Hlavní obsah

Filmové tchyně v akci: Jaké vztahy mají se snachami?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Vztahy mezi snachami a tchyněmi je téma, které snad nemá limity. Zkušenosti jednotlivých žen bývají skutečně bohaté. Tento křehký a v řadě ohledů obtížný vztah zpracovává i mnoho filmů a seriálů. Tyhle znáte?

Článek

Zažitým stereotypem je, že mezi tchyněmi a snachami panuje vzájemná nevraživost. Ještěže to neplatí stoprocentně a ve všech případech. Jaké vztahy měly ženy v následujících filmech a seriálech?

Lorelai Trix Gilmore V Gilmorových děvčatech

Emily Gilmore, hraná Kelly Bishop (77), v seriálu Gilmorova děvčata (2000–2007) je velmi rázná. Má vysoké nároky, všechny kolem sebe komanduje a je silnou osobností, která se jen tak něčeho nezalekne. Jakmile se ovšem v její blízkosti objeví tchyně Lorelai Trix Gilmore, v podání Marion Ross (93), často nemá daleko k tomu, aby se sesypala. Starší dáma jí totiž dává neustále najevo, že pro jejího syna není dost dobrá. Mezi těmito ženami tedy rozhodně nepanují přátelské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Na tchyni v podání Marion Ross v jednu chvíli praskne její utajovaný románekFoto: Profimedia.cz

Viola Fields v Příšerné tchyni

Jak už sám název snímku napovídá, film Příšerná tchyně (2005) nevyobrazuje zrovna idylické vztahy. Jane Fonda (84) se ovšem role mrchy, která není spokojená s vyvolenou svého syna, ujala se vší parádou. Je tak zákeřná, že to diváka prostě musí bavit. Své nastávající snachy Charlotte, v podání Jennifer Lopez (52), se snaží různými způsoby zbavit a zesměšnit ji – objedná jí například menší šaty, než je její velikost.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Lopez si ve filmu s Jane Fonda prožila krušné okamžiky, samozřejmě jen v rolíchFoto: Profimedia.cz

Bunny MacDougal v Sexu ve městě

Role otravné tchyně, která ví nejlíp, co její syn potřebuje a absolutně odmítá respektovat soukromí mladého páru, se v seriálu Sex ve městě (1998–2004) ujala herečka Frances Sternhagen (91). V momentě, kdy přijde svému nemocnému synovi mazat hrudník, vypění i její jinak mírumilovná snacha Charlotte, kterou si zahrála Kristin Davis (56). A není divu, proč by se měla nechat komandovat ve vlastním bytě!

Foto: Profimedia.cz

Teprve když Bunny, kterou hrála Frances Sternhagen, přistihla novomanžele při sexu, začala si udržovat odstupFoto: Profimedia.cz

Marie ve Tchyni 

V dvoudílném televizním filmu (1985) se role tchyně Marie ujala herečka Věra Galatíková (✝69) a její snachu Zdenu si zahrála Markéta Fišerová (61). Jejich vztah není ve filmu rozhodně jednoznačný, ale má řadu rovin a vrstev. Když snacha opustí jejího syna a najde si nového muže, hraje hlavní roli nevraživost, ta se ale u Marie postupně změní v lítost a ochotu Zdeně pomoci, když vidí, že i její další vztah prochází krizí.

Foto: LUKÁŠ TÁBORSKÝ / MAFRA / Profimedia

Věra Galatíková jako Marie snaše nejdřív zazlívá rozpad rodiny, ale potom v sobě pro ni najde pochopení Foto: LUKÁŠ TÁBORSKÝ / MAFRA / Profimedia

Alžběta ve Tchyni a uzený

V televizním filmu Tchyně a uzený (2011) podle knižní předlohy Simony Monyové (✝44) předvádí Libuše Švormová (86) úctyhodně zlý a zákeřný výkon. Nechce, aby jí milovaného synáčka Hynka, v podání Martina Trnavského (51), odvedla Sandra Nováková (39), jakožto Sylvie. Nejprve se ze všech sil snaží zabránit svatbě, ale ani po obřadu ve svém úsilí nepolevuje, naopak získá nový cíl v podobě rozbití synova manželství.

Foto: Profimedia.cz

Libuše Švormová předvedla mistrovský výkonFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Sofie v Sissi, mladá císařovna

Když si František Josef I. (✝67) bral za ženu Alžbětu Bavorskou (✝60), zvanou Sissi, uchvátila ho nejen svou krásou, ale také nezkrotnou povahou. Ovšem ta byla trnem v oku přísné Františkově matce, Sofii Bavorské (✝50). Potrpěla si totiž na striktní protokolární pravidla a snachu se snažila předělat k obrazu svému, a když potom Sissi porodila první dceru, měla k ní kvůli Sofii omezený přístup. Sissi si ve snímku Sissi, mladá císařovna (1956) zahrála Romy Schneider (✝43) a Sofii herečka Vilma Degischer (✝80).

Foto: Profimedia.cz

Sissi (vlevo) si chtěla dělat věci po svém, ale její tchyně (vpravo) pro to neměla pochopení. Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám