Hlavní obsah

Hubnout a jíst v restauracích jde dohromady. Jak ale vybrat?

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí znamená jen to, že jíte méně vydatná jídla než běžně. Není to vězení mezi jídelními krabičkami, ze kterého smíte odejít leda do tělocvičny. I během diety se můžete chodit bavit a jíst v restauracích. Jen zkrátka musíte vybírat chytře.

Článek

Předně je třeba říct, že ani při hubnutí neexistují potraviny a pokrmy, které je třeba nekompromisně dát na černou listinu. Vezměte si to takhle – přijdete do italské restaurace, kde si objednáte fantastickou pizzu, kterou beze zbytků spořádáte. Taková pizza může mít kolem 800 kcal i více. Když při hubnutí denně přijímáte kolem 1800 kcal, zdá se to jako nevýslovný přešlap. Jenže co když jste si byli odpoledne, ještě před touhle vydatnou večeří, zaběhat. Pokud jste běželi hodinu a dali si deset kilometrů, dá se čekat, že takových 700 kcal jste pravděpodobně spálili. Tak proč byste si nemohli dát pizzu, když ostatní denní jídla jíte dle dietního plánu?!

Nehledě na dietu vždy jde o rovnováhu. Nebudeme vám ale lhát, ne vždycky se kaloricky extrémně vydatné jídlo podaří vykompenzovat. Nárazově ani toto nevadí, přesto bude častěji třeba dívat se po zdravějších a odlehčených variantách. Obzvlášť jste-li nuceni jíst v restauracích často. Máme několik tipů, jak to zvládnout bez výčitek i nutnosti kompenzace.

Čemu se vyhněte

Začíná to výběrem restaurace. Jsou podniky, kde odlehčený pokrm už z principu budete hledat jen stěží. Mezi takové obvykle patří stánky s rychlým občerstvením – od známých fast food řetězců přes podniky s kebabem a rychlou pizzou až po zabijáky s jídly typu langoš, klobása apod. Obtížně budete také vybírat v pivnicích i typických českých hospodách. Dobrou volbou samozřejmě nejsou ani restaurace typu „all you can eat“ (sněz, kolik zvládneš), oblíbené running sushi, ale často i některé méně kvalitní italské nebo čínské restaurace.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Takový hamburger z fast foodu může znamenat až polovinu denního příjmu energieFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Menu čtěte předem

Kategorie restaurace ale není vždy vodítkem. Třeba taková kvalitní italská restaurace se skvělým výběrem mořských plodů, ryb, čerstvých těstovin a zeleninových jídel může být skvělá volba. Stejně tak řada asijských restaurací, mezi nimi i pravá čínská kuchyně, mají menu často plné kvalitních výživných jídel. Proto je-li to jen trochu možné, prohlédněte si menu předem. Buď na internetu nebo aspoň na tabulích přes restaurací.

Pravidlo zdravého talíře

Vyvážené jídlo by se mělo skládat z jedné třetiny z bílkovinné složky (libové maso, ryby, mořské plody, sýry, tempeh, tofu, luštěniny…), z jedné třetiny ze sacharidové složky, jíž je obvykle příloha (rýže, těstoviny, brambory, pečivo, obiloviny…) a z jedné třetiny ze zeleniny, čerstvé nebo čerstvě připravené. Chybět by neměly ani kvalitní tuky. Pokud si tedy objednáte například kuřecí prso s rajčatovou omáčkou, rýží a salátkem, v asijské restauraci třeba ramen čili silný vývar vepřovým masem, vajíčkem, zeleninou a s přiměřeným množstvím nudlí nebo třeba dobrý steak s fazolkami na slanině, splnili jste svou misi perfektně.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Čerstvá zelenina, bílkoviny a složené sacharidy, to je vyvážené jídloFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Pozor na velikost porce

Jediné, na čem byste i při dobrém výběru mohli narazit, je velikost porce. Typickým příkladem mohou být dnes populární indické restaurace, které vaří pikantní zeleninové omáčky s rýží, případně obvykle libovým masem. Velikost porce, ke které často ještě krom rýže dostanete typický chléb naan, je ale obvykle výrazně větší, než je při dietě běžné.

Co s tím? V některých restauracích je možné objednat si poloviční porci, případně si můžete s další dietářkou jídlo podělit. Anebo si jednoduše ve chvíli, kdy vám jídlo přistane na stole, stanovte část, kterou chcete sníst. Zbytek si nechte zabalit s sebou.

I na pití záleží

V neposlední řadě se mějte na pozoru při výběru nápojů. Když si ke zdravému jídlu objednáte velkou colu, energetická hodnota celého pokrmu značně naskočí. Kámen úrazu ale mohou představovat i zdánlivě zdravé, ale sladké domácí limonády typu malinovka, bezinková limonáda a podobně. Sklenka vína nebo malé pivo k večeři není problém, ale když neodmítnete přídavek, tak už se od dietního režimu možná až příliš vzdálíte. Zkrátka míru je třeba hlídat stejně jako velikost porce.

Pozor ještě na jeden velký výživový omyl. Zdravé jídlo totiž automaticky není dietní.

Načítám