeví i jiné celkové příznaky, například zvracení krve a bolesti břicha.

Reklama

Načítám