Hlavní obsah
2,7
(97)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Už rostou! Využijte letošní první houbovou nadílku a připravte si lahodný gulášek s krůtím masem, zjemněný smetanou. Podává se v domácím chlebu s tymiánem a křupavou kůrkou.

50 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Chléb
  • 500 g hladké mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky soli
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce octa 8%
Guláš
  • 300 g krůtích prsou
  • 1 ks cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 ks mrkve
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Mléko trochu zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr, trochu mouky a nechte vzejít kvásek

02.

Mezitím promíchejte v míse mouku se solí a lístky tymiánu. Přidejte vlažnou vodu, lžíci octa, pak kvásek a vše důkladně propracujte. 

03.

Hotové těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinku. Pak ho rozdělte na dva bochníky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Trochu vody smíchejte se zbylým octem. Bochníky potřete a vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Pečte je 5 minut.

04.

Pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 30 minut. Hotové bochníky pak nechte vychladnout. Navrchu je seřízněte a vydlabejte střídku. 

05.

Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na kostky nakrájené maso a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše opečte, pak zasypte paprikou, zarestujte a zalejte vývarem. Guláš osolte a opepřete. 

06.

Čerstvé houby nakrájejte na kousky. Pokud použijete sušené, vezměte asi hrst a zalejte horkou vodou a nechte 5 minut stát. Přidejte do guláše a duste, dokud není vše měkké. Bude to trvat půl hodiny až 40 minut. Hotový guláš ještě zjemněte smetanou a pak stáhněte z ohně. 

07.

Pokud v něm zůstalo hodně tekutiny, můžete ho ještě zahustit trochou chlebové střídky. Guláš rozdělte do vydlabaných chlebů a podávejte.

08.

Pokud se vám nechce pouštět do pečení chleba, sáhněte po kupovaném. Vybírejte menší bochníky s křupavou kůrkou. Chléb může být i ochucený bylinkami nebo ořechy.

Jestli máte rádi krůtí máso, zkuste také stehna pečená na másle a šalvěji nebo skvělou krůtí sekanou se sýrem a mrkví.

Související témata:

Načítám