Hlavní obsah

V ložnici s ním buďte opatrní a nedávejte ho nikdy naproti dveřím: Kam v interiéru umístit zrcadlo

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadlo člověk vybírá podle stylu, velikosti i místnosti, kam přijde. Věděli jste ale, že umístění zrcadla může ovlivnit nejen velikost a prosvětlení interiéru, ale i kvalitu spánku i vaši náladu? Poradíme vám, jak s ním naložit co nejlépe.

Článek

Umí opticky zvětšit interiér, dostat více světla na tmavá místa, je krásnou dekorací či doplňkem a usnadní úpravu vzhledu i výběr vhodného outfitu. Řeč je o zrcadle, které je nezbytnou součástí snad každého interiéru. Jenže se nehodí úplně všude a jeho nesprávné umístění může znepříjemňovat bydlení. Čeho se vyvarovat a kam ho pověsit?

Prosvětlete svou domácnost

Zrcadla mají poměrně velkou moc. V bytě odráží okolní obraz i světlo a podle staročínského učení feng šuej znásobují okolní energii. Tu pozitivní i negativní. Není proto od věci najít jim to pravé místo a účel.

Ve špatně osvětlených prostorech nejspíš budete chtít získat světlo navíc. Toho docílíte, když zrcadlo nasměrujete, aby odráželo přirozené světlo z okna nebo umělé z lampy. Odrážené světlo by vás přitom nemělo ozařovat při práci, jídle či sledování televize a nemělo by se odrážet na monitorech a jiných obrazovkách.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Když zrcadlo postavíte ke zdroji přirozeného či umělého světla, můžete tmavé místnosti dodat světlo navícFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Získejte více místa

Zrcadla pomohou také se zvětšením prostoru. Odrážet by měla světlý a volný prostor, například bíle či krémově vymalovanou stěnu s rostlinami a obrazy. V úzkých prostorech pomůže, když si ho pověsíte na jednu ze stěn, tím prostor opticky rozšíříte.

Zajímavým řešením je zavěšení dvou zrcadel proti sobě, jen si dejte pozor, kde s něčím podobným experimentujete. Mnohým lidem toto uspořádání nebývá příjemné a je tedy vhodnější ho případně zvolit v místnostech, kde netrávíte příliš času, třeba na chodbách.

Co nemá být naproti zrcadlu?

Jedním z nejméně vhodných míst pro zrcadlo je prostor přímo naproti dveřím. Dle feng šuej kvůli tomu pozitivní energie utíká ven z domácnosti, z praktického hlediska to pak může rozbíjet atmosféru místnosti. Často přeci jen chceme, aby se v zrcadle odráželo něco příjemného a co nijak nenarušuje styl daného pokoje. A průchod do jiné místnosti či na chodbu to většinou nebývá.

Ze stejného důvodu by v zrcadle neměla být vidět toaleta, koš se špinavým prádlem, místo určené na uskladnění nepoužívaných věcí, nepořádek, stůl přetékající dokumenty nebo nejtmavší kout domácnosti.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zrcadlo by mělo odrážet věci, co jsou vám příjemné na pohled a dobře na vás působíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Velikost podle účelu

Zrcadlo bývá nedílnou součástí koupelen, kde by mělo být hlavně dobře osvětlené. Ideální je přirozené světlo nebo bodovky umístěné přímo nad rámem. Velikost vybírejte co největší, pokud by v něm ale měl být vidět nepořádek či toaleta, raději sáhněte po menším kousku.

Důležité je i na chodbě a v předsíni, kde může sloužit jako poslední kontrola před odchodem z domu. Právě proto by se do něj měla vejít celá vaše postava, respektive postava nejvyššího člena domácnosti.

V obýváku mívá především dekorační účel. Nebojte se volit výraznější rámy a neobvyklé tvary, dbejte ovšem na to, aby ladilo se zbytkem místnosti. Do rustikálních stylů se hodí dřevěné rámy, do industriálního pokoje skvěle zapadne kov a mosaz. V minimalismu se omezovat nemusíte a sáhnout můžete klidně po výrazném zlatě nebo třeba zrcadlu bez rámu.

Foto: Tadeas Skuhra, Shutterstock.com

Koupelnové zrcadlo má být co největší. Pohlídejte si ovšem, aby v něm nebyly vidět nechtěné věciFoto: Tadeas Skuhra, Shutterstock.com

V ložnicích pozor!

Nehodným kandidátem na umístění zrcadla jsou ložnice či pokoje, v nichž pravidelně spíte. Důvod je prostý – jednou z nejsilnějších schopností zrcadla je odrážení světla, což v místnosti, kde se chcete pořádně vyspat, nejspíš neoceníte. Rušit vás mohou nejen různé odrazy během noci, ale také brzké ranní světlo.

Pokud zrcadlo v ložnici přeci jen chcete, vyberte si rozměrově menší a snažte se ho umístit tak, aby se v něm neodrážela postel a mohli jste si dopřát co nejméně rušený spánek. Výhodu přitom mají majitelé ložnic, jež se dají velmi účinně zastínit a do nichž například díky venkovním žaluziím během noci nepronikne žádné světlo.

Buďte střídmí

Opatrní buďte s množstvím zrcadel. Příliš lesklých a odrazových ploch nepůsobí dobře na mozek, který kvůli nim musí neustále vyhodnocovat, co je skutečnost a co je odraz. V některých lidech může navíc větší množství odrazných ploch způsobovat nepříjemné až stísněné pocity.

Související témata:

Načítám