Hlavní obsah

Shoty neboli zdravé panáky nejsou jen trend sociálních sítí

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připít si na zdraví můžete nejen sklenicí piva nebo dvojkou vína. Žhavým trendem jsou shoty, které vám na počkání dodají energii, denní dávku vitaminů nebo hodnotné látky pro vaši imunitu. Začněte s nimi každý váš den.

Článek

Slovo shot (česky výstřel) se používá v několika významech a jeden z nich je frťan neboli panák, který zhltnete na jediný lok. My ale budeme hovořit o bezalkoholových shotech, které vás po probuzení pořádně nakopnou. Nastartují metabolismus, dodají energii a pomohou vašemu jídelníčku jako jeden z pěti doporučovaných kousků ovoce a zeleniny denně. Vyrobíte je snadno doma, ochutnat ale můžete i lákavou nabídku od tuzemských výrobců.

Kofein k snídani? 

Hodně lidí pije ráno kvůli nakopnutí kávu. Jenže kofein sice spolehlivě nabudí, ale může rozhodit váš denní biorytmus a večer narušit spánek. Může být také dráždivý pro žaludek nebo ovlivňovat srdeční rytmus. Povzbuzující efekt mají i energetické nápoje, ty zase mohou, zejména při nadměrné konzumaci, narušit soustředění, vyvolat úzkosti a nebezpečné poruchy srdečního rytmu.

Ve snaze najít zdravější alternativu povzbuzujících nápojů vznikly právě shoty. Obejdou se bez doslazování, kofeinu i chemických látek a využívají přirozeně vitalizující přírodní ingredience. Najdete v nich například výtažky ze zeleného nebo černého čaje, kořene zázvoru, kurkumy nebo chilli, ale i superpotraviny, jako je spirulina a chlorella. A vejdou se do malé lahvičky zhruba o objemu sto mililitrů.

Ovocný shot po ránu

Shoty mají za úkol probrat a povzbudit vaše tělo i mysl. Oceníte je hlavně na jaře a na podzim, kdy mají za úkol podpořit vaši vitalitu a obranyschopnost. Hodí se i při letní dovolené, kdy jste vystaveni cizímu prostředí nebo před sebou máte velké fyzické výkony. A v zimě dodají bleskově vitaminy. Dopřejte si je každé ráno, abyste lépe nastartovali váš organismus.

Foto: Anna K Mueller, Shutterstock.com

Shoty si můžete udělat sami, nebo je koupit ve specializovaných prodejnáchFoto: Anna K Mueller, Shutterstock.com

Za shotem do fresh bistra

V malé lahvičce (koupíte ale i rodinná, až půllitrová balení) se skrývá směs ovocných a zeleninových šťáv, superpotravin a výtažků z léčivých kořenů a bylin, které vám doplní potřebné vitaminy, minerály i živé enzymy. Šťávy jsou lisované za studena, aby si uchovaly maximum živin. V shotu by neměly být žádné přidané cukry, lepek nebo konzervanty. Kvůli tomu ale nepočítejte s dlouhou životností, v lednici vydrží maximálně týden. Místo v regálech supermarketů je tak hledejte spíše v obchodech se zdravou výživou, nabídkách kaváren a fresh bister.

Foto: Archiv firem

Zleva: Oblíbenou ingrediencí shotů je zázvor, například v Tea Booster Gingerhead (100 ml, 65 Kč), koupíte na Samuraishot. HealthyCo Ginger Shot (400 ml, 79 Kč), koupíte na Diana-companyFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nesmí chybět zdroje vitaminu C – šťáva z pomeranče, jablko, rakytník, Turmeric Shot BIO (100 ml, 57 Kč), koupíte na Natu. Gymbeam Ginger Shot se zázvorem, citronem a kokosem (50 ml, 49 Kč), koupíte na PilulkaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Objevíte ale i méně obvyklé ingredience, jako aktivní uhlí v Ginger Shot Black (75 ml, 55 Kč), koupíte na Freshonly. Hořká čokoláda v Energetickém bylinném nápoji BW Shot Energy (500 ml, 299 Kč), koupíte na Eshop.dr-nekFoto: Archiv firem

Na ex i do snídaně

Shoty lze jednoduše vypít jako panák. Hodí se ale i jako zdroj živin do smoothie, letních koktejlů a snídaňových smoothie bowls. Můžete je zředit sodovkou a pít jako ledovou limonádu nebo zalít horkou vodou a připravit osvěžující čaj.

Které ingredience zkusit?

Pokud si shoty připravujete sami, vsaďte na lokální plodiny v co nejvyšší kvalitě, sezonní ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C. A čerstvé bylinky, nejlépe z vlastní zahrádky. Lepší je odšťavovat si denně šťávy čerstvé. Ve větším množství je uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě, ideálně ne déle než tři dny.

  • Ovoce - veškeré citrusy, jablka, hrušky, rakytník, ananas
  • Zelenina - listová zelenina, zelí, mrkev, řapíkatý celer, červená řepa
  • Koření - zázvor, kurkuma, chilli, pepř, skořice
  • Bylinky - petržel, koriandr, bazalka, aloe vera, kopřiva, pampeliškový list

Začít den nápojem vás příjemně nastartuje? Vedle shotů zkuste i vývar, smoothie, vodu s citronem nebo populární zlaté mléko.

Reklama

Načítám