Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Tchyně uráží celou rodinu, navíc nás citově vydírá. Jak se bránit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Panovačná tchyně, před kterou se každý musí sklonit. Jakmile se někdo ohradí, začne citově vydírat. Zní to jako stereotyp z nějaké televizní hry, Soňa (42) to ale, bohužel, prožívá na vlastní kůži. Jak se bránit manipulativní osobě? Co poradí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Soni:

Vážený pane Hausmanne, prosím, řekněte mi svůj názor na situaci v naší rodině. Má tchyně je pochopitelně starší žena, je jí 75 let. Předesílám hned na začátku, že ctím zralé osoby, ale čeho je moc, toho je příliš, domnívám se. Naše „babička“ je od začátku, co ji znám, dle mě velmi opečovávaná, nikdo jí nemůže nic říct – neustále slyším, tohle jí neříkej, bude plakat, tohle nedělej, bude ji to mrzet… Prostě celá rodina okolo ní našlapuje, aby se jí náhodou něco nedotklo.

Ale já tvrdím, že právě tohle našlapování jí umožňuje se takto chovat, ona sama totiž pourazí kohokoli, je manipulativní, vše musí být podle ní, ať už se to týká dospělých nebo dětí. Ale mě už to nebaví snášet, už si to příště líbit nenechám. Až se zase dotkne buď mé osoby, nebo mé rodiny, mých dětí, tak se budu bránit, ozvu se. Nebo myslíte, že stáří je za každou cenu na prvním místě a pro klid v rodině to mám nechat být? Děkuji Vám. Soňa.

Vážená paní Soňo,

heslo manipulátorů všech zemí zní: „Jaké si to uděláš, takové to budeš mít“. Samozřejmě na úkor klidu a blaha jejich okolí. Svého cíle dosáhnou neviditelnými pákami jako urážení se, podsouvání své důležitosti či zneužívání nejen svého postavení, ale i nemoci a stáří. Dlouhodobý pobyt vedle manipulátora odebírá člověku energii a dostává ho do únavy.

Jakákoliv obrana proti manipulátorovi je proto legitimní, ne každá je však účinná. Už jsem zde doporučoval knihu „Nenechte sebou manipulovat“, kde jsou popsány nejen praktiky manipulátorů, ale také způsoby, jak jim čelit. Není to jednoduché, zvláště když potřebujete vyjít s tchyniným synem. O postoji vašeho manžela se však bohužel nezmiňujete. Tato situace je jistě těžká i pro něj, protože se ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny – potřebuje vyjít s matkou i s vámi.

Stejně je nejasné, kdo je to „celá rodina“. Pokud jen ta vaše, trochu vzdoru byste v ní vypěstovat mohla. Tchynino chování jistě nevadí jen vám. Jestli proti ní vystoupíte sama, uchlácholí se, že všichni ostatní ji mají rádi, jen vy jste divná. Na vašem místě bych věc probral s manželem a dalšími členy rodiny a domluvil se s nimi na společné strategii. Teprve manželem schválený postup vás uchrání před konfliktem s ním. Když při příštím výstupu se další členové rodiny aktivně přidají na vaši stranu, tchyně pochopí, že musí „vzít zpátečku“. Pokud se budou zdráhat, držte si svou linii sama. Manipulátor si své oběti vybírá a tam, kde necítí šanci na úspěch, dá pokoj.

Výrok M. Twaina: „Nedostane-li žena, koho chtěla, pak běda tomu, koho dostane“ lze parafrázovat i na tchyně: „Nedostane-li moje dítě toho, koho bych si přála, pak běda tomu, koho dostane.“ To je ale nesmysl, kterým se vůbec nenechte vydeptat, zvlášť když jste jí na svět přivedla vnoučata. Zmiňujete klid v rodině. A copak vy nejste rodina?

Někdy se může zdát, že dobré řešení neexistuje. Pomoci mohou vztahoví mediátoři. Jak říct slušně tychni nepříjemnou věc? Poradí i mediátorka Kateřina Bělková.

Reklama

Načítám