Hlavní obsah

Rakytník nejen na imunitu. Uleví i trávení a vyléčí akné

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Mezi českými superpotravinami si zaslouží výsadní postavení nenápadně vyhlížející oranžové kuličky rakytníku řešetlákového. Je blahodárný na imunitu, pomoci ale může i v dalších věcech.

Článek

V minulosti ho znala každá venkovská bylinkářka a léčivou sílu rakytníku si cenili již ve starém Řecku. Rakytník se ale dostává znovu na výsluní, zejména pro své pozitivní účinky pro budování imunity. Uleví i podrážděnému trávení nebo aknózní pleti. Výhodou rakytníku je pestrost užití.

Obvykle se sklízí na podzim, neuškodí mu ale ani mrazy, natrhat si čerstvé nakyslé plody můžete klidně i nyní. Plody se dají zavařit, zmrazit nebo usušit, lze z nich připravit olej, sirup, džem nebo nasušit prášek.

Z rakytníku připravíte i skvělý čaj. „Dvě lžičky sušených plodů rakytníku zalijte ¼ litrem vroucí vody, nechte 10–15 minut odstát a poté sceďte přes plátno, které dobře vymačkejte, abyste o žádnou z cenných přírodních látek nepřišli,“ radí odbornice na pěstování bylin a přírodní medicínu Hana Jánská.

Viry ani bakterie nemají šanci

Rakytník prospívá celkové vitalitě a obranyschopnosti a pomáhá tělu bojovat i proti momentálně zuřícím virovým onemocněním, má ovšem i antibakteriální účinky. Oranžové kuličky jsou bohatou zásobárnou vitaminu C, doplní ale i vitaminy A, B, D, E, F a K. Z minerálů jsou významným zdrojem draslíku a železa.

Dokáže přinést úlevu při rýmě nebo škrábání v krku. „Pro zlepšení stavu sliznice a pro očistu od bakterií a virů je vhodný především rakytníkový olej. Kombinovat ho můžete i s olejem grepovým nebo diviznovým, ty jsou rovněž vhodné na regeneraci sliznice,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Vsaďte ideálně na olej za studena lisovaný, zachovává si nejvíce živin.

Pomáhá při bolestech i s krevním oběhem

Olej z rakytníku, který koupíte v lékárnách a obchodech s přírodními doplňky, klidní i další zánětlivá onemocnění, mírní otoky a působí regeneračně. A také pomáhá od bolesti. Přinese úlevu bolavým zádům nebo kloubům. Užívat se navíc dá vnitřně i zevně, hodí se tedy i k promazání a prohřátí problematických partií. Příznivě působí i na krevní oběh, doslova vám vlije znovu energii do žil.

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Čerstvé plody mají mnohé využití, můžete je rozmělnit a přidat do horkého nápoje, ale i pleťové maskyFoto: Inna Taran, Shutterstock.com

Posiluje srdce, bojuje proti rakovině

Rakytník v jídelníčku i ve formě různých potravinových doplňků pomáhá bojovat s nádory i chorobami kardiovaskulárního systému, tedy největšími civilizačními hrozbami dneška. Posiluje a zpevňuje cévy. Pomáhá ale i při rekonvalescenci celé řady běžných onemocnění i jako prevence proti nim.

Rakytník je dobrý na psychiku

Pozitivně ovlivňuje také centrální nervovou soustavu a tlumí ničivé následky psychického vypětí na organismus. Pomáhá i u depresí. Psychice svědčí především díky obsahu tzv. hippopheinu, který se v těle přeměňuje na hormon dobré nálady serotonin. Dokáže tak do jisté míry zbavit tělo melancholie i bez chemie.

Foto: everst, Shutterstock.com

Při sklizni pozor na trny. Ideální je ustřihnout plody i s větvičkou a nechat přemrznout, pak jdou dolů snázFoto: everst, Shutterstock.com

Uklidní zažívání i vředy

Svým složením přispívá také ke zdravému trávení, uleví ale i při akutních potížích nebo vředových onemocněních. Působí hojivě na sliznice trávicího ústrojí, může vás tak zbavit i vleklých trávicích obtíží a přecitlivělého zažívání.

Elixír krásy i na ekzémy

Rychle a komplexně prospívá pleti (jak si připravit jednoduchou mast). Dokáže si poradit s jakýmkoli narušením kůže, regeneruje drobné ranky, popáleniny, puchýře, omrzliny. Pomoci může i při kožních onemocněních, jako je akné nebo různé ekzémy.

Pleť celkově projasní a vyčistí díky svým přirozeně detoxikačním účinkům a kvůli obsahu rutinu umí vyzmizíkovat i nelichotivé červené žilky. Rozmačkané plody nebo rakytníkový prášek můžete přidat do oblíbené masky nejen na pleť, ale i na vlasy.

Reklama