Hlavní obsah

Jak začít s domácí krabičkovou dietou?

Foto: deryabinka, Shutterstock.com

Foto: deryabinka, Shutterstock.com

Reklama

Jaký redukční jídelníček má šanci na úspěch? Takový, který uspokojí vaše chutě, není nijak zvlášť svazující, a navíc vás ještě vcelku baví. A přesně taková je domácí krabičková dieta. Nepotřebujete k ní nic speciálního, jen krabičky a dobrý plán.

Článek

Domácí krabičková dieta je pro mnoho lidí běžná součást životního stylu, díky níž se stravují zdravěji, vyváženěji a často podstatně levněji. Chcete se do toho také pustit? Připravte se na to, že vám krabičkování v prvních dnech ukrojí nějaký ten kousek volného času. Nejde totiž jen o samotnou přípravu jídel, kterou ostřílení jedinci zvládají bleskově, ale chce to také hledat, vymýšlet, počítat a plánovat. Ovšem právě tahle část je leckdy nejzábavnější! Jak na to?

Výhody a nevýhody krabičkové diety

Benefity krabičkování jsou jasné: u doma dělaných jídel máte přehled o množství i kvalitě surovin, a když si připravíte čtyři hezká jídla, nemáte pak tendence uždibovat něco jiného. Dále ušetříte za restaurace a navíc do krabičky zužitkujete třeba zbytek večeře a podobně.

Ovšem i tento způsob stravování má nevýhody: do krabičky se ani zdaleka nehodí vše! Budete si muset připravovat jídla, ze kterých se během transportu nestane odpudivý mišmaš a zároveň jim neuškodí ohřev anebo se dají jíst studená.

Chcete hubnout? Naučte se počítat

Při přípravě dietního jídelníčku je potřeba mít pod kontrolou energetickou hodnotu jídel. Vybavte se kalorickými tabulkami a minimálně ze začátku si porce važte! Důležité je vědět, jak správně počítat kalorie a příjem a výdej energie. Když to nebudete dělat, sice bude jíst zdravěji a levněji, ale pravděpodobně moc nezhubnete.

Jak získat novou rutinu

A co je nejtěžší? Na celém meal prep (anglický výraz pro stravovací režim založený na přípravě jídel do krabičky) je nejnáročnější dostat ho do svého životního rytmu. Uvažujete o krabičkování, ale zatím se necítíte na to, že byste si na každý den dělali předem několik jídel? Připravujte si v prvních týdnech třeba jen snídaně a svačinky a na obědy můžete chodit do restaurace. A uvidíte, jestli časem přidáte další krabičky, nebo to není nic pro vás.

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Jídlo v krabičce je zábavné. Máte pod kontrolou kvalitu i množství surovin a navíc můžete pěkně ušetřitFoto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Plánování jídelníčku a nákupy

Není nutné plánovat jídelníček na týden, ale rozvrh na dva tři dny dopředu se hodit bude. Jednak kvůli nákupu, jednak proto, že jídla připravená třeba na pondělí můžete využít klidně až do středy. Když v neděli upečete zdravou buchtu, dáte si ji s jogurtem v pondělí k snídani, s kouskem ovoce v úterý na svačinu a ve středu jako moučníček po obědě. To stejné platí i při přípravě oběda a večeře. Například pečené krůtí maso si jeden den uděláte s grilovanou zeleninou, nazítří ho natrháte do burrita a třetí den si k němu uděláte kuskus.

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Jestli na to máte povahu a nevadí vám jíst jen studené či ohřívané obědy, může pro vás krabičkování představovat skvělou cestu k zdravější a pravidelnější stravě a štíhlejší postavěFoto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Jeden den s krabičkami

Abyste měli představu, jak domácí krabičková dieta může vypadat, přinášíme vzorový jednodenní jídelníček. Jeho energetická hodnota se pohybuje kolem 1 500 kcal, což je příjem vhodný například pro ženu středních let s váhou 70 kg, výškou 170 cm, sedavým zaměstnáním a občasnou sportovní aktivitou. U zeleniny nemusíte tolik řešit množství, ovšem jiné suroviny pečlivě važte a odměřujte. Třeba lžíce oleje má zhruba 100 kcal, když tedy dáte o jednu víc, není to zanedbatelné.

  • Snídaně - tortillu nebo celozrnnou housku potřete lžičkou dijonské hořčice a naplňte ji dvěma plátky krůtí šunky, plátkem goudy, lžící fazolí a kukuřice a listovým salátem; k tomu 100 gramů libovolného ovoce
  • Oběd - 300 gramů vařených soba nudlí (použít lze i jiné těstoviny, je to v zásadě jedno) s grilovanou brokolicí, krevetami, chilli a lžící sezamového oleje
  • Svačina - proteinová tyčinka s méně než 5 gramy cukru a mistička pokrájené zeleniny
  • Večeře - 150 g grilovaného kuřecího prsa a 150 g pečených batátů pokapaných lžičkou olivového oleje se zeleninovou oblohou

Chcete další recepty na obědy do krabičky? Zkuste třeba sytý salát s pečenou cizrnou nebo dijonské krůtí sendviče.

Reklama

Načítám