Článek
Postup
01.
Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte oloupanou cuketu (cca 700 g) nakrájenou na kostky, nakrájené petržele (asi 300 g) a asi 10 minut restujte. Osolote, zalijte zeleninovým vývarem a povařte 15 až 20 minut doměkka.
02.
Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, opepřete a přidejte citronovou šťávu (lze použít i jablečný ocet) a nasekaný kopr. Nakonec zjemněte smetanou.
03.
K omáčce na troše oleje opečte plátky tofu (užijte marinované či uzené) a na závěr smažení je zakápněte trochou sójové omáčky. Jako přílohu dejte brambory, knedlíky a pro nevegany můžete přidat vařená vejce. Anebo si dejte bezlepkový jáhlový knedlík.
Tip: Rostlinné smetany jsou méně tučné a omáčku pěkně zahustí. Nicméně i do tohoto receptu můžete použít normální živočišnou smetanu, jestli se na rostlinnou alternativu necítíte.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Máte rádi kopr? Dejte si pravou staročeskou kulajdu nebo maďarskou žampionovou omáčku s koprem.