Hlavní obsah

Hubnutí: Je možné spálit tuk jen ve vybraných partiích?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začít hubnout je jedna věc. Avšak zbavit se faldíků tam, kde to opravdu nejvíce potřebujete, je věc druhá. Dá se zajistit, abyste shodili tuk z vybraných partií, a naopak vám zůstala stále krásná prsa či tvarované nohy? Pojďme si o tomto častém problému povědět více.

Článek

Máte postavu tvaru jablka? Pak zřejmě toužíte redukovat tuk v oblasti břicha, avšak neradi byste ještě více ztratili na nohách. Jste hruška? Vy naopak v pase zhubnout opravdu nepotřebujete, zato stehna byste chtěli tak poloviční. Skoro každý, kdo se pouští do redukce hmotnosti, má už předem jasno, v jakých partiích to potřebuje nejvíce, a kde naopak moc shodit nechce. Kéž by se to nějak dalo zařídit...

Lokální hubnutí neexistuje

Smutnou pravdou je, že lokální hubnutí pouze z jediné partie zkrátka neexistuje. Nepomohou vám ani geniální triky typu kompresních legín nebo kuchyňské fólie. „Ač se stále mnoho lidí obaluje fólií na břiše nebo stehnech s vizí shození tuku právě na těchto místech, žádný efekt to nemá. Jde pouze o lepší propocení dané partie, které sníží lokálně pouze množství vody – pot je voda. Určitě se ale nespaluje tuk,“ říká osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Podobně je to i s jinými rádoby zaručenými radami. Když budete každý den dělat dvě stě sedů lehů, tak si možná tak zaděláte na bolesti v bedrech a kyčlích, ale tuk z břicha se zázračně odpařovat nezačne.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Pomocí fólie podpoříte pocení dané oblasti, takže ji krátkodobě odvodníte. Žádný tuk v ní ale lokálně nespálíteFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Genetice můžete vzdorovat

Pokud jste si právě řekli, že široká stehna máte v genech, tudíž nemáte šanci se jich zbavit, také to není úplně pravda. „Odborné studie udávají, že podíl genetiky je asi 40 až 60 procent. Když hledáte viníky své neforemné postavy, půlkou za to mohou geny vašich předků, půlkou jste však zodpovědní vy sami,“ podotýká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Realita je taková, že při standardní redukci hmotnosti začnete shazovat tuk z celého těla včetně těch partií, které vás trápí nejvíce. Možná to v jejich případě bude pomalejší, ale nakonec to půjde.

Jediný zdravý způsob, jak zhubnout

„Jediná rada pro lokální hubnutí je shodit tuk celkově a zpevnit svalové partie, které se jeví jako problémové. Ideálním způsobem je změnit stravovací stereotypy a začít se hýbat,“ říká fitness trenér Pavel Dvořáček. 

Foto: Martinina, Shutterstock.com

Dietně jíst a věnovat dostatek času pohybu. To je jediná rada pro hubnutíFoto: Martinina, Shutterstock.com

Vytrvalost je alfou a omegou

„Někdy se stává, že jedinec má jednu partii doslova vyrýsovanou, ale jiné jsou obalené tukem. Jediné řešení je vydržet. Tuk se začne postupně ztrácet i z partií, které jsou geneticky druhotné. Například tuk na spodním břiše se dle mých zkušeností ztrácí až jako úplně poslední. Musíte být trpěliví,“ uvádí Pavel Dvořáček.

Pomůže liposukce?

V podstatě jediná reálná varianta lokální redukce tuku je odsátí tuku ve vybrané partii (Štíhlá postava, ale silná stehna? Katce (38) pomohla liposukce). „Ano, liposukce je lokální. Odstraní tukové buňky na určitých místech, na kterých už nebudete přibírat. Problém jsou ale ostatní partie. Na těch tukové buňky zůstanou a mohou se začít zvětšovat na úkor původní problémové partie,“ upozorňuje na úskalí této metody trenér Pavel Dvořáček.

Liposukce však není přímo špatným řešením. Jen je třeba vědět, že to není spása, která by vám zajistila doživotně krásnou figuru beze snahy. Abyste nezačali přibírat v jiných partiích, musíte se stále držet – rozumně, vyváženě se stravovat, tedy hlídat si energetický příjem a věnovat se aktivnímu pohybu.

Jakou partii byste potřebovali zhubnout?

Soutěž: Vyhrajte wellness pobyt pro dva!

Shodili jste s naším hubnoucím speciálem od ledna pár kil? Výborně! Právě teď totiž nadešla chvíle, kdy se můžete zapojit do naší soutěže! Až do 10. dubna máte možnost poslat nám na e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz vaše dvě fotografie – před hubnutím a po něm – spolu s krátkým příběhem o vaší tříměsíční redukci. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Detaily a pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v I. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Související témata:

Načítám