Hlavní obsah

Jak kousání nehtů ovlivňuje zdraví zubů a úst

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kousání nehtů je nepříjemný problém, který nejenže poškozuje nehty a jejich okolí, ale jeho nepříznivé důsledky se projevují i v dutině ústní. A mohou dokonce ohrozit celkové zdraví! O co se jedná?

Článek

Člověka, který trpí nutkavým kousáním nehtů (= onychofagie), poznáte většinou na první pohled podle maličkých nehtů, které jsou často okousané až na třetinu původní velikosti. Za problémem může stát celá řada důvodů, často je to stres, úzkost a vnitřní napětí. Potíž je v tom, že chronické okusování nehtů není jen nehezké, ale také nepříznivě ovlivňuje zdraví ústní dutiny. Jak konkrétně?

1. Poškozuje trvale sklovinu

Když si často a intenzivně koušete nehty, dochází k dvojímu tření. „Jednak nehtů o zubní sklovinu, jednak zubů o sebe. To vede k opakovaným mikrotraumatům, což jsou droboučké trhlinky, které vznikají ve sklovině,“ vysvětluje Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Mikrotraumata zuby oslabují a v extrémních případech mohou skončit skutečným zlomem v povrchu zubu, který vede k trvalému a předčasnému opotřebení. Při kousání nehtů jsou tím nejvíce ohroženy horní řezáky.

Foto: KatMoy, Shutterstock.com

Příčiny kousání nehtů jsou rozmanité, ale často se na něm podílí nahromaděné napětí. Nemá cenu mluvit o zlozvyku, jedná se o psychický problém a trestání ani „dobré rady“ nefungujíFoto: KatMoy, Shutterstock.com

2. Zvyšuje riziko zubního kazu

Zubní kaz je jedna z nejčastějších infekcí. Jedná se o zánět, který nepoškozuje jen samotné zuby, ale celý organismus. A k jeho vzniku může přispívat i chronické kousání nehtů. „Pokaždé, když si strčíte prsty do úst, si je předtím určitě nemyjete, a tak dostáváte dovnitř mnoho bakterií a patogenů. A ty dále narušují už tak namáhanou a oslabenou zubní sklovinu,“ popisuje praktický lékař Ondřej Sobotka, spoluzakladatel projektu virtuální sestra Emmy. Ke vzniku zubního kazu už je pak jen krůček!

3. Způsobuje zápach z úst

Příčiny zápachu z úst (= halitóza) jsou různé. Často souvisí i se špatnou orální hygienou a „nepřátelskými“ mikroorganismy, které se v ústech vyskytují a narušují jejich vnitřní prostředí. „A protože jsou ruce téměř neustále v kontaktu s mnoha vnějšími činiteli, zanášíte si do úst množství patogenů, které mimo jiné způsobují, že vám nevábně táhne z pusy,“ říká Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jedním z důsledků neustálého okusování nehtů může být nepříjemný zápach z ústFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Vede ke vzniku infekcí

Zubní kaz není jediná infekce, kterou mohou patogeny způsobit. Pokud máte jen trochu oslabenou imunitu, patogeny se toho hned chytnou a mohou způsobit vznik nepříjemných aft, oparů a dalších potíží. „Naruší totiž bakteriální rovnováhu, která podobně jako ve střevech panuje i v ústech, což se projeví celou řadou různých problémů, k nimž může patřit i zánět dásní a parodontóza jako jeho vrcholné stadium,“ říká zubařka Jana Karbusická.

5. Namáhá čelistní kloub

Neustálé mechanické namáhání žvýkacího kloubu může vést k jeho namožení a případně i zánětu. „To přináší bolest při jídle a ztížený pohyb čelistí, objevit se může také bolest ucha,“ vysvětluje zubařka. Situace může vyústit až ve velice bolestivé poškození čelistního kloubu, které se řeší zdlouhavou rehabilitací a v krajním případě operativním zásahem.

Načítám