Hlavní obsah

Jak být dámou i na kole? Tipy pro sporťačky i princezny

Foto: Pavle Bugarski, Shutterstock.com

Foto: Pavle Bugarski, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už na kole podáváte výkony (minimálně ve svých očích) hodné Tour de France, nebo vyznáváte spíše styl paní správcové z klasické komedie Postřižiny, v každém případě máte k dispozici širokou škálu vychytávek, které zpříjemní náročné cyklopřejezdy i letní výlety k rybníku.

Článek

„Kolik máš letos najeto?“ – „Tak třicet.“ – „Třicet tisíc?“ – „Ne, kilometrů!“

Tak tenhle rozhovor s mým drahým si asi budu pamatovat navždy: krátce po našem seznámení jsem měla tendence prezentovat se jako o něco nadšenější cyklistka, než doopravdy jsem. Brzy sice zjistil pravdu, ale já jsem se zase naučila, že existuje spousta vychytávek, které cyklistiku značně zpříjemní i těm ženám, které hodiny tělocviku většinou trávily schované za žíněnkami.

1. Kabelku nechte raději doma

Klíče, mobil, kapesníčky, zrcátko (občas se prostě hodí i v lese!)... I na kole potřebujete množství drobností a batoh na zádech není zrovna nejpohodlnější. Vsaďte proto na roztomilý proutěný košíček do města, praktické vodotěsné brašny (do kterých se sbalíte klidně i na týden) nebo klasický cyklistický dres, na jehož zádech snadno schováte to nejnutnější.

Foto: Archiv firem

Zleva: Taška na řídítka Topmove, 249 Kč, prodává Lidl. Proutěný koš Jipro, 869 Kč. Proutěný koš s odepínacím klipsem M-Wave, 690 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dámský dres Silvini, 1590 Kč. Dres s dlouhým rukávem Klimatex, 999 Kč. Set vodotěsných brašen na kolo Ortlieb, 2190 Kč, prodává AzubFoto: Archiv firem

2. Pohodlně se usaďte...

Když vyrážíte k rybníku nebo do obchodu, asi se obejdete bez jakékoli výztuže sedací části, ale na delších vyjížďkách už byste mohly litovat. Sportovnější typy uvítají klasické cyklokalhoty, dámičky zase potěší speciální cyklosukně, v níž je šikovně schovaná polstrovaná vložka. K zahození nejsou ani gelové potahy na sedlo, díky kterým můžete vyrazit kdykoli a spodní část oděvu vůbec neřešit.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dámské cyklistické kalhoty Eleven, 1790 Kč. Potah na sedlo s paměťovou pěnou Tchibo, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sukně s vnitřní cyklovložkou Silvini, 1490 Kč. Potah na sedlo Green Gate, 378 Kč, prodává BellaroseFoto: Archiv firem

3. Bezpečnost nadevše

Obzvláště pokud necháváte bicykl déle mimo dozor, je dobré investovat do kvalitního zámku na kolo, který případný zloděj neodstraní obyčejnými štípačkami. Stejně tak se neobejdete bez helmy, světel a ideálně také bez zvonku – u jeho výběru se můžete pořádně vyřádit. Některé designové kusy ale trochu cinkají, kdykoli najedete na kámen, tak raději vybírejte v kamenné prodejně a vyzkoušejte si je.

Foto: Archiv firem

Zleva: Řetězový zámek na kolo Decathlon, 749 Kč. Helma Electra, 1879 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada LED světel Crivit, 249 Kč, prodává Lidl. Zvonek Tchibo, 229 KčFoto: Archiv firem

4. Štěstí přeje připraveným

Jestli se vám nějaká investice do vybavení opravdu vyplatí, pak je to držák na telefon. Ať máte orientační smysl vyvinutý jakkoliv, Mapy.cz kdykoli po ruce podstatně zlepší kvalitu tras. A pokud se v případě nehody nechcete spoléhat jen na fešné spolucyklisty, přibalte si i odlehčenou cestovní pumpičku (a na doma pořiďte pořádnou pumpu) a také pláštěnku. Víte, jak se to říká: když ji máte s sebou, tak určitě pršet nebude!

Foto: Archiv firem

Zleva: Držák na telefon Rokform, 749 Kč. Ruční pumpička Lezyne, 559 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nožní pumpa s manometrem Crivit, 299 Kč, prodává Lidl. Pláštěnka Force, 149 KčFoto: Archiv firem

5. Borec na konec

Spíše než na výkony jedete pro zábavu? Bude se vám hodit i vodotěsný minireproduktor, který vydrží na jedno nabití hlasitě hrát až šest hodin, recyklovaná taška přes rameno z cykloduší (protože cykloduše v nás nikdy nezemře!), vtipné ponožky nebo hrníček na kávu, kterou si dáte třeba před cestou do práce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Cestovní reproduktor Bose, 3290 Kč. Nepromokavá taška z cykloduší Respiro, 1777 Kč, prodává AutoMatFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ponožky Dedoles, 129 Kč. Hrnek Blaho, 380 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám