Hlavní obsah

Tchyně není uzený! Jak se naučit mít dobrý vztah s matkou vašeho přítele

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Děti, na co si hrajete? Na maminku a tatínka. A proč mezi sebou máte toho buldoka? No, to je přece tchyně. Ano, vtipů o tchyních se najde mnoho. Ale co se spíš zamyslet, jak s tchyní vycházet a stát se oblíbenou snachou, a ne sokyní?

Článek

Našly jste muže, s nímž chcete mít děti a strávit s ním zbytek života? To zároveň znamená, že on se stane součástí vaší rodiny a vy zase té jeho. Není to vždy snadné a zvlášť s partnerovou maminkou to může být oříšek. Když dvě ženy milují stejného muže, nemusí to dělat dobrotu. Ale vy byste spolu měly pro klid v rodině vycházet.

Neexistuje univerzální návod na hezký a fungující vztah s tchyní a někdy to ani možné není a pak jen držíme palce, ať to negativně neovlivní partnerský vztah. Ale co obecně funguje a na co je třeba ve vztahu k tchyni myslet?

1. Buďte zdvořilá, ale upřímná

Buďte milé. Nemusíte spolu chodit na kávu a nemusíte být nejlepší kamarádky, ale zeptat se, jak se má, a nabídnout pomoc s přípravou oběda, je základ slušného vychování.

Zdvořilost ale neznamená, že si necháte všechno líbit. Budete-li mít pocit, že vám tchyně příliš zasahuje do života, slušně se ohraďte a nastavte hranice: na návštěvy se nechodí bez ohlášení apod. Máte problémy s říkáním ne a bojíte se, abyste se tchyně nedotkly? Pak bude třeba zapracovat na své sebeúctě a uvědomit si, že máte právo určit si hranice i pravidla.

Oporu hledejte i v partnerovi, zejména pokud máte dojem, že vám třeba jeho maminka křivdí. Pak by jí měl dát jasně najevo, že si vás vybral a je mu nepříjemné, že na vás hledá jeho matka chyby. Stejně tak ale má právo požádat vás, abyste se s jeho matkou snažily vycházet.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jsem tak rád, že spolu vycházíte, holky mojeFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

2. Snažte se ji poznat

Od tchyní se stereotypně čeká, že budou protivné, vlezlé a panovačné, ony se často stejně stereotypně obávají, že snachy jsou a priori proti nim.

Abyste spolu dokázaly vytvořit hezký korektní vztah, je třeba se poznat, zajímat se jedna o druhou. Možná při prohlížení rodinných alb zjistíte, že máte hodně společného, a jednou za čas spolu vyrazíte do divadla. Anebo se ukáže, že jste každá úplně jiná, a pak je naprosto v pořádku, když nebudete mít potřebu trávit společně volné chvíle.

3. Nesoutěžte s ní

Jste dvě dospělé ženy, které žijí každá jinak, jinak vychovávají děti nebo hospodaří v domácnosti. A rozhodně není třeba rozhodnout, která to dělá lépe. A jestli ona vaří lepší svíčkovou omáčku (což se dozvíte často tak, že to nediplomaticky prohlásí váš partner, a měl by za to klečet v koutě)? Neurážejte se a nedělejte dotčené scény. Neexistuje přece jeden univerzální návod, takže vy ji dělejte tak, jak jste se naučily od maminky nebo podle receptu z Proženy, a ona dál bude vařit tu svoji.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Asi nikdy jsem neviděla tak nádherné orchideje, jaký je váš trik?Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

4. Zapojte ji, zeptejte se na radu

Snacha může být vnímána jako sokyně a je velká chyba dávat najevo „teď je můj“. Naopak – podporujte hezký vztah, který partner s matkou má, a ukažte jí, že je součástí vaší rodiny.

A jestli máte pocit, že by se rada nebo pomocná ruka mohly hodit, využijte jich. Nevyžádané rady ale asertivně odmítněte, k těm ji neopravňuje ani víc životních zkušeností. Je v pořádku, že si chcete dělat věci po svém.

A nezapomínejte, že to není jen tchyně, ale i milující babička vašich potomků. Pokud má zájem, dopřejte jí prostor s vnoučaty, bude to přínosné pro všechny strany. Vy si odpočinete, děti získají pohled na život z jiné perspektivy a ona si je užije.

5. Vžijte se do její situace

Zkuste si představit, jaké to bude, až si vaše děti jednou přivedou partnery. Možná se vám nebudou úplně zamlouvat, bude vás mrzet, že se vídáte méně. Není snadné nechat potomky žít podle svého a přijmout do rodiny cizího člověka.

Snažte se tchyni ukázat, že nejste vetřelec, který chce měnit pravidla, ale že uvítáte spolupráci. Oceňte, že z něj vychovala skvělého chlapa a báječného tátu. Ona bude mít v jeho životě vždy výsostné postavení, to je třeba si uvědomit, ale nikterak to nemá vliv na lásku k vám.

Konec konců, jednou třeba budete tchyně i vy.

Reklama

Načítám