Hlavní obsah

Zemitý interiér nemusí být nudný a obyčejný: vyberte správný odstín a slaďte ho s barvami

Foto: V1ktoria, Shutterstock.com

Foto: V1ktoria, Shutterstock.com

Reklama

Zařízení interiérů se stále častěji vrací k přírodě a propůjčuje si z ní nejen materiály, ale i barvy. Ty jednotlivým místnostem dodávají pohodovou atmosféru a v domově tolik potřebný pocit jistoty. Jak pracovat s hnědými odstíny země?

Článek

Domácnosti inspirované přírodou jsou stále oblíbenější a jejich prvky se mezi interiérovými trendy objevují už pěknou řádku let. Letošní rok není výjimkou, mezi doporučeními designérů dominuje zelená barva a přírodní materiály. U nich to však končit nemusí a pozornost se vyplatí věnovat i často opomíjené hnědé. Barva dřeva a půdy je elegantní, decentní a hodí se téměř všude a ke všemu. A na psychiku má velmi pozitivní účinky. Jak s ní pracovat?

Domácká atmosféra

Hnědou barvu si lidé často spojují s přírodou, domovem a tradicemi. Na psychiku působí uklidňujícím dojmem, vyvolává pocity důvěry, bezpečí a pořádku. Říká se, že nejvíce ji mají rádi realističtí lidé, kteří stojí nohama pevně na zemi, jsou spíše mlčenliví a zdrženliví.

V interiéru působí uklidňujícím dojmem, nijak neruší a podporuje odpočinek. Ideální je proto na načerpání energie po těžkém dni, odpočinek, pohodové chvíle s rodinou nebo třeba tiché chvilky u knížky. Právě proto se s jejími odstíny nejčastěji setkáváme v obývacích pokojích a ložnicích, perfektně pasuje i do kuchyně.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Odstíny hnědé dodají místnosti spolu s přírodními materiály útulnou a příjemnou náladuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tmavou do velkých, světlou do malých

Jestli se bojíte, že váš interiér bude v zemitých tónech působit nudně a nezajímavě, můžeme vás uklidnit. Na výběr máte z široké škály odstínů, od béžové a skořicové přes kávovou a karamelovou až po barvu čokolády a dřeva.

Pro jejich použití platí jednoduché pravidlo – na větší plochy patří spíše jemné a světlé odstíny, na ty menší si dopřejte klidně i ty nejtmavší. Výjimky přitom samozřejmě existují a například v prostornějších a dobře osvětlených místnostech ničemu neuškodí, když si tmavě hnědou vymalujete jednu či dvě ze stěn.

Ve špatně osvětlených prostorech buďte s hnědou o něco opatrnější. Neodráží totiž světlo a místnost s ní může vypadat ještě tmavší a ponurejší. Stěnám tu budou slušet především světlé odstíny (nebo je nechte čistě bílé) a hnědou je vhodné soustředit hlavně na nábytek a dekorace.

Foto: jafara, Shutterstock.com

Ve větších a dobře osvětlených místnostech si můžete hnědou i vymalovatFoto: jafara, Shutterstock.com

Rozumí si s teplými odstíny…

Hnědá působí příjemně v monochromaticky laděných místnostech, tedy v těch, co kombinují odstíny jedné barvy. Na stěny si tu můžete dopřát světlounké tóny béžové, nábytek zvolit z přírodního dřeva i ratanu, textilie z bavlny a lnu a vše doplnit dekoracemi v kávových a čokoládových odstínech. Nic samozřejmě nezkazíte ani přidáním neutrální bílé, krémové a slonovinové.

Kromě jejích vlastních odstínů si skvěle rozumí s teplými barvami, jako je červená, oranžová a žlutá. Zatímco se žlutou se můžete trochu rozjet a natřít s ní klidně i stěny (jen pozor na její sytost a množství), u oranžové a červené trochu zpomalte. Vyberte si jen jednu z nich a spolu s hnědou si ji dopřejte spíše na doplňky a menší plochy, zbytek místnosti nechte ve světlém neutrálu. Ve velkých místnostech si můžete jejich tlumené tóny dopřát i na větší plochy, jasným barvám se ale vyhněte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Oranžovou kombinujte opatrně a na velké plochy si ji dovolte pouze ve větších a dobře osvětlených místnostechFoto: New Africa, Shutterstock.com

… i s těmi studenými

Velmi přirozenou kombinaci tvoří se zelenou, zvláště s jejími tlumenými a chladnými tóny. Výborně si sednou jejich tmavé odstíny, jež se hodí i na větší plochy, zvolit k ní můžete ale i o něco jasnější barvu trávy. Na příliš křiklavé tóny raději zapomeňte a dopřejte si je maximálně na pár menších dekorací. Oku lahodí i světle hnědé dřevo s mátovou či světle zelenkavou.

O něco méně očividnou volbou je kontrastní propojení s modrou. I zde platí, že si více rozumí tmavé odstíny s tmavými a světlé se světlými. Pamatujte ovšem na to, že s tmavými tóny to není dobré přehánět a vždy je dobré je zjemnit světlými barvami, které by měly – co se množství týče – místnosti dominovat.

Opravdu krásnou dvojici tvoří také s pudrově růžovou a starorůžovou. S tou si můžete vymalovat některé ze stěn a doplnit ji hnědou, od světlé až po tmavou.

Reklama

Načítám