Hlavní obsah

Nejslavnější podvodníci: Filmy a seriály o šejdířích, které vznikly podle skutečných událostí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Podvádět a krást se rozhodně nemá. Jenže někteří lidé si zkrátka nemohou pomoct a jejich drzost překračuje veškeré hranice. Jejich životní příběhy se pak mnohdy stanou skvělou inspirací pro filmový či televizní scénář.

Článek

Jejich propracované metody podvodů připravily ostatní klidně i o miliony dolarů. Dokázali předstírat, že jsou někým jiným, a důvěřivost okolí využívat ve svůj prospěch. A docílili mimo jiné toho, že o nich byly natočeny filmy či seriály. Kdo jsou nejznámější podvodníci?

Z českých nelze nezmínit nechvalně proslulého Harryho Jelínka (✝77), kterému se podařilo důvěřivému cizinci namluvit, že vlastní a prodává hrad Karlštejn. A při prohlídce dokonce shrábl zálohu na prodej. Jeho příběh volně inspiroval známou televizní komedii Velká sázka o malé pivo (1981).

Neskutečná Anna (2022)

Letos Netflix uvedl devítidílnou sérii o Rusce Anně Sorokin (31). Jako Anna Delvey se mezi lety 2013 až 2017 vydávala za bohatou německou dědičku. Dostala se do prostředí newyorské smetánky a povedlo se jí ošálit mnoho významných lidí. Přelstila také banky, hotely a letecké společnosti a celková cena jejích podvodů se vyšplhala na 275 tisíc dolarů. Byla odsouzena, ale loni ji předčasně propustili, hned poté skončila ve vazbě imigračního úřadu, který řeší její deportaci. Popularita jí ovšem vydělává peníze: streamovací služba jí za příběh zaplatila, spolupracuje na dokumentární sérii a chystá knihu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní role se ujala herečka Julia Garner (28) dobře známá ze seriálu Ozark (2017–22)Foto: Profimedia.cz

Podvodník z Tinderu (2022)

Velké pozornosti se těší i tento netflixový dokument. Zpracoval příběh Izraelce Šimona Jehudy Hajuta (31), který se pod novým jménem Simon Leviev vydával za obchodníka s diamanty z bohaté rodiny, seznamoval se se ženami přes internet a lákal z nich peníze. Postupoval rafinovaně: nejdřív si několik měsíců budoval důvěru, ženy zval do luxusních hotelů a restaurací a sliboval společnou budoucnost plnou lásky. Až později předstíral, že se dostal do úzkých a potřebuje finanční pomoc. Na konci roku 2019 byl dopaden v Izraeli, ve vězení si však odseděl jen pár měsíců. V několika zemích je stále hledaný, v Izraeli ale žije bez obav a klidně se ukazuje na veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Simon Leviev, což je jeho nové oficiální jméno, se v luxusním oblečení prochází na svobodě a tvrdí, že se na internetu chtěl jen seznámit a že je největší gentleman na světěFoto: Profimedia.cz

The Dropout (2022)

Nedávno měla na platformě Hulu premiéru osmidílná série s Amandou Seyfried (36) v hlavní roli. Ztvárnila slavnou a dříve obdivovanou podnikatelku a ředitelku společnosti Theranos Elizabeth Holmes (38). Její plány sice asi nebyly od začátku nekalé, ale postupně stály její okolí miliony dolarů. Slibovala vývoj revoluční laboratorní metody, která by poskytla mnoho informací jen z kapky krve. Jenže se to nepovedlo. The Wall Street Journal přinesl v roce 2015 sérii článků s bývalými zaměstnanci společnosti a odkrýval pozadí podvodu. Letos v lednu byla Elizabeth Holmes soudem uznána vinnou za podvod a spiknutí a hrozí jí až 20 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

V rámci přípravy na roli si Amanda Seyfried mimo jiné poctivě nastudovala držení těla, hluboký hlas i gesta odsouzené podvodniceFoto: Profimedia.cz

Můžete mi kdy odpustit? (2018)

V tomto snímku se komediální herečka Melissa McCarthy (52) divákům předvedla ve své vážné poloze a vysloužila si za to nominaci na Oscara. Zahrála si Lee Israel (1939–2014), úspěšnou autorku životopisů celebrit, která ovšem časem skončila na podpoře. Peníze jí nestačily na alkohol a léčbu milované kočky, a tak začala podvádět: skvěle padělala dopisy slavných osobností a živila se jejich prodejem. Na její kriminální činnost poukázal jeden sběratel a ona byla zatčena – vyvázla s šesti měsíci domácího vězení a pětiletou podmínkou. Později vydala autobiografii, která se stala základem filmového scénáře.

Foto: Profimedia.cz

Původně měla hlavní roli ztvárnit Julianne Moore (61), dokonce plý plánovala nosit složitou masku i falešný nos. Roli ale nakonec dostala Melissa McCarthy a předvedla parádní výkonFoto: Profimedia.cz

Chyť mě, když to dokážeš (2002)

Strhující příběh zpracovává napínavý film, ve kterém si Leonardo DiCaprio (47) zahrál podvodníka Franka Abagnalea (73). V 60. letech proslul falšováním šeků a dalšími finančními podvody. S těmi začal už v šestnácti letech, kdy utekl z domova. Mnohokrát si změnil identitu – vydával se ze pilota, lékaře i advokáta. Po dopadení si nakonec ve vězení pobyl pět let. Později o sobě napsal knihu, která inspirovala filmový scénář. Podílel se také na vyvíjení bezpečnostních prvků na šecích a bankovkách, vytvořil společnost pořádající školení o odhalování podvodníků v obchodním světě a stal se z něj milionář.

Foto: ©DreamWorks/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Některé filmové skutečnosti se liší od reality. Frank Abagnale je například ve snímku prezentován jako jedináček, ale ve skutečnosti měl tři sourozenceFoto: ©DreamWorks/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Reklama

Načítám