Hlavní obsah
3,3
(33)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Koprová omáčka Čechy rozděluje na dva tábory – někteří ji milují a ti druzí ji opravdu nemusejí. Pro ty, kdo mají koprovku rádi, máme jednoduchý recept se zastřeným vejcem a bramborem.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Omáčka
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l mléka
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 lžíce octa 8%
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce octa 8%
  • 500 g brambor
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte světlou jíšku. Na másle osmahněte mouku do rozvonění, mouka si musí zachovat světlou barvu. Video: Jak udělat správně domácí jíšku?

02.

Jíšku zalijte studeným mlékem a dobře (nejlépe metličkou) promíchejte. Omáčku dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem a za občasného míchání provařte asi 15 až 20 min.

03.

Do hotové omáčky na závěr přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr.

04.

Ke koprové omáčce se skvěle hodí zastřené (ztracené) vejce. Do kastrolku dejte tolik vody, aby bylo vejce ponořené, přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Čerstvé vejce rozklepněte do sklenice, ve vroucí vodě vytvořte vařečkou vír a a vejce do něj opatrně nalijte. Vejce vařte podle velikosti 2 až 3 minuty. Video: Jak připravit ztracené vejce?

05.

Koprovou omáčku podávejte s vařeným bramborem a ztraceným vejcem. Video: Jak rychle oloupat vařené brambory bez nože?

Foto: Viktorie Hrazdílková

Jednoduché klasické české jídloFoto: Viktorie Hrazdílková

Máte čerstvý kopr? Skvělá je vajíčková pomazánka s koprem, jednoduchý rybí salát s koprem nebo staročeská kulajda. Vyzkoušejte i studenou bulharskou okurkovou polévku tarator.

Reklama

Načítám