Hlavní obsah

Babičky věděly: Vývar z kostí je báječný pro krásu i zdraví

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na posílení těla, na zotavení i jako dobré jídlo se užívá už stovky let. Dřív se vývar z kostí vařil také proto, že bylo zvykem spotřebovat všechny suroviny. V poslední době se z něj stal hit zdravé výživy, bez kterého si leckterá fitness hvězda neumí představit ráno.

Článek

Ranní šálek teplého vývaru z kostí může být lepší volba než celá plejáda doplňků stravy. Jedná se vlastně o přírodní iontový nápoj, který pomůže doplnit důležité živiny, je dobrý při hubnutí a prospívá kráse i celkovému zdraví.

Pomalu tažený vývar: paráda za málo peněz

Vývar obsahuje tolik živin díky pomalému tažení kostí a pojivových tkání. Na plotně zůstává několik hodin, ale většinu doby se nevaří, jen táhne: teplota zůstává pod bodem varu na 80 až 95 °C. Používají se přitom poměrně levné masné suroviny, kořenová zelenina, cibule a koření. Receptem na úspěch nejsou vysoké náklady, ale trpělivost – na přípravu si vyhraďte nejméně čtyři hodiny.

Domácí ionťák plný super živin

K přípravě kuřecího vývaru se používají celé kostry, k hovězímu žebra, oháňka či harfy (= masité kosti) a také morkové kosti. Někdo sází jen na kosti a zeleninu, jiný přidává i maso. Do pomalu taženého vývaru se uvolňují živiny z kostní dřeně (tedy morku), kostí a dalších pojivých tkání, jako jsou chrupavky nebo vazivo.

Kosti jsou bohaté na minerály, obsahují zejména vápník, ale také fosfor, hořčík, draslík nebo křemík. Morek je zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitaminu K2 a A a dalších minerálů (železo, zinek a mangan). Pojivové tkáně i kosti dále obsahují glukosamin a chondroitin a z nemalé části je tvoří kolagen. Ten se vařením změní na želatinu, která nabízí několik důležitých aminokyselin, zejména glycin.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Morková kost byla možná trochu pozapomenutá surovina, ovšem dnes slaví velký návrat a je ceněná i v moderní kuchyniFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Výhody vývaru pro zdraví a krásu

Vývar z kostí se považuje za jeden z nejlepších zdrojů kolagenu ve stravě. Ovšem kolik živin obsahuje právě váš bujon, to se nedá přesně určit. Záleží na mnoha faktorech: z jakého zvířete suroviny pocházejí, čím bylo krmeno, jak čerstvé suroviny byly, na jejich množství, době vaření... Přesto lze říct, že s šálkem polévky získáte vždy mnoho dobrého.

1. ZDRAVÉ KLOUBY: Díky kolagenu, glukosaminu a chondroitinu, což je trojice kterou zná každý, kdo někdy užíval kloubní výživu, je bujon vynikající podpora kloubů a chrupavek.

2. SILNÉ KOSTI: Kolagen pomáhá udržovat silné kosti a spolu s vápníkem a fosforem přispívá k jejich dobré kondici a k prevenci osteoporózy.

3. AKTIVNÍ STŘEVA: Dalším přínosem koncentrovaných živin jsou pozitivní účinky na střeva. Pomáhají předcházet syndromu zvýšené propustnosti střeva, posilují střevní stěnu a podporují růst prospěšných probiotik v zažívacím systému, tedy i celkovou imunitu.

4. KRÁSNÁ PLEŤ: Málokterou ženu překvapí, že kolagen pomáhá udržovat krásný a mladistvý vzhled pleti. Každá porce kolagenu se počítá!

5. POMOC PROTI ZÁNĚTU: Díky obsahu glycinu má vývar protizánětlivé a antioxidační účinky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vývar dodá důležité živiny i tekutiny a přitom se snadno tráví Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kde sehnat morkové kosti a co s nimi

Speciální surovinou při přípravě hovězího vývaru jsou morkové kosti. Někdy je seženete i v supermarketu, ale spolehnout se na to úplně nedá. Lepší je navštívit dobré řeznictví, a kdybyste chtěli echt kvalitu, zajděte k farmáři, který nabízí suroviny v bio kvalitě. Chtějte kosti nařezané na tři- až pěticentimetrové špalíčky, doma byste je porcovali jen stěží.

Morkovou kost se doporučuje ve vývaru aspoň dvě hodiny vařit a až poté bujon táhnout. Uvařený morek z kosti vyklepněte. Lze ho namazat jako delikatesu na chleba či na topinku nebo užít jako základ do milánského rizota, případně k výrobě sladkých morkových řezů. Anebo z něj vyrobte morkové knedlíčky do polévky.

Kvalitní vývar si můžete i koupit

Jestli se na uvaření vývaru z různých důvodů necítíte, kupte si ho. Pořídit se dá v obchodech se zdravou výživou nebo třeba v řeznictví. Samozřejmě nejde o kostku bujonu, kterou rozpustíte v horké vodě, ale o kvalitní výrobek v tekuté podobě. Cena za půllitrovou sklenici hovězího vývaru z kostí se pohybuje kolem stokoruny.

Reklama

Načítám